Curaçao

Nederland houdt hoe dan ook vast aan aanwijzing; premier Rhuggenaath annuleert zijn reis naar Den Haag

Rhuggenaath en Rutte maakten eerder dit jaar afspraken over samenwerking.

 

Door Koninkrijksrelaties.Nu 

Den Haag/Willemstad – Minister-president van Curaçao Eugene Rhuggenaath heeft zijn eerder deze week aangekondigde reis naar Nederland geannuleerd.

De premier verwachtte in Den Haag afspraken te kunnen maken met zijn collega Mark Rutte en staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Raymond Knops over samenwerking bij het plan de overheidsfinanciën op orde te krijgen, het overheidsapparaat te professionaliseren en gelijktijdig de economie te versterken. Een akkoord daarover zou, zo werd in Willemstad gehoopt, een dwingende aanwijzing door de Rijksministerraad om het mes te zetten in de begroting overbodig maken.

Rhuggenaath heeft uit Nederland te horen gekregen dat het er sowieso op aanstuurt dat de Rijksministerraad volgende week vrijdag besluit  een aanwijzing te geven. In de Koninkrijksregering zijn Nederlandse ministers veruit in de meerderheid dus die bepalen wat de RMR wel of niet doet.

Met het geven van een aanwijzing volgt Nederland het advies van 1 april van het College financieel toezicht. Dat wil dat Curaçao nog drastischer bezuinigt dan het nu al doet. Het Kabinet Rhuggenaath vreest dat daardoor het prille herstel van de economie in de kiem wordt gesmoord en ook dat het draagvlak in de samenleving wegvalt.

Vanavond maakte Rhuggenaath bekend zijn reis te hebben afgezegd.

Deel dit artikel