Al het nieuws

Gerstenbluth: Dankzij vaccinatiegraad

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De laatste uitbraak van coronabesmettingen op Curaçao lijkt te stabiliseren. Het aantal besmettingen loopt niet op tot in de honderden, zoals in de eerste en tweede golf. Dat heeft vrijwel zeker te maken met de vaccinatiegraad op het eiland.

F00 stabiliseertDat heeft epidemioloog Izzy Gerstenbluth gisteren gezegd tijdens de persconferentie waarin premier Gilmar Pisas en hij informatie gaven over de laatste ontwikkelingen rond Covid-19.

Gerstenbluth ziet dat het aantal nieuwe besmettingen per dag in de tientallen blijft, ver onder de honderden tijdens de twee eerdere besmettingsgolven op het eiland. Ook gisteren waren er weer 72 positieve gevallen onder 2.214 testresultaten. Slechts één persoon is in het buitenland besmet geraakt. ,,Het merendeel van de besmettingen is lokaal”, benadrukt Gerstenbluth.

Tot gisterochtend hadden 92.896 mensen een eerste prik met het coronavaccin gekregen en 82.917 ook al de tweede dosis. De vrij hoge vaccinatiegraad zorgt ervoor dat mensen niet ernstig ziek worden. Daardoor blijft ook het aantal ziekenhuisopnames redelijk onder controle. Gerstenbluth: ,,Die bescherming werkt ook bij de veel besmettelijker Deltavariant van het virus. Ongeveer 75 procent van de mensen die Covid-19 krijgt is niet gevaccineerd.”

In Curaçao Medical Center (CMC) liggen 23 covidpatiënten, twee meer dan woensdag. Op de intensive care (ic) krijgen vier patiënten met Covid-19 intensieve verzorging. Dat is er een minder dan woensdag. Tijdens deze laatste golf van besmettingen waren er tot nu toe 34 ziekenhuisopnames van coronapatiënten: 31 patiënten waren niet gevaccineerd. Eén patiënt had alleen een eerste dosis van het vaccin gehad en één had ook al de tweede prik gehad, maar kreeg binnen veertien dagen daarna covid. Slechts één covidpatiënt in het ziekenhuis was compleet beschermd en pas twee weken na de tweede prik ziek geworden.

Gisteren mochten 59 mensen uit isolatie nadat zij virusvrij of genezen waren verklaard. Het aantal actieve gevallen is toegenomen van 548 naar 561.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.