Direct naar artikelinhoud
Beeld uit ‘Singapore's Secret Forests with David Attenborough’. Hierin worden de bossen van Singapore verkend, gelegen net buiten de stad. Deze jungle is de thuisbasis van de bandlangoer, een van de meest onbekende primaten ter wereld.Beeld VRT
Groene GidsTips

Dit zijn de beste groene films, series, docu’s en podcasts om de kerstvakantie mee door te komen

Eens een film over de fascinerende wereld van de paddenstoelen zien of een podcast luisteren over klimaatverandering op Aruba? Laat de kerstfilms, klassiekers en nog te bingen series even voor wat ze zijn en zoek naar klimaat en natuur in beeld en geluid.

en

Frozen, Home Alone en Casablanca zat? Wie de kerstvakantie in lockdown thuis op de bank nog wat steviger invulling wil geven, kan van alles kijken en luisteren op het gebied van klimaat en natuur. De streamingplatforms, zoals Netflix en Disney plus, bieden allerlei documentaires. De bekende prachtige natuurfilms met de stem van David Attenborough, zoals Our Planet en A Life on Our Planet. En een Behind the scenes over het enorme geduld waarmee natuurfilmers te werk moeten gaan, hoe zij soms jaren moeten wachten op de juiste omstandigheden om te kunnen draaien.

Informatief over ecosystemen is de documentaire Fantastic Fungi op Netflix. Paddenstoelen en schimmelnetwerken mogen zich in een toenemende belangstelling verheugen. Onderzoek toont steeds duidelijker aan welke immense rol ze spelen in de ecosystemen in de wereld. Prachtige timelapse-beelden laten ‘de wijsheid van een miljard jaar’ zien. “Wij zijn schepping, opstanding, afbraak en wedergeboorte”, zeggen de paddenstoelen bij wijze van spreken. De kijker krijgt ook ‘een blik op het onzichtbare landschap onder onze voeten’, de schimmeldraden en de indrukwekkende communicatie waartoe ze in staat zijn.

Hit voor veganistische kijkers 

Om munitie te verzamelen voor de voortgaande klimaatstrijd is Cowspiracy te bekijken, een documentaire uit 2014 over de vernietigende effecten van de vee-industrie op het klimaat. Cowspiracy is op internet te vinden in lijstjes van veganisten, die graag iets op hun scherm zien waarin het eten van vlees niet kritiekloos aan bod komt. Een hit voor veganistische kijkers is The Game Changers (uit 2018). Die documentaire draagt de boodschap uit dat een vleesloos dieet supergezond kan zijn, goed voor topsporters en voor het seksleven. Ronduit een film die een lans breekt voor ‘planten eten’ dus.

In de ‘groene lijstjes’ die kijkers met elkaar delen staan zowel Nexflix-uitzendingen die liefdevolle omgang met dieren promoten (Peaceable Kingdom, Okja) als films die gruwelverhalen over dierenleed aan het licht brengen (Blackfish). Die laatste zijn niet bepaald sfeerverhogend, zo tijdens de feestdagen.

Voor wat meer goed gevoel op de kerstbank is het kleurige Dancing with Birds te kiezen of de serie (6 afleveringen) Night on Earth over wat er ’s nachts allemaal rondvliegt en -stapt. Chasing Coral, duikers op zoek naar koraal, zit een beetje tussen mooie natuur en slecht nieuws in. Het koraal is adembenemend, maar de achteruitgang gaat rap.

Even uitkijken met kinderen op de bank

National Geographic, te vinden op Disney plus, heeft een hele categorie Klimaatverandering. Daarin veel Amerikaanse documentaires en series zoals Continent 7 Antarctica, met veel informatie maar ook nogal stoer aangezet. Voor de liefhebber van natuur maar dan niet zo zoetsappig is er de serie Hostile Planet te vinden. Even uitkijken met kinderen op de bank. Niet iedereen zal beelden zoals van een jong vogeltje dat naar beneden stort langs een rotswand kunnen waarderen. 

Op het platform Star, via Disney Plus, is de Nederlandse film De Wilde Stad te zien. Een dikke pratende kat leidt de kijker langs de Amsterdamse ‘jungle’, planten en dieren die de gemiddelde stadsbewoner niet zo makkelijk opmerkt. Al het streamen van films en docu’s kost een boel energie. Dus de hele kerstvakantie achter het beeldscherm zitten valt voor het klimaat niet aan te raden, ook niet voor de ogen trouwens.

Voor een hogere informatiedichtheid en zonder afleidende beelden, is een podcast wellicht beter. Vorige week is de zevendelige podcast Het vergeten klimaat begonnen. NTR-journalist John Samson onderzoekt daarin wat klimaatverandering betekent voor de inwoners op de zes Caribische eilanden. Hoe gaat Aruba met de hitte om, hoe beleven eilanders de natuur en is Sint Maarten de orkaan Irma al enigszins te boven? In de EO-podcast Eik & Ik onderzoekt Wim Eikelboom de toestand van de eik in Nederland. Die is niet best maar er zijn ook genoeg mooie verhalen over oude eiken te vertellen.

Schade van huisdieren 

Een aanrader onder de groene podcasts is over de grens te vinden: Costing the Earth van de BBC, radio 4. In die serie komen mensen en verhalen voorbij die beschrijven wat er misgaat met de uitputting van de aarde. Maar uit hun mond valt vooral te horen waar de oplossingen te vinden zijn om een duurzame wereld te bereiken. ‘Frisse ideeën van scherpe geesten, die werken aan een schone, groene planeet’, zo vat de BBC het samen. 

Tijdens de laatste klimaattop in Glasgow greep de podcastserie grote vraagstukken bij de lurven. Maar wat ook langskomt: afval verminderen. Het leven van konijnen. Het redden van bevers. Ook een interessante: ‘Kunnen katteneigenaren meer doen om de schade van hun huisdieren op de wilde natuur te beperken?”

Lees ook:

Vele duizenden vogels vliegen zich jaarlijks te pletter tegen de ruiten van onze woonhuizen.

 Wat kun je doen om het aantal gevederde slachtoffers terug te dringen? Daar ging de Groene Gids op 16 november over