Al het nieuws

‘Zomervakantie zorgt voor drukke landingsbaan’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De totale hoeveelheid passagiersbewegingen - alle aankomende en vertrekkende passagiers via Hato - bedroeg 399.000 in het derde kwartaal van 2022. Dat is een groei van 12 procent in vergelijking met het tweede kwartaal dit jaar; terwijl de maanden juli, augustus en september samen goed waren voor 110 procent van dezelfde periode in 2019.

F06 CAP passagiers CAPAldus cijfers die luchthavenexploitant Curaçao Airport Partners (CAP) bekend heeft gemaakt. De Nederlandse markt blijft dominant met een verkeersaandeel van 52 procent; gevolgd door reizigers van en naar de Dutch Caribbean (Bonaire, Aruba en Sint Maarten) met 16 procent; idem de Verenigde Staten; en Zuid-Amerika met 13 procent.

,,Tegen het einde van augustus begon het passagiersvervoer vanuit Europa licht te dalen”, meldt CAP, waardoor Europa het derde kwartaal van 2022 eindigde met een daling van het marktaandeel met 2 procent. De opening van Royal Sandals Curaçao op 1 juni 2022 verhoogde volgens de luchthaven het Amerikaanse marktaandeel in het derde kwartaal met 3 procent.

,,De invloed die het ‘Sandals-effect’ wordt genoemd, heeft de belading van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen - bezette stoelen afgezet tegen de beschikbare stoelen per vlucht - in het derde kwartaal van 2022 met maar liefst 20 punten doen toenemen. En deze trend zal naar verwachting aanhouden.”
CAP haalt Forwardkeys aan, die aangeeft dat Curaçao momenteel de snelst groeiende bestemming in het Caribisch gebied is voor premiumclassstoelen; namelijk met 120 procent van het niveau van 2019.

Zuid-Amerika herstelt zich sterk, waarbij Brazilië en Uruguay voornamelijk via Bogotá (in Colombia) en Panama zijn verbonden, waardoor het Zuid-Amerikaanse marktaandeel in het derde kwartaal met 3 procent is toegenomen in vergelijking met het tweede kwartaal van 2022.
,,De zomervakantie, aangewakkerd door de ingehouden vraag naar reizen, heeft positief bijgedragen aan de verdere groei van het passagiersverkeer in het derde kwartaal van 2022 en het herstel van het jaar tot en met september 2022 in vergelijking met 2019 op Curaçao International Airport”, zo laat CAP weten.

‘Niet zonder uitdagingen’
Maandelijkse verkeerscijfers voor het derde kwartaal van 2022 wijzen op een algemene toename van het passagiersvervoer, aldus CAP. Namelijk in juli +18 procent in vergelijking met juni 2022; in augustus met +5 procent in vergelijking met juli 2022; terwijl september een daling met -16 procent vertoonde ten opzichte van augustus 2022.

De gemiddelde bezettingsgraad op de vluchten bedroeg in het afgelopen derde kwartaal 86 procent vergeleken met een gemiddelde bezettingsgraad van 84 procent in het tweede kwartaal. Worden de maanden vergeleken met 2019 dan was juli 112 procent; augustus 110 procent en september 106 procent.

,,De uitdagingen op Schiphol blijven de reiservaring van passagiers vanuit Amsterdam en de aansluitende Duitse passagiers die via Amsterdam naar Curaçao reizen, beïnvloeden”, formuleert CAP het netjes. Bovendien begon het passagiersvervoer vanuit Europa na de zomervakantie licht af te nemen. Voor de lokale gemeenschap was Colombia de favoriete bestemming tijdens de zomervakantie; meer dan de VS en Europa.

Curaçao Airport Partners is naar eigen zeggen ‘verheugd met de positieve algemene verkeersresultaten’ in het derde kwartaal van 2022 en het herstel van 102 procent dit jaar tot en met september in vergelijking met 2019. CAP verwacht groei voor het vierde kwartaal van 2022, maar nog altijd met ‘voorzichtig optimisme’.

De luchthavenexploitant legt uit: ,,De uitdagingen die zich het hele jaar voordeden en die nog steeds zorgen baren, zijn de pandemie, de oorlog in Oekraïne, inflatie, gasprijzen in Europa, annuleringen van vluchten, aanhoudende tekorten aan bemanning en personeel bij luchtvaartmaatschappijen en luchthavens, de verzwakking van de euro en een recessie.”

Ondanks de uitdagingen van de extra kamercapaciteit en de stimulering van de Amerikaanse markt, rekent CAP het jaar af te sluiten met bijna 1.400.000 passagiersbewegingen; naar schatting 90 procent herstel van het passagiersverkeer vergeleken met 2019. CAP blijft zich richten op het behoud, diversificatie en groei van het luchtverkeer naar Curaçao. Dit in nauwe samenwerking met het toeristenbureau CTB en hospitality-vereniging Chata.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.