Laatste nieuws coronacrisis

Curaçao vanaf woensdag in lockdown, ook een avondklok ingesteld

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Huidige reisadvies verlengd tot en met zaterdag 15 mei

Het demissionaire kabinet verlengd het huidige reisadvies tot en met zaterdag 15 mei, heeft demissionair premier Mark Rutte zojuist gezegd tijdens de persconferentie. Het dringende advies voor de meivakantie blijft: blijf in Nederland en ga niet op reis naar het buitenland. Rutte stelt vanwege het huidige aantal coronabesmettingen in het buitenland geen andere keus te hebben. Voor de zomervakanties geeft het kabinet nog geen advies; dat volgt volgens Rutte zo snel mogelijk. Hij heeft „goede hoop” dat dan weer meer kan, wat volgens hem ook belangrijk is voor de reisbranche.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus op maandag 22 maart is gesloten. Volg het laatste nieuws in ons nieuwe blog:

Laatste nieuws Covid-19 Ziekteverzuim onder zorgpersoneel eind vorig jaar hoogste sinds 2002

Dit was het belangrijkste nieuws van maandag:

  • De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad willen dat de avondklok een uur wordt verschoven, met onder meer de ramadan en het ingaan van de zomertijd in zicht. Het kabinet overweegt de maatregel inderdaad een uur te verschuiven en deze vanaf 22.00 uur in te laten gaan. Tijdens de persconferentie van dinsdag zal meer bekendgemaakt worden over de avondklok.
  • Van zondag- op maandagochtend werden 6.340 positieve coronatests gemeld bij het RIVM, 685 minder dan een dag eerder. In die tijd werden vijftien sterfgevallen als gevolg van Covid-19 geregistreerd. Daarnaast lagen op maandagmiddag 2.193 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 638 op de intensive cares.
  • Demissionair staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Mona Keijzer (CDA) is positief getest op het coronavirus. Ze zei zich goed te voelen. De andere leden van het demissionair kabinet kregen het advies zich te laten testen, zei demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge.
  • Het vaccin van AstraZeneca is in 79 procent van de coronagevallen effectief in het voorkomen van symptomen van Covid-19, wanneer iemand besmet is geraakt met het coronavirus. Daarnaast beschermt het volledig tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopname. Dat bleek maandag uit de resultaten van een Amerikaans onderzoek.
  • De Slowaakse premier heeft maandag gezegd onder voorwaarden te willen aftreden. Hij kwam onlangs onder vuur omdat hij zonder overleg met zijn coalitiepartijen 22 miljoen doses van het Russische Spoetnik-vaccin bestelde, terwijl dat middel nog niet door het Europees Geneesmiddelenbureau is goedgekeurd. De andere partijen wilden eerst het oordeel van het EMA afwachten.

Cultuurfestival Oerol gaat dit jaar door in aangepaste vorm

Oerol Festival op Terschelling gaat dit jaar door, mits de coronamaatregelen het toelaten. Dit wel in aangepaste vorm; zo mogen er minder bezoekers komen en moeten huishoudens die het festival bezoeken anderhalve meter afstand houden tot elkaar. Dat heeft de organisatie van het cultuurfestival maandag bekendgemaakt, meldt persbureau ANP. Bij alle programmaonderdelen mogen maximaal vijftig bezoekers tegelijkertijd aanwezig zijn.

Er komen geen grote festivalterreinen maar drie kleinere locaties die verspreid liggen over het eiland. Daar zullen onder meer theaterstukken, kunst en talkshows te zien zijn. Het festival vindt plaats van 11 tot en met 20 juni. Het festival loopt het garantiefonds van de overheid daarmee mis; evenementen die vanaf 1 juli georganiseerd worden, komen voor dat fonds in aanmerking. Deze festivals krijgen 80 procent van de gemaakte kosten terug als gift en ontvangen de rest als een lening, mocht het evenement toch niet kunnen doorgaan.

Festivaldirecteur Siart Smit zegt de afgelopen maanden „goed gekeken en overlegd” te hebben met zowel de gemeente Terschelling als de provincie Friesland over „wat er mogelijk is”. „We zijn blij en trots dat we veel opdrachten hebben uitgezet voor een breed programma”, aldus Smit. „Er is echt behoefte om weer fysiek van kunst te mogen genieten.”

De eerste dag van het Oerol Festival op Terschelling in 2019. Foto Kees van de Veen/ANP

Burgemeesters in Veiligheidsberaad willen dat avondklok een uur opschuift

De 25 burgemeesters in het Veiligheidsberaad willen dat de avondklok met het ingaan van de zomertijd eind deze maand een uur opschuift, en niet meer vanaf 21.00 uur, maar vanaf 22.00 uur van kracht is. Het Veiligheidsberaad heeft demissionair minister van Justitie Ferd Grapperhaus (CDA) verzocht om naar die optie te kijken. Dat zegt de voorzitter van het beraad Hubert Bruls, tevens burgmeester van Nijmegen, maandag tegen persbureau ANP.

