Nieuws Curaçao

AVROTROS verbreekt banden met podcastmaker zwerfhonden Curaçao

Rebecca van der Weijde | Foto Avro-Tros

HILVERSUM РAVROTROS heeft de banden verbroken met Rebecca van der Weijde, de podcastmaker van de serie over zwerfhondenstichtingen op Cura̤ao. Dat meldt Villamedia, de nieuwssite van de Nederlandse Vereniging van Journalisten NVJ.

bol

Volgens van der Weijde omdat zij in de podcastserie de kundigheid van het TV-programma Opgelicht! onder de loep nam. 

In deze uitzending werd televisiepersoonlijkheid Rossana Kluivert ervan beschuldigd onder valse voorwenselen donaties te werven voor een hondenasiel op Curaçao. De stichting zou geen jaarrekeningen deponeren en over het bestaan van het asielcentrum onduidelijkheden hebben laten bestaan.

Direct na de uitzending was er ophef over de suggestieve toonzetting van de uitzending. Onder andere Peter R. de Vries en John van den Heuvel namen het op voor Rossana Kluivert. 

Mr. Royce de Vries spande namens Kluivert een zaak aan tegen AVROTROS. De Vries junior eiste onder meer dat de uitzending offline werd gehaald. De rechter ging niet mee in die wens.

bol

Niettemin dook Van der Weijde, die ook meerdere podcasts voor AVROTROS maakte, nogmaals in de hondenasiel kwestie in een zesdelige serie: DogMob. 

Van der Weijde kreeg naar eigen zeggen alle vrijheid om haar onderzoek te doen. Ze reisde af naar Curaçao en kwam met bewijs dat Kluivert niet zoveel fout had gedaan.

AVROTROS claimde dat er onvoldoende wederhoor was gepleegd, nadat de eerste vier afleveringen online waren verschenen. De omroep twijfelde ook aan de onafhankelijkheid van Van der Weijde.

Deel dit artikel