Nieuws Curaçao

George Maduro elk jaar herdacht

Curaçaose verzetsheld George Maduro op online doorzoekbare passagierslijst van de Holland-Amerika Lijn

DEN HAAG – In Madurodam is op 4 mei zoals ieder jaar de Nationale Kinderherdenking en dat is niet toevallig op deze plek. Madurodam is ooit opgericht als oorlogsmonument. ‘Misschien wel het vrolijkste oorlogsmonument ter wereld.’ Het miniatuurpark is vernoemd naar verzetsheld George Maduro, schrijft TV West.

George Maduro, die op 15 juli 1916 werd geboren op Curaçao verhuist op tienjarige leeftijd naar Nederland en gaat in Den Haag naar school’. Als in 1940 Duitse soldaten Nederland binnenvallen, komt Den Haag onder vuur te liggen en wordt de stad gebombardeerd.

bol

Aan de rand van Den Haag hebben Duitse parachutisten een belangrijke plek veroverd: Villa Dorrepaal. Die Duitsers moeten uitgeschakeld worden en Maduro gaat voorop in de strijd. Door een slim plan weet hij samen met andere soldaten de villa binnen te vallen. Hij verovert de villa terug op de Duitsers en bevrijdt de bewoners.

Op 15 mei 1940 geeft Nederland zich over aan de Duitsers. Duitse soldaten arresteren Maduro en sluiten hem zeven maanden op in de gevangenis van Scheveningen.

Als hij wordt vrijgelaten duikt hij onder in Den Haag en doet mee in het verzet tegen de Duitsers. Maar hij wordt verraden, hij wordt gevangengezet in Duitsland. In mei 1944 wordt zijn gevangenis gebombardeerd.

Maduro heeft de kans om te ontsnappen, maar hij ziet een hand uit het puin steken. Hij besluit zijn medegevangene te redden en graaft hem uit. Het kost tijd en hij wordt opnieuw opgepakt en gevangengezet.

bol

Dachau

Maduro wordt overgebracht naar concentratiekamp Dachau in Duitsland, waar zijn lichaam steeds zwakker wordt. Op 9 februari 1945 overlijdt hij daar, op 28-jarige leeftijd.

Na de oorlog wordt Maduro door koningin Wilhelmina geëerd met de hoogste militaire onderscheiding. ‘Zijn ouders hopen dat hun enige zoon nooit vergeten zal worden. Ze zorgen voor een blijvende herinnering: Madurodam.

Deze herinnering groeit uit tot misschien het vrolijkste oorlogsmonument ter wereld. Elk jaar op 4 mei met de Nationale Kinderherdenking staat Den Haag stil bij het verhaal van George Maduro.


Deel dit artikel