Voorafgaand aan de bijeenkomst stelde burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam dat de huidige avondklok problematisch kan zijn voor moslims die meedoen aan de ramadan, omdat het vasten ongeveer tot 21.30 uur duurt. De ramadan begint medio april.

Minister Grapperhaus liet aan persbureau ANP weten het verzoek van de burgemeesters „begrijpelijk” en „beargumenteerd” te vinden. Hij zei met moslimorganisaties aan tafel te willen om de coronasituatie te bespreken. „De piek van de derde golf komt echt in de tweede helft van april. Dan is het alle hens aan dek om te voorkomen dat de situatie doorslaat.”

Volgens ingewijden overweegt het kabinet de avondklok later te laten ingaan; tijdens de persconferentie over de coronamaatregelen morgen zullen zij een besluit hierover bekendmaken.

Voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls kwam eerder vandaag aan bij het wekelijkse overleg van de 25 burgemeesters. Foto Jeroen Jumelet/ANP

Hongarije keurt nieuwe vaccins goed, Russische minister Lavrov hekelt quarantaine

Een greep uit ontwikkelingen in het buitenland:

    De Russische minister van Buitenlandse Zaken met zijn anti-lockdownmondkapje. Foto Midrussia/TikTok

  • De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov heeft maandag een mondkapje gedragen met de tekst ‘FCKNG QRNTN’ (fucking quarantaine). Hiermee uitte hij zijn ongenoegen over de coronamaatregelen. Hij droeg het masker tijdens een bezoek aan China. Volgens persbureau Reuters zegt zijn ministerie dat hij het mondkapje zondag cadeau kreeg voor zijn 71e verjaardag, en dat het „goed bij hem past”.
  • Hongarije heeft maandag twee coronavaccins goedgekeurd voor noodgebruik. Het is het eerste Europese land dat het Chinese CaSino Biologics-middel en CovisShield in gebruik neemt. Dat tweede vaccin is de Indiase versie van AstraZeneca. Waarschijnlijk worden deze twee vaccins binnenkort ook voor regulier gebruik goedgekeurd. In Hongarije wordt op grote schaal gevaccineerd, maar er gelden vanwege de hoge aantallen positieve testuitslagen ook nog strikte beperkende maatregelen. Het land vaccineert al met het Spoetnik-vaccin van Russische makelij en het Chinese Sinopharm-vaccin. Door deze vaccins goed te keuren en toe te dienen, brak Hongarije met de Europese strategie van gezamenlijke goedkeuring, inkoop en distributie van coronavaccins.
  • Oostenrijk heeft de gedeeltelijke lockdown maandag verlengd. De horeca zou daar eventueel 27 maart weer mogen heropenen, maar gezien de oplopende aantallen nieuwe positieve tests wordt dat toch nog niet verstandig geacht. Het is onduidelijk wat de nieuwe einddatum moet worden. In Duitsland zitten versoepelingen er voorlopig ook nog niet in, melden meerdere Duitse media op basis van ingewijden. De lockdown wordt daar naar verwachting verlengd tot 18 april.

Curaçao vanaf woensdag in lockdown, ook een avondklok ingesteld

De regering van Curaçao heeft maandagochtend (lokale tijd) bekendgemaakt dat het land met ingang van woensdag in lockdown gaat, voor een periode van in ieder geval twee weken. In die periode moeten mensen thuisblijven en contact met anderen zo veel mogelijk vermijden. Ook wordt een avondklok ingevoerd, die geldt tussen 21.00 en 04.30 uur.

„We moeten er alles aan doen om verspreiding van corona te voorkomen”, citeert persbureau ANP de minister-president, Eugene Rhuggenaath. Andere maatregelen die van kracht worden zijn een autoloze zondag en een plachi di dia, waarbij mensen op basis van hun nummerplaat twee dagen per week op pad mogen voor een bezoek aan essentiële winkels. Bezoek aan het strand is verboden. Voor toeristen geldt dat ze mogen blijven komen - de luchthaven en de grens zijn nog open - maar moeten zich wel de regels houden.

Onder meer de Britse variant van het coronavirus zorgt waarschijnlijk voor de flinke stijging in het aantal positieve coronatests. Er liggen 28 mensen op de ic; afgelopen weekend werden 1.000 nieuwe besmettingen geregistreerd, tegen 324 een week eerder.

