RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Vakantievlucht gemist door te late uitslag coronatest: 'Enorm veel stress'

Beeld © Privéfoto

Mensen die op vakantie gaan, moeten in bepaalde landen eerst de uitslag van een negatieve coronatest laten zien. Maar die komt niet altijd op tijd. Het overkwam ook Roos Maas (56) die op reis zou gaan naar Curaçao. "Ik mocht het vliegtuig niet in, terwijl ik de test op tijd had gedaan."

Roos zou zaterdagochtend met een goede vriend naar Curaçao vliegen via Corendon. Oorspronkelijk zouden ze dezelfde reis in mei maken, maar dat ging door het coronavirus niet door, vertelt ze tegen RTL Nieuws. "Dat is natuurlijk heel vervelend, maar daar kon niemand iets aan doen. We hadden in november al geboekt en toen wist niemand nog van het coronavirus."

Voucher

Ze accepteerde een voucher en liet de vakantie omboeken naar augustus. "Ik heb mijn geld niet teruggevraagd omdat ik de reisbranche wilde ondersteunen. Maar dezelfde reis bleek in augustus wel 400 euro per persoon duurder, terwijl we al 1350 euro per persoon hadden betaald. Dat bedrag hebben we gewoon voldaan. Dat is prima, dat is dan maar zo."

Stiekem
Lees ook:
Stiekem op vakantie naar 'geel' Spanje: 'Ik laat het niemand weten'

Maar om in het vliegtuig naar Curaçao te mogen stappen, bleek nu een negatieve coronatest nodig. Corendon werkt, net als nog enkele andere reisorganisaties, samen met Huisartslab waar reizigers zich kunnen laten testen op kosten van de reisorganisatie.

De regels

In sommige landen heb je een negatieve Covid-19 pcr-test nodig om binnen te komen. Dat is op dit moment het geval voor Aruba, Bonaire, Curaçao, Cyprus en Griekenland. De test mag op het moment dat je de grens overgaat niet ouder zijn dan 72 uur.

Een bewijs dat je coronavrij bent, is niet te krijgen via de GGD. Daar moet je klachten hebben om je te kunnen laten testen.

En dus ging Roos woensdag samen met haar reisgenoot naar de testlocatie in Den Bosch. "Die vriend had de negatieve uitslag de volgende dag al binnen, maar mijn uitslag bleef uit. Vrijdagavond had ik nog steeds niks gehoord. Ik heb meerdere keren gemaild en gebeld, maar kreeg nergens gehoor.''

All-inclusive
Lees ook:
All-inclusive vakantie in Nederland: is het de moeite waard?

De volgende ochtend is ze naar Schiphol gereden. "Ik dacht: wat moet ik thuis doen? Misschien krijg ik de uitslag onderweg of op Schiphol nog binnen." Maar helaas; die kwam er niet. "Een vrouw van Corendon heeft nog haar stinkende best gedaan om mij op de vlucht te krijgen door Huisartslab te bellen, maar tevergeefs. Ik kon niet mee."

Er zat niets anders op dan weer naar huis te gaan. "Na een enorme emotionele rollercoaster en veel stress was ik rond 2 uur 's middags weer thuis. Ik was nog geen vijf minuten binnen en toen kreeg ik een sms'je. De uitslag was negatief."

Alternatief

Corendon heeft haar vervolgens 'van het kastje naar de muur gestuurd', vindt Roos. "Ze schoven de schuld af op Huisartslab en zeiden dat ze eigenlijk niets voor mij hoefden te regelen. Uiteindelijk boden ze me toch een alternatief aan, maar die vakantie was korter en ik zou geen geld terugkrijgen. Toen heb ik doorgezet en nu vertrekken we woensdag alsnog, even lang en voor hetzelfde geld."

