Al het nieuws

Minister minder fel tekeer tegen BearingPoint; ‘ook menselijke fouten’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Op het verzoek van vakbond STrAF aan minister van Financiën om af te zien van zijn vele posts op Facebook is het antwoord kort maar krachtig: ‘No’.

F05 Silvania blijft actief op FB 1Het sociale medium is volgens Javier Silvania (MFK) ‘mijn manier om in direct contact te staan met de bevolking’. Hij krijgt op die wijze veel informatie over wat er leeft in de samenleving. Want er bestaat zoiets als formele besluitvorming, maar dat is geen garantie dat het ook in de praktijk zo gaat. Hij wil die feedback hebben.
Vakbond STrAF voor douanepersoneel en medewerkers van de Belastingdienst en ook ambtenarenvakbond Abvo zijn van mening dat veel van de berichten die Silvania lukraak plaatst de werknemers in gevaar brengt. Ze zouden daardoor meer en vaker worden bedreigd. In reactie daarop zegt de bewindsman dat hij niet op de hoogte is gesteld over bedreigingen en of daar dan ook aangifte van is gedaan.
Silvania had afgelopen week een onderhoud met STrAF, waarbij van de zijde van de bond op een bepaald moment werd gezegd dat ze de bijeenkomst wilden filmen om eventueel op sociale media te plaatsen. Dit tot ongenoegen van de minister, waarna de vergadering al na tien minuten werd beëindigd.
Maar, zo brengen de vakbondslieden in herinnering, omgekeerd liet hij in het verleden toe dat TV Direct beelden maakte toen Silvania fel van leer trok tegen het hoofd van de Inspectie der Belastingen en verwijtend met ‘Shame on you!’ toesprak. ,,De minfin kreeg een koekje van eigen deeg”, grapt hij zelf - opnieuw op Facebook.
Volgens STrAF zet de minister met zijn posts over belastingrestitutie en identificatieplicht de burgers op tegen de functionarissen van de Belastingdienst. En Abvo geeft aan het niet toe te staan dat Silvania de ambtenaren van de fiscus zo openlijk aanvalt. Het personeel van de Belastingdienst hield hier dan ook een vergadering over tijdens de lunchpauze.
Abvo zegt dat de bewindsman het bij de medewerkers zoekt, maar dat hij voor de werkelijke problemen moet zijn bij het veel te duur aangekochte IT-systeem van BearingPoint, wat verre van optimaal functioneert. Iets wat in het verleden door Silvania zelf - via Facebook - is aangezwengeld, waarna het ‘Rapport inzake onderzoek BearingPoint-projecten bij de Belastingdienst Curaçao’ werd opgesteld.
In een vraaggesprek met radio Mas leek Silvania uit een ander vaatje te tappen. Want ineens gaf hij aan dat er ten aanzien van het BearingPoint-project niet alleen sprake was van problemen met de software, maar dat er ‘ook menselijke fouten’ zijn gemaakt.
Zo stelt de minister van Financiën erachter te zijn gekomen dat de Inspectie op Curaçao bij de aanslagen elf criteria hanteert, terwijl dit er bijvoorbeeld op de BES (Bonaire, Sint Eustatius en Saba) slechts vijf zijn. ,,De kans op fouten is daardoor hier een stuk groter.” Daardoor moet veel meer handmatig gebeuren en dat is bijna onbegonnen werk met 30.000 aanslagen of meer.
Hij herhaalt zelf ‘geen weet te hebben van bedreigingen’ van personeel van de Belastingdienst door ongeduldig geraakte burgers. En als dat gebeurt is het de taak van de leiding hiertegen maatregelen te treffen.
Zijn persoonlijke Facebook houdt Silvania ‘als platform om direct te kunnen communiceren met de bevolking’. Wel is intussen een Facebookpagina geopend voor de Belastingdienst.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.