Streetbeeld tijdens de verkiezingsdag van de Parlementsverkiezingen van Curaçao, op 19 maart. Foto Prince Victor/ANP

Aboutaleb: avondklok tijdens ramadan kan ‘ingewikkeld’ zijn

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam voorziet problemen voor de verloop van de ramadan als de avondklok dan inderdaad nog geldt. „Het vasten duurt tot ongeveer 21.30 uur”, zei hij maandag voorafgaand aan het overleg van het Veiligheidsberaad. De vastenmaand voor moslims start dit jaar rond 13 april.

Aboutaleb denkt dat het voor moslims „ingewikkeld” zal zijn om zich aan de maatregel te houden. „Laten we hopen dat de cijfers tegen die tijd zijn verbeterd, opdat een aantal versoepelingen mogelijk zijn.” Volgens de burgemeester moet het RIVM bepalen wat er met de avondklok moet gebeuren.

De avondklok werd eind januari ingesteld en geldt tussen 21.00 en 04.30 uur. De maatregel is tot zeker 30 maart van kracht, morgen maakt het kabinet op een persconferentie bekend wat er na die tijd gaat gebeuren. Volgens ingewijden denkt het kabinet erover de avondklok binnenkort later te laten ingaan, bijvoorbeeld om 22.00 uur.

Bijna 2.200 coronapatiënten in ziekenhuis, hoogste sinds 3 februari

Momenteel liggen 2.193 Nederlanders met het coronavirus in het ziekenhuis, 120 meer dan op zondagochtend en het hoogste aantal sinds 3 februari. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) maandag. Deze meldingen komen vaak met enige vertraging binnen.

Op de intensive cares liggen op het moment 638 mensen met Covid-19, voor de derde dag op rij stijgt de IC-bezetting boven de zeshonderd. In de afgelopen week hebben de ziekenhuizen 1.774 nieuwe coronapatiënten opgenomen, gemiddeld zo’n 253 per dag.

6.340 nieuwe positieve tests, 685 minder dan op zondag

Het afgelopen etmaal zijn bij het RIVM minder nieuwe positieve coronatests gemeld. Het instituut telde tussen zondagochtend en maandagochtend 6.340 positieve tests, 685 minder dan op zondag. Daarnaast zijn de afgelopen 24 uur vijftien sterfgevallen als gevolg van het coronavirus geregistreerd. De meldingen komen soms met enige vertraging binnen dus kunnen ook over voorgaande dagen gaan.

De afgelopen drie dagen kwam het aantal nieuwe positieve tests dagelijks boven de 7.000 uit. Die aantallen waren sinds januari niet meer voorgekomen. Demissionair minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid en Justitie, CDA) werd „kortademig” van die cijfers, zei hij vrijdag na afloop van de wekelijkse ministerraad.

Correctie (22 maart 2021): In een eerdere versie van deze update stond dat tussen zondag en maandag 662 positieve coronatests minder werden geregistreerd dan een dag eerder. Dat klopt niet, het ging om 685 minder positieve testuitslagen. Dat is hierboven aangepast.

‘Reizen naar buitenland nog steeds afgeraden tijdens meivakantie’

Tot zeker half mei blijft het advies in stand om niet naar het buitenland op vakantie te gaan. Dat melden onder meer het ANP, de NOS en RTL Nieuws maandagmiddag op basis van bronnen in Den Haag.

Het kabinet had deze week duidelijkheid willen bieden over de reismogelijkheden in de meivakantie, mogelijk in een apart reisadvies. Echter, als de reisbeperkingen tot half mei van kracht blijven, is in die periode ook de schoolvakantie inbegrepen: die is in alle regio’s ingepland van 1 tot en met 9 mei. Het advies lijkt dus te blijven om ook in die periode in Nederland te blijven.

‘Kabinet kijkt naar later ingaan avondklok’

In het kabinet wordt gesproken over de mogelijkheid om de avondklok vanwege de zomertijd binnenkort later kan ingaan, bijvoorbeeld om 22.00 uur. Deze optie is zondag gepasseerd op het Catshuisoverleg en wordt nu onderzocht, bevestigen ingewijden. Dinsdag spreekt het kabinet er opnieuw over, in een nieuw overleg voorafgaand aan een persconferentie ’s avonds. Het is nog niet zeker of de latere avondklok al volgende week zal ingaan of dat het kabinet ervoor kiest de verruiming pas over een aantal weken door te voeren. De zomertijd gaat komend weekend in, maar het duurt nog een flink aantal weken voordat het ’s avonds tot na 21.00 uur licht is.