Vakantie
Lees ook:
Vakantie in eigen land spekt kas van campings en vakantieparken

Roos heeft gisteren opnieuw een coronatest gedaan. De uitslag kwam vandaag binnen en is wederom negatief. "Maar als ik dit van tevoren geweten had, had ik liever niet meer op vakantie gewild en gewoon mijn geld terug willen krijgen. Het is dat wij in november al hadden geboekt, maar ik adviseer iedereen die nog geen vakantie heeft geboekt om niet te gaan."

Enkele passagiers

Audrey Denkelaar, woordvoerder van Corendon, erkent dat testuitslagen af en toe niet op tijd binnenkomen. Het gaat om enkele passagiers per vlucht. "Het probleem is dat de laboratoria de sterk gestegen vraag naar tests niet aankunnen. Tests vanuit de medische wereld krijgen voorrang op tests voor reisdoeleinden."

Corendon noemt dat 'volkomen begrijpelijk'. "Maar dat betekent wel dat onze klanten op Schiphol geconfronteerd worden met de harde werkelijkheid dat ze niet op vakantie kunnen. Terwijl ze al een dag of langer nerveus zijn geweest en in spanning gewacht hebben op de uitslag die maar niet kwam."

All-inclusive op vakantie naar... Badhoevedorp: 'Doe alsof ik in Turkije zit'

02:15
Ook in Nederland kun je tegenwoordig all-inclusive op vakantie.

Officieel hoeft Corendon geen vervangende vakantie te regelen voor de gedupeerde reizigers. "Conform onze voorwaarden is het overleggen van een negatieve pcr-test de verantwoordelijkheid van de klant, maar we doen er alles aan om de klant te helpen en waar mogelijk om te boeken naar een andere vlucht of bestemming."

Geen leuk begin

Ook bij TUI gaat het om enkele mensen per vlucht, vertelt woordvoerder Petra Kok. Ze snapt dat het 'enorme stress' oplevert. "Het is helemaal geen leuk begin van je vakantie. Heel veel mensen krijgen de uitslag pas op Schiphol en soms moeten wij op het laatste moment zelf nog bellen met Huisartslab."

Ze zegt - net als Corendon - dat TUI niet verplicht is om de reizigers een vervangende vakantie aan te bieden. Het is mensen hun eigen verantwoordelijkheid om hun reisdocumenten op orde te hebben. "Maar we kijken wel per geval of we nog iets voor ze kunnen betekenen."

Indonesisch
Lees ook:
Indonesisch eiland Bali rest van het jaar gesloten voor buitenlandse toeristen

Dat kan door de vakantie om te boeken, of door andere maatregelen te nemen. Zo vertrok vrijdag een vlucht naar Curaçao een uur later, omdat 30 mensen de uitslag van de test nog niet binnen hadden. Uiteindelijk kregen 25 mensen de uitslag alsnog binnen op Schiphol en konden ze mee.

Verkeerde gegevens

Maarten Cuppen, directeur van Huisartslab, wil niet reageren op vragen van RTL Nieuws. Eerder zei hij tegen EditieNL dat het vooral fout gaat vanwege de onzorgvuldigheid van mensen omdat ze de test te laat laten afnemen of verkeerde gegevens invullen.

Los daarvan zijn er volgens hem dertig à veertig personen bij wie de testuitslagen niet op tijd waren voor de vakantie. Uit gegevens van Roos, die RTL Nieuws heeft ingezien, blijkt dat zij de test op tijd heeft aangevraagd en geen verkeerde gegevens heeft ingevuld.

Reisorganisatie
Lees ook:
Reisorganisatie Corendon leent tientallen miljoenen met garantie van de overheid

Kun je een bedrijf zoals Huisartslab, dat de coronatesten uitvoert, laten opdraaien voor de schuld? Volgens de Consumentenbond is dat lastig te zeggen, omdat de situatie zo nieuw is. De bond raadt aan contact op te nemen met het lab en te vragen hoe ze dit gaan oplossen, of anders te informeren bij een jurist om te achterhalen of je het bedrijf aansprakelijk kunt stellen.