Al het nieuws

Gilbert Martina: De staat van de Curaçaose gezondheid is slecht

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Per eind juli 2022 staat het Curaçao Medical Center (CMC) voor 148,4 miljoen gulden in de min. Dat heeft CMC-directeur Gilbert Martina in de Staten naar voren gebracht.

cmcDit bedrag is vanaf 2019 opgebouwd. In dat jaar was er een