Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - Junior-rangers Sharlino Martijn en Evalisa de Kruijf hebben afgelopen vrijdag een manifest overhandigd aan gezaghebber Edison Rijna waarin om meer aadacht wordt gevraagd voor de wetlands op Bonaire.

BONwetlandsHet manifest is opgesteld nadat een online petitie bijna vijfhonderd keer was ondertekend.
In het kader van World Wetlands Day die op 2 februari is gevierd, hebben het Nature and Environmental Education (NME)-team van Stichting Nationale Parken (Stinapa) en de junior-rangers een petitie opgesteld waarin zij de lokale bestuurders vragen om zorgvuldig om te gaan met de watergebieden van Bonaire, omdat deze ‘van immens belang zijn’ voor het eiland. De petitie was mede gericht aan waarnemend Rijksvertegenwoordiger Jan Helmond en is in een paar dagen tijd 464 keer ondertekend.
De jongeren zeggen zich zorgen te maken. ,,Nu de wereldwijde klimaatverandering steeds vaker en ernstiger het dagelijks leven beïnvloedt, wordt het nog duidelijker dat we deze gebieden moeten beschermen, beheren en herstellen”, zo schrijven ze in de petitie. Dit geldt volgens hen voor zowel de watergebieden die vanwege hun internationale belang beschermd zijn door het Verdrag van Ramsar als de watergebieden die dat (nog) niet zijn. Tot de eerste categorie horen het Washington Slagbaai Nationaal Park, Klein Bonaire, Pekelmeer en Lac. ,,Maar ook saliñas zijn van groot belang voor de bescherming van het onderwaterpark tegen erosie en als leefgebied voor tal van watervogels. Dam Aruba en de zoetwaterplas bij de rwzi trekken ook veel vogels. Al deze watergebieden dragen bij aan de identiteit van ons eiland en de aantrekkingskracht voor toeristen, recreanten en vogelaars.” Ze wijzen de lokale en nationale overheden op hun rol bij het beschermen, beheren en herstellen van de watergebieden. Dat blijkt volgens hen onder meer uit het gegeven dat verschillende van deze gebieden sinds 1980 de status van Ramsar-gebied hebben.
Gezaghebber Edison Rijna heeft de jongeren bedankt en hij beloofde ze dat hij dit onderwerp zeker verder zal gaan oppakken.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.