Nieuws Curaçao

Banken op Curaçao regelen binnen tien dagen na aanvraag een bankrekening

Iedereen op Curaçao en Sint Maarten moet binnen tien dagen een bankrekening kunnen openen. Dat is de sector overeengekomen met de Centrale Bank, die toezichthouder is. De banken stellen het toekennen van de betaalrekening niet afhankelijk van de afname van andere bankdiensten.

Iedere rechtmatig verblijvende meerderjarige met een vaste woon- of verblijfplaats in Curaçao respectievelijk Sint Maarten kan een bankrekening openen.

bol

Diens identiteit wordt op basis van de wet op Identificatie bij Dienstverlening en de wetgeving ter bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering vastgesteld en geverifieerd, waarna een pakket primaire betaaldiensten wordt aangeboden.

Het pakket primaire betaaldiensten omvat tenminste de mogelijkheid tot internetbankieren, mobiele bankapplicatie en betaalpas voor toegang tot de betaalrekening. Voor het pakket primaire betaaldiensten geldt een eenvoudige aanvraagprocedure en klantonderzoek.

Weigeren
De commerciële bank mag een aanvraag weigeren vanwege negatieve antecedenten van de aanvrager. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer de bank weet dat de aanvrager is of was betrokken bij oplichting, misbruik van vertrouwen, een misdrijf, valsheid in geschrifte, witwassen van geld en/of fraude.

De aanvrager moet dan binnen tien werkdagen worden geïnformeerd over de beslissing tot afwijzing.

bol

De commerciële bank kan, als er sprake is van zwaarwegende omstandigheden, zoals misbruik door de rekeninghouder van de aangeboden betaalrekening, de betaalpas en/of de toegang tot internetbankieren of mobiele bankapplicatie met onmiddellijke ingang blokkeren voor alle gebruik.

Elke bank behoudt zich het recht voor om de betaalrekening op te zeggen. Bijvoorbeeld als de rekeninghouder zich niet aan de afspraken houdt, zoals die zijn neergelegd in de algemene bankvoorwaarden. Opzegging gebeurd met inachtneming van een opzeggingstermijn.



Deel dit artikel