De avondklok ligt binnen het demissionaire kabinet gevoelig, zeker bij D66. Partijleider Sigrid Kaag zei afgelopen vrijdag dat de maatregel wat haar betreft „heel snel weg moet”, maar het Outbreak Management Team (OMT) heeft hier vanwege de oplopende besmettingscijfers met klem tegen geadviseerd.

In sportstadion Stade de France worden straks 10.000 mensen per dag ingeënt

Het Stade de France, het grote sportstadion dat wordt gebruikt door onder meer de Franse nationale rugby- en voetbalploegen, wordt in april in gebruik genomen als „groot vaccinatiecentrum”. Dat melden Franse media en de autoriteiten van het departement Seine-Saint-Denis, waar het stadion staat.

Het stadion is nu al maanden gesloten voor het publiek, maar binnen enkele weken kunnen daar dagelijks 10.000 mensen hun inenting halen. Daartoe worden honderdtwintig zorgmedewerkers ingezet en zo’n honderd studenten zullen telefonische afspraken maken, zo schetst Stéphane Troussel, voorzitter van de lokale raad. Het gazon blijft overigens ongeschonden. In het Stade „zijn een aantal zeer grote ruimtes die voldoende plek bieden voor de vaccinatieboxen en de logistieke bureaus”, vertelde Troussel aan de zender BFMTV.

Er is nog geen precieze datum bekend voor deze ‘heropening’ van het grootste Franse sportstadion, dat ook vaak dient als locatie voor grote evenementen en concerten. Eerder werd in Marseille het voetbalstadion Vélodrome al omgebouwd tot een ‘vaccinodrome‘.

Luchtfoto van het Stade de France, waar genoeg ruimte is om een groot vaccinatiecentrum wordt in te richten. Foto Paris 2012/HO/AP

Er mogen ook (bijna) geen buitenlandse vrijwilligers bij de Olympische Spelen zijn

Buitenlandse vrijwilligers kunnen niet komen helpen tijdens de Olympische Spelen komende zomer in Tokio. Het organiserend comité heeft dat maandag bekendgemaakt tijdens een persconferentie. Er worden alleen uitzonderingen gemaakt voor „essentiële” vrijwilligers, mensen met specialistische kennis van bepaalde sporten, zo stelt het comité.

Het comité noemt de beslissing spijtig, maar de organisatie wil eventuele verwarring bij mensen voorkomen en duidelijkheid scheppen voor de geïnteresseerden. Er zouden zich ruim 110.000 mensen hebben aangemeld om te worden geselecteerd als vrijwilliger. Zaterdag werd al bekend dat buitenlandse toeschouwers zullen worden geweerd bij het sportevenement, om verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te voorkomen. Het besluit over de vrijwilligers was een logisch vervolg, stelt het comité. De organisatoren moeten nog wel beslissen of familieleden van olympische atleten mogen afreizen naar Japan.

De zomerspelen beginnen op 23 juli in Tokio. Eigenlijk stond deze editie voor 2020 gepland, maar het evenement werd destijds met een jaar uitgesteld vanwege de uitbraak van de coronacrisis. De Japanse regering en het organiserend comité zijn erop gebrand de Olympische Spelen dit te laten doorgaan, al moeten er veel aanpassingen worden doorgevoerd vanwege de coronamaatregelen.

Lees ook: De Olympische Spelen in Tokio gaan door, in een stad vol regels en verboden

Belgische profvoetballer moet maand cel in na organiseren huisfeest

De Belgische voetballer Tuur Dierckx is veroordeeld tot een maand in vanwege het organiseren van een illegaal feest in zijn appartement in Antwerpen. Ook moet Dierckx, die uitkomt voor K.V.C. Westerlo in de tweede divisie, een boete van 800 euro betalen. Dat heeft de politierechtbank van Antwerpen maandag bepaald. Onder de veertien gasten op het feestje waren vier profvoetballers. Zij moeten boetes tussen de 400 en 600 euro betalen.

Midden december werd de politie vroeg in de morgen naar een appartement in Antwerpen gestuurd na een melding over geluidsoverlast. Bij aankomst trof de politie een feestje met vijftien aanwezigen aan. Dierckx, die het feestje organiseerde, stond de agenten direct te woord en erkende zijn fout, schrijft De Standaard.

De advocaten van de voetballers brachten in dat spelers niet altijd de noodzaak van de pandemie beseffen, omdat ze regelmatig in grote, afgeschermde groepen trainen en leven. Daar ging de rechter niet in mee: naar diens oordeel gedroegen de feestgangers zich weinig schuldbewust toen de politie het feest stillegde. Zo zou er zijn geknuffeld, gekust en handen geschud bij het verlaten van het appartement. Dierckx en de andere spelers draaiden een dag mee op een corona-afdeling in het ziekenhuis in Geel en boden hun excuses aan.

Westerloo-aanvaller Tuur Dierckx toonde zich schuldbewust nadat de politie het feest ontdekte. Foto David Pintens/Belga

Advies aan kabinetsleden om zich te laten testen, quarantaine is niet nodig

Leden van het demissionair kabinet doen er goed aan zich te laten testen op Covid-19. Dat advies hebben zij gekregen volgens demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA), na het nieuws dat staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Mona Keijzer (CDA) positief getest is. Zij heeft dat maandagochtend laten weten.

Keijzer was vrijdag aanwezig bij de wekelijkse ministerraad. Volgens De Jonge geldt dat voor de regeringsploeg die in dezelfde ruimte verkeerde, als een categorie-3 contact in de categorisering die het RIVM hanteert. „Dan moet je jezelf in de gaten houden. Dan hoef je niet in quarantaine, maar je moet je klachten in de gaten houden. Het advies is om te testen op dag vijf na het risicovolle contact. Dat zou woensdag zijn, dus dat is het advies aan de collega’s”, zegt hij tegen persbureau ANP.

Keijzer zelf voelt zich naar eigen zeggen goed. Zij zit in thuisisolatie en werkt vanuit daar. Mogelijk komt er voor individuele bewindslieden, die dichter bij Keijzer zijn geweest, nog wel een quarantaine-advies via bijvoorbeeld een melding in de CoronaMelder-app. De Jonge plaatste zondag op Twitter een foto van zichzelf bij een teststraat, waar hij naartoe was gegaan „na een melding in CoronaMelder” vorige week woensdag. Zijn twee uitslagen waren negatief, zo stelde hij, waarna hij zondag in persoon naar het Catshuis kon voor overleg van een deel van het kabinet met het OMT. Keijzer was daar niet bij aanwezig.

Na een melding in CoronaMelder, een 1e test diezelfde dag én thuisquarantaine, kreeg ik gisteravond de uitslag van test 2. Uitslag: ‘negatief’. Complimenten aan iedereen bij @GGDGHORNL voor de strakke organisatie. Nu weer de deur uit en dus op naar het Catshuis. pic.twitter.com/Vh8AlRqUXy

— Hugo de Jonge (@hugodejonge) March 21, 2021

Lichte daling aantal boetes voor negeren avondklok

De politie heeft afgelopen week 5.906 boetes uitgeschreven voor het niet naleven van de avondklok, zo is maandag bekendgemaakt. Dit zijn er iets minder dan de week ervoor, toen er 6.014 boetes werden uitgeschreven voor het overtreden van de avondklok.

Ook beëindigde de politie afgelopen weekend 49 illegale feesten, tegenover zestig de week ervoor en tachtig de week daarvoor. Ook heeft de politie 159 coronaboetes uitgedeeld voor groepsvorming en kregen 217 mensen een waarschuwing omdat ze coronamaatregelen negeerden. De avondklok, die tot zeker 30 maart van kracht is, geldt van 21.00 uur tot 04.30 uur. Volgens Haagse bronnen gaat het kabinet morgen op een persconferentie aankondigen dat er de komende weken geen versoepelingen mogelijk zijn en de avondklok van kracht zal blijven.

Politie en BOA’s handhaven op een terras in Helmond. Foto Rob Engelaar/HH

‘Johnson probeert exportverbod AstraZeneca-vaccins te voorkomen’

De Britse premier Boris Johnson gaat deze week EU-leiders bellen in een poging te voorkomen dat de Europese Unie de export van AstraZeneca-vaccins naar het Verenigd Koninkrijk blokkeert. De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron kunnen in elk geval een telefoontje verwachten. Dat schrijft de BBC maandag. Donderdag wordt een mogelijk exportverbod besproken tijdens een EU-top.

Het nieuwste geschil tussen de EU en het VK lijkt te gaan over een partij vaccins die in een fabriek in Leiden wordt geproduceerd. Een EU-ambtenaar heeft tegen persbureau Reuters gezegd dat als het VK een verzoek tot levering doet voor deze partij, dit niet wordt goedgekeurd. De spanningen tussen het VK en de EU zijn volgens de functionaris niet de schuld van een van de partijen, maar komen het door het niet nakomen van de afspraken door AstraZeneca. „Het is niet de schuld van het VK. Het is niet de schuld van de EU. AstraZeneca moet doses leveren aan zijn EU-klanten.”

De spanningen tussen het VK en de EU over de levering van de vaccins zijn de afgelopen weken opgelopen. Vorige week kondigde de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen aan een exportverbod te overwegen aan landen die zelf geen vaccins exporteren en een hoger vaccinratio hebben dan de EU. Ze noemde hierbij expliciet het Verenigd Koninkrijk. „We wachten nog steeds op doses uit het VK. Dit is een open uitnodiging te laten zien dat zij ook doses onze kant op sturen.” Kort daarvoor beschuldigde EU-voorzitter Charles Michel het VK ervan de export van coronavaccins tegen te houden.

Kwart van rokers tijdens crisis meer gaan roken

Bijna een kwart van de rokers is door de coronacrisis meer gaan roken. In het voorjaar zeiden rokers vooral uit verveling meer te gaan roken, nu speelt stress een belangrijke rol, concludeert het Trimbos-instituut maandag na onderzoek. Ruim de helft van de rokers geeft aan stress te ervaren door de coronacrisis.

Het instituut noemt de toename „zorgelijk”. Rokers zijn namelijk vanwege de slechte afweer van hun longen gevoeliger voor virusinfecties en waarschijnlijk ook voor het coronavirus. „Eenmaal besmet lopen zij ook nog eens een groter risico om ernstig ziek te worden.”

Ook is het een deel van de rokers gelukt (16 procent) gelukt om tijdens de coronacrisis minder te roken. Vorige week bleek uit onderzoek van het CBS dat het percentage rokers in Nederland vorig jaar is gedaald. In 2020 gaf 20 procent van de volwassenen aan weleens te roken, tegen 22 procent in 2019.

Een kwart van de rokers zegt tijdens de coronacrisis meer te zijn gaan roken. Foto Jerry Lampen/ANP

Demissionair staatssecretaris Keijzer test positief op coronavirus

Demissionair staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Mona Keijzer (CDA) is positief getest op het coronavirus. Dat heeft ze maandag bekendgemaakt via Twitter. Ze schrijft zich verder goed te voelen, in isolatie te zitten en vanuit huis haar werk te doen.

Twitter avatar MonaKeijzer Mona Keijzer Ik ben positief getest op corona. Geen zorgen; ik voel mij goed. Uiteraard zit ik in thuisisolatie en doe ik dus de komende tijd mijn werk via de digitale weg.

Keijzer is niet het eerste lid van het kabinet dat positief test op het virus. In november bleek staatssecretaris van Defensie Barbara Visser (VVD) besmet. Zaterdag liet demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) zich testen omdat hij via de CoronaMelder te horen had gekregen dat hij in de buurt van een positief getest persoon was geweest. Hij bleek negatief en ging uit thuisquarantaine.

Franse vaccinatiechef veroordeelt illegaal carnaval in Marseille

De voorzitter van het Franse vaccinatieprogramma Alain Fischer heeft maandag het illegaal gevierde carnaval in de Zuid-Franse stad Marseille veroordeeld. Hij noemde het feest „volkomen onverantwoordelijk” omdat hij verwacht dat het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames hierdoor ongetwijfeld zal stijgen. Wel toont het illegale feest volgens hem „enige ergernis onder de bevolking”.

Zondag kwamen duizenden jongeren bijeen in Marseille om het jaarlijkse carnaval te vieren. De meesten droegen geen mondkapje en hielden zich niet overige coronaregels. De politiechef van de stad hekelde zondag al het gebrek aan verantwoordelijkheid bij de feestvierders.

Twitter avatar AnonymecitoyenS Anonyme Citoyen (images) Une foule de milliers de personnes bravent l’interdiction à #Marseille pour célèbrer le Carnaval. https://t.co/HmMMxc7tAB

Verder verwacht Fischer dat het land dankzij het versnellen van de vaccinatiecampagne in de zomer of najaar weer terug kan naar „normaal”. Hij beloofde het leger te gaan inzetten om sneller te kunnen vaccineren. „Het zal enige tijd duren voordat het leven weer normaal is,” zei hij. „Voor de meest kwetsbaren zullen we in mei dichtbij het vaccinatiedoel zijn. Voor een terugkeer naar normaal moet we rekening houden met de zomer of herfst.”

In Marseille kwamen zondag duizenden Fransen bijeen om carnaval te vieren. Foto Christophe Simon/AFP

Minder zzp’ers voltijds aan het werk sinds uitbraak coronacrisis

Sinds de uitbraak van het coronavirus in Nederland is het aantal fulltime werkende zelfstandigen afgenomen. Ook is sindsdien de groep zzp’ers gegroeid die in deeltijd werkt, maar liever meer uren zou maken. Dat blijkt maandag uit cijfers van het CBS.

Vorig jaar werkten in het laatste kwartaal 895.000 zelfstandigen voltijds; een afname van 44.000 minder ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Het aantal zzp’ers dat deeltijd werkt nam in diezelfde periode toe toegenomen. De groep die minder dan 20 uur, groeide met bijna 50.000. Het aantal zelfstandigen dat tussen de 20 en 35 uur werkt, steeg met bijna 40.000.

Deeltijd werkenden gaven vorig jaar ook vaker aan meer uren te willen werken. Van de zzp’ers die minder dan twintig uur per week werken, zou één op de drie graag meer uren werken. Voor de coronacrisis lag dit percentage op een kwart. Ook deeltijders die tussen de twintig en 35 uur werkten, gaven aan sinds de crisis vaker meer uren te willen werken. In 2019 lag dat percentage nog op 17 procent, maar gedurende de coronacrisis een jaar later op 20 procent.

Het gaat dan met name om mensen met een creatief of taalkundig beroep, schrijft het CBS. Ook onder zelfstandigen met een bedrijfseconomisch en administratief, technisch, dienstverlenend of commercieel beroep is de groep gegroeid die graag meer zou willen werken.

Het aantal zzp’ers dat fulltime werkt is sinds de uitbraak van het coronavirus in Nederland afgenomen. Foto Roos Koole/ANP

AstraZeneca-vaccin beschermt in 79 procent van de gevallen

Het AstraZeneca-vaccin is in 79 procent van de gevallen effectief in het voorkomen van symptomen van Covid-19 bij besmetting met het coronavirus. Daarnaast beschermt het vaccin volledig tegen het ontwikkelen van ernstige ziekten en ziekenhuisopname. Dat blijkt maandag uit de resultaten van een grote fase-3-studie naar de werking van het vaccin in de Verenigde Staten. Dat meldt het bedrijf.

Het vaccin is effectief bij alle leeftijden. Bij deelnemers van 65 jaar en ouder bood het middel 80 procent bescherming, schrijf het bedrijf. In een aantal Europese landen wordt het middel niet gebruikt bij 65-plussers omdat er in eerdere studies onvoldoende gegevens zaten om te kunnen beoordelen of het bij hen effectief genoeg is. De Gezondheidsraad adviseerde begin deze maand om het middel ook voor die leeftijdsgroep in te zetten.

Ook heeft het bedrijf na meldingen van trombose het risico op het ontstaan van bloedstolsels onderzocht. Daaruit bleek geen verhoogd risico op het ontwikkelen van trombose na het toedienen van één prik. De resultaten van dit onderzoek vormen de opmaat naar een goedkeuringsaanvraag bij de Amerikaanse autoriteit FDA. Hoewel het middel in meer dan vijftig landen is goedgekeurd, wordt het in de Verenigde Staten nog niet gebruikt.

Uit grootschalig Amerikaans onderzoek blijkt dat het vaccin van AstraZenaca in 79 procent van de gevallen bescherming biedt. Foto Massimo Pinca/Reuters

Slowaakse premier treedt onder voorwaarden af na rel over Russisch vaccin

De Slowaakse premier Igor Matovic laat weten onder bepaalde voorwaarden te willen aftreden na een rel binnen zijn kabinet over de bestelling van doses van het Russische vaccin. Dat meldt het Slowaakse persbureau TASR. De Slowaakse premier bestelde zonder overleg met zijn coalitiepartijen 2 miljoen doses van het Russische Spoetnik V-vaccin, hoewel dat middel nog niet is goedgekeurd door het Europese Geneesmiddelenbureau EMA en daardoor ook nog niet toegelaten op de Europese markt. De andere coalitiepartners pleitten ervoor de goedkeuring en ratificatie eerst af te wachten, voordat ze tot een bestelling over zouden gaan.

Matovic zegt bereid te zijn het premierschap te beëindigen als hij als minister kan aanblijven. Ook eist hij naast zijn eigen aftreden het vertrek van de ministers van Economische Zaken en Justitie, die namens twee van de vier coalitiepartijen zetelen. Het aftreden van minister van Economische Zaken Richard Sulík zou noodzakelijk zijn om de rust terug te brengen in het kabinet, aldus Matovic. Het rommelt al langer in de rechtse vierpartijencoalitie in Slowakije. Twee weken geleden stapte de minister van Volksgezondheid op vanwege de Spoetnik-bestelling. Eerder dreigde een van de kleinere coalitiepartners, het centrumrechtse Za l’udí, de regering om die reden te verlaten.

De ziekenhuizen in Slowakije staan onder hoge druk tijdens de coronacrisis. Relatief veel Slowaken overlijden aan de gevolgen van het virus: er vielen tot dusver ruim negenduizend doden in het land dat ruim 5 miljoen inwoners telt. Ook het getroffen buurland Tsjechië heeft de Russische vaccins besteld. In Hongarije en Servië wordt al langer gevaccineerd met het middel.

De Slowaakse premier Matovic bestelde zonder te overleggen 2 miljoen doses van het Spoetnik-vaccin. Foto Joe Klamar/AFP

Congolese oppositieleider overlijdt vlak voor verkiezingsuitslag aan corona

De Congolese oppositieleider Guy-Brice Parfait Kolelas is op zestigjarige leeftijd overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Kolelas overleed in een vliegtuig dat onderweg was naar Frankrijk, zo meldt zijn campagneleider maandag aan persbureau AFP. Zaterdag maakte Kolelas in een videoboodschap bekend dat hij besmet was met het coronavirus en dat de kans groot was dat hij dat niet zou overleven.

Zondag waren de verkiezingen in Congo-Brazzaville, het buurland van de Democratische Republiek Congo (DRC). Korelas werd bij die verkiezingen beschouwd als de enige serieuze uitdager van de zittende president Denis Sassou Nguesso, die al 36 jaar aan de macht is. Naar verwachting volgt de uitslag van de verkiezingen binnen vijf dagen. De campagneleider van Kolelas stelde dat het tellen van de stemmen door zou gaan. Het is niet bekend wat er gebeurd als Korelas de verkiezingen zou hebben gewonnen.

Nguesso is sinds 1979 aan de macht in Congo-Brazzaville. Hij verloor in 1992 de presidentsverkiezingen, maar kwam in 1997 weer aan de macht nadat hij een staatsgreep pleegde. Nadien zijn verschillende verkiezingen georganiseerd, maar de grootste oppositiepartij claimde herhaaldelijk dat die oneerlijk verliepen. Congo krijgt vaak de aanduiding met de naam van de hoofdstad Brazzaville erachter, om het onderscheid te maken met het buurland, de Democratische Republiek Congo.

Beeld van oppositieleider Kolelas tijdens een campagne van zijn partij. Foto Marco Longari/AFP

Agenten zwaargewond bij protesten Bristol

Bij protesten in Bristol in het zuidwesten van Engeland zijn twee agenten zwaar gewond geraakt en zijn twee politiewagens in brand gestoken. Dat meldt persbureau Reuters. Er werd gedemonstreerd tegen een nieuwe wet die de mogelijkheid tot demonstreren inperkt, maar vanwege het coronavirus was dit protest verboden.

Duizenden demonstranten waren de straat op gegaan. De politie riep mensen op thuis te blijven, waarna zij ingrepen. Een kleinere groep demonstranten raakte slaags met de politie en schoot met vuurwerk op de ordehandhavers. Twee agenten zijn naar het ziekenhuis afgevoerd, de ene met een gebroken arm en de ander met gebroken ribben. Bij het politiebureau zijn ramen ingeslagen.

Onder de nieuwe wet kan de politie grenzen stellen aan protesten: hoe lang deze mogen duren en hoeveel geluid er gemaakt wordt. Wie zich niet aan de nieuwe regels houdt, riskeert een boete van 2.500 pond (2.900 euro) Demonstranten vrezen dat protest daarmee te makkelijk kan worden tegengehouden, ook wanneer grote bijeenkomsten weer toegestaan worden zodra coronamaatregelen kunnen worden afgebouwd.

Lees ook: ‘Politie beschermde ons niet maar verdedigde het patriarchaat’

Een brandend politiebusje tijdens het protest in Bristol. Foto Peter Cziborra/Reuters

Welkom in een nieuw blog

De redactie van NRC houdt iedere dag de laatste ontwikkelingen in de mondiale coronacrisis bij. Dit was het belangrijkste nieuws van zondag 21 maart:

  • In het Verenigd Koninkrijk zijn zaterdag ruim 844.000 mensen gevaccineerd tegen het coronavirus. Het gaat om het hoogste aantal vaccinaties in één dag in het VK. Ruim 27 miljoen Britten zijn inmiddels gevaccineerd.
  • Het is niet waarschijnlijk dat de huidige coronamaatregelen op korte termijn versoepeld worden. Persbureau ANP en de NOS meldden dat op basis van het Catshuisoverleg, dat zondag werd gehouden.
  • Het RIVM meldde dat er 7.025 nieuwe besmettingen waren geregistreerd. Daarnaast werden er vijftien sterfgevallen door Covid-19 gemeld in de afgelopen 24 uur.
  • Net als op eerdere zondagen werd er gedemonstreerd op het Museumplein in Amsterdam. Er werd een noodbevel afgekondigd nadat mensen zich niet aan de coronamaatregelen hielden. 150 mensen werden aangehouden.
Of lees hier het gehele blog van gisteren terug