Al het nieuws

Minister Cijntje: om afhankelijkheid op deze route terug te dringen

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Op korte termijn kan Curaçao niet veel uithalen om het gat dat KLM achterlaat met minder vluchten deze winter op te vullen. Maar op de lange(re) termijn moet een ‘Curaçao Airways’ op de route Curaçao-Nederland zeker mogelijk zijn.

F02 Curaçao Airways DCA op Schiphol in 2002Dat zegt Ruisandro Cijntje (PNP) minister van Economische Ontwikkeling (MEO) tegenover het Antilliaans Dagblad. ,,We zullen en moeten werken aan een extra carrier tussen Schiphol en Hato, anders zijn we overgeleverd aan twee private luchtvaartbedrijven, die zomaar kunnen besluit minder frequenties te vliegen, terwijl de vraag er wel is en 60 procent van onze verblijfstoeristen uit Europa komt.”

De brief van het kabinet-Pisas aan de Nederlandse premier Mark Rutte is uit, volgens Cijntje. Hoewel hij de exacte inhoud daarvan niet kent, weet de MEO-minister dat de ontstane situatie is uitgelegd alsmede de impact van het besluit van KLM om vrij drastisch de vliegverbindingen terug te schroeven.

Als gevolg van de problemen op Schiphol, die maar niet opgelost lijken te kunnen worden. Maar ook doordat KLM kampt met tegenvallers op personeelsgebied en leveranties. Dan schrapt KLM liever extra vluchten op een bestemming die al hoogfrequent wordt aangevlogen, dan een andere bestemming helemaal te schrappen, zo verklaarde Bas Gerressen, directeur KLM Nederland, in De Telegraaf.

Het is volgens hem ook niet zo dat de extra double daily-vluchten rond de kerst al helemaal waren uitverkocht. Iets wat de kersverse directeur van Curaçao Tourist Board (CTB), Muryad de Bruin, anders ziet. Een maand terug was hij nog bij het KLM-management en toen waren de Curaçao-vluchten volgens hem al vol.

Luchtvaart valt onder de portefeuille van minister Charles Cooper (MFK) van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP). Maar minister Cijntje is belast met toerisme en wil in die hoedanigheid alles doen om het toerisme, dat na corona eindelijk weer bloeit, op peil te houden. Samen met de private sector is besloten om via de brief aan minister-president Rutte te proberen KLM op andere gedachten te brengen.

Tot nu toe met weinig succes. De MEO-minister probeert ook de andere vliegmaatschappijen te prikkelen meer capaciteit in te zetten. Hij zegt dat Tui 35 procent meer beschikbaar stelt en dat ook Air Belgium - vanuit Brussel - extra stoelen inzet.
Tui laat desgevraagd weten dat dit klopt in vergelijking met pre-corona. Tui vliegt dit jaar tien keer per week in de winter, wat ongeveer gelijk is aan vorig jaar omdat meer direct wordt gevlogen. Air Belgium zegt later deze week vragen van deze krant te kunnen beantwoorden, want het Antilliaans Dagblad ontdekte dat het online boekingssysteem ‘gaten’ in de tweewekelijkse vluchten; zoals tussen medio januari en medio februari (geen geplande vluchten) en na 4 maart helemaal niets meer.

,,Short term kunnen we helaas niet veel meer doen; er zijn nauwelijks alternatieven”, zegt minister Cijntje. ,,De impact van het verlies aan KLM-lijndiensten is groot.” Maar, zo vindt hij, Curaçao moet het over een andere boeg gooien: ,,We moeten de discussie omdraaien en veel groter beginnen te denken.”

,,Op de lange termijn moet Curaçao Airways tot de mogelijkheden horen op de route Curaçao-Nederland”, schrijft hij ook op zijn Facebookpagina. ,,Dit is een reële mogelijkheid en als minister van Economie zal ik samen met de collega-ministers deze weg bewandelen.”

Hij weet dat er velen zijn die zullen vertellen waarom het niet kan. ,,Maar laten we onze mindset omzetten en nagaan wat wél mogelijk is.” De economie (lees: het toerisme) begint harder te groeien dan verwacht en nu deze boycot, vervolgt Cijntje, die erop wijst dat ‘we vandaag zien hoe belangrijk deze economische pijler is’.

Twee decennia geleden probeerde staatsbedrijf DCA (Dutch Caribbean Airlines; de opvolger van ALM en Air ALM) te concurreren met KLM op de zeer winstgevende Amsterdam-Curaçao-route door verbindingen aan te gaan met achtereenvolgens Citybird, Sobelair en Air Holland. Het heeft niet lang geduurd, want in 2004 ging DCA failliet. Dat wil volgens insiders niet zeggen dat een carrier, bijvoorbeeld Corendon Airlines, geen kans van slagen heeft.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.