Al het nieuws

Directeur Wesley Kook zegt dat foto-eis de das omdoet

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Directeur Wesley Kook van Selikor legt tegenover deze krant uit dat de uitbetaling van de tweede tranche aan het vuilverwerkingsbedrijf op zich laat wachten omdat de ministeries van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) en Financiën traag zijn in het controleren van alle gegevens die Selikor heeft aangeleverd.

selikor 1Hij bevestigt wat ook vakbondsvoorzitter van BTG, Frensley Sillé stelt: ,,We hebben aan alle voorwaarden voldaan om in aanmerking te komen voor de tweede tranche aan extra financiering om in het kader van het jaar van de schoonmaak te voldoen aan gemaakte afspraken met het ministerie van GMN.” De extra financiering van 20 miljoen gulden is bedoeld voor de schoonmaak van openbare wegen en wijken, voor het gratis kunnen storten van 2.000 kilo vuil bij de stortplaatsen in plaats van 1.000 kilo en een verhoogde frequentie van inzamelen van grofvuil.
Kook legt uit dat afgesproken is dat het geld in drie tranches overgemaakt wordt na telkens twee maanden van extra werkzaamheden, te beginnen in juli. Selikor moet na twee maanden verantwoording afleggen en heeft dat over de werkzaamheden in de maanden juli en augustus ook gedaan. Maar: ,,GMN had een paar weken de tijd nodig om al onze gegevens te analyseren. Daarna ook Financiën nog eens. Daar zit een periode tussen van zes tot acht weken. Daarmee loopt de volgende uitbetaling vertraging op. We hadden over september en oktober al moeten krijgen. Het is nu alweer november, de periode van de derde tranche. Het geld moet nog wel dit jaar besteed worden want de tranches zijn aan tijd gebonden.”
Wat ook vertragend heeft gewerkt is dat GMN en Financiën, niet volgens afspraak, achteraf de eis hebben gesteld dat van alle activiteiten ook een fotoreportage gemaakt moet worden. Ook is allerhande additionele informatie opgevraagd. ,,De foto-eis is natuurlijk voor de verantwoording van de eerste tranche niet mogelijk omdat al het werk al gedaan is. We hebben ondertussen aan alle andere verzoeken voldaan en zijn in afwachting van het advies van GMN en Financiën”, aldus Kook.
Hij is overigens optimistisch en denkt er samen wel uit te komen. Vandaag is er overleg bij het ministerie van GMN. De bonden hadden gisteren een eigen bijeenkomst.
Kook legt nog eens uit hoe het precies zit: ,,Selikor krijgt van de overheid een vergoeding volgens een beheersovereenkomst. De dienstverlening is statutair vastgelegd. De overeenkomst behelst de afspraak dat Selikor elke maand een voorschot krijgt voor het kunnen uitvoeren van de werkzaamheden en dat aan elk eind van het jaar een eindafrekening wordt gemaakt nadat er een accountantscontrole heeft plaatsgevonden. Het is al jaren zo dat de overheid Selikor geld schuldig is. Daardoor is het bedrijf op een gegeven moment gestopt met het schoonmaken van de openbare wegen en wijken. Het maandelijkse voorschot is alleen toereikend voor de vuilverwerking van de huishoudens en het reguliere grofvuil op het eiland. De regering is nagegaan of de afvalstoffenbelasting aangewend kan worden voor Selikor. Daar komt deze 20 miljoen gulden vandaan, zodat het bedrijf ook kan voldoen aan de schoonmaak van wegen, zoals het kappen van overgroeiend groen, en wijken. Daarvoor worden aannemers ingehuurd.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.