Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het afgelopen weekeinde zijn opnieuw vier covidpatiënten van Curaçao overgebracht naar Aruba voor intensieve zorg. Gistermiddag rond 12.00 uur lagen er in totaal negen Curaçaose patiënten op de intensive care van het Arubaanse Horacio Oduber Hospital.

covidDaarmee neemt het aantal uitzendingen naar Aruba gestaag toe, van vijf vrijdagavond, zeven zaterdag, naar negen gistermiddag. De overplaatsing van patiënten is nodig omdat de grens van de ic-capaciteit in Curaçao Medical Center (CMC) anders wordt overschreden. Het afgelopen weekeinde liep het aantal covidpatiënten dat intensieve zorg nodig heeft op naar 44. In het CMC zijn 46 plekken voor intensieve zorg.
Begin april heeft het Arubaanse ziekenhuis, speciaal om meer ruimte te creëren voor covidpatiënten uit Curaçao, de reguliere zorg praktisch helemaal afgeschaald. Alleen zorg voor spoedeisende en oncologische chirurgie gaat nog door. Met 30 extra bedden en zes extra plekken op de intensive care zijn er op Aruba in totaal 62 covidbedden en 22 ic-bedden.
Gistermiddag rond 12.00 uur lagen er in het CMC 129 covidpatiënten, van wie 44 in ic-bedden. Het ziekenhuis houdt 160 van de 300 bedden vrij voor de zorg aan covidpatiënten, daarvan zijn er dus 46 bestemd voor intensieve zorg. Het CMC heeft eerder ook al besloten om naast de behandeling van covidpatiënten uitsluitend spoedeisende en acute zorg te verlenen aan patiënten die geen Covid-19 hebben, daaronder vallen bijvoorbeeld ook dialyses en oncologische behandelingen.
In het weekeinde zijn op Curaçao vier mensen overleden na een besmetting met het coronavirus. Drie van hen waren opgenomen in het ziekenhuis, en een lag ziek thuis. Over beide dagen waren van de 2.421 testresultaten er 448 positief: 272 op zaterdag en 176 gisteren. Goed nieuws is dat ook weer 400 mensen uit isolatie mochten en virusvrij of genezen werden verklaard. Het aantal actieve gevallen is daarom nauwelijks toegenomen, van 4.712 zaterdag naar 4.768 gisteren.

Coronakopstuk Kuipers over Curaçao
In een post op LinkedIn heeft de Nederlandse corona-autoriteit Ernst Kuipers uitvoerig aandacht besteed aan de situatie op Curaçao. Kuipers is ceo van het Rotterdamse ziekenhuis Erasmus MC, maar vooral als voorzitter van het landelijk netwerk Acute Zorg regelmatig te zien op de Nederlandse televisie. Op het moment van zijn post zijn ‘ruim veertig covidpatiënten’ opgenomen op de ic van Curaçao Medical Center (CMC). ,,Een zeer groot aantal”, schrijft Kuipers die onder de tekst de vaccinatiecijfers van 8 april van het eiland plaatst. Kuipers: ,,Het meest belangrijke onderdeel van de strategie is de inzet op massaal vaccineren. In korte tijd zijn bijna 25.000 inwoners gevaccineerd en is voor 52.000 inwoners een afspraak ingepland.” Huisarts Jerry Semper, medisch coördinator van het vaccinatieprogramma op Curaçao zei eerder dat de ambitie is om 10.000 mensen per dag te vaccineren, maar volgens Kuipers ‘wordt de prikcapaciteit opgeschaald van 12.000 naar 15.000 per dag’. ,,Dat moet ertoe leiden dat binnenkort ongeveer de helft van de bevolking een eerste vaccinatie heeft gehad en het aantal nieuwe besmettingen en ziekenhuisopnames sterk afneemt.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.