Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Schietpartijen met jonge dodelijke slachtoffers. Massale vechtpartijen en politie die wordt aangevallen. Korpschef Vanessa Tjon van Aruba vindt het ‘ongelofelijk om te zien wat er gebeurde in de eerste week toen de meeste maatregelen werden ingetrokken’. Het loopt uit de hand bij openbare orde.

ARU Openbare ordeDe Arubaanse hoofdcommissaris zei dit tijdens een persconferentie van de regering, waarin de Deltavariant van Covid-19, het gedrag van de bevolking, de houding van horecaondernemers en het handhaven van de openbare orde aan de orde kwam.

Ze somde op wat er in één weekend gebeurde: ,,Tientallen aanrijdingen, vechtpartijen op grote schaal in nachtclubs en boze horecaondernemers die zelfs de politie aanvallen.” Tjon beschreef kort dat een agent tot zes keer toe naar een nachtclub moest gaan omdat de organisatie zich niet aan de vergunningsregels hield. ,,Een agent doet zijn werk en wordt vervolgens aangevallen.”

Het coronacrisisteam besloot de maatregelen te flexibiliseren vanwege de economie en met name het toerisme. ,,Maar we houden geen rekening met onze eigen houding.” In duidelijke taal zegt de korpschef dat agressie tegen het korps niet wordt getolereerd. ,,We worden al geconfronteerd met de risico’s van ons vak, we zetten ons al in met beperkte middelen en materiaal. Van het Korps Politie wordt verwacht dat we ons werk blijven doen. We zullen dus blijven controleren en waar de horeca zich niet aan de regels houdt, grijpen we in. Geen discussies over muziekoverlast, over sluitingstijden of over de vergunning.”

Voor het onderwijs is afgelopen vrijdag de vakantie begonnen met het traditionele ‘Spula Krijt’, een borrel met onderwijscollega’s. Tjon: ,,Deze traditie begon klein, maar de activiteiten worden steeds groter. Je kunt gerust stellen dat het uit de hand loopt”, vindt de Arubaanse korpschef. ,,Bij diverse horecazaken ontstonden zelfs kleine concerten, waar veel mensen op af kwamen.”

Ook daarover is de hoogste politiefunctionaris duidelijk. ,,Vergunningen voor evenementen worden vanwege Covid-19 nog steeds niet afgegeven. De politie kijkt heel goed naar het aantal mensen dat bij een activiteit is. Als het de horeca niet lukt om een activiteit in de hand te houden, dan zullen we moeten overwegen om de voorwaarden van de vergunning aan te passen.”

De schietpartijen die de laatste weken steeds meer in het nieuws komen, werden maandag besproken in het parlement van Aruba. De korpschef gaf in de Staten uitleg over de situatie. ,,Het was een druk weekend, met verschillende activiteiten waar veel mensen op af kwamen. We hadden veel politie-inzet op straat. Maar het gaat niet alleen om de hoeveelheid agenten. Zij moeten goed zijn toegerust met goede materiaal, zoals kogelvrije vesten. Het is nodig, dat blijkt.”

De bevolking merkt dat de politie in actie komt door veel te controleren. De korpschef zegt dat controle van voertuigen, inspectie van locaties en controle op de sluitingstijden de enige manier is om agressie en schietpartijen te voorkomen. ,,Natuurlijk doen we achter de schermen veel méér. Maar die controles zijn hard nodig om de openbare orde te handhaven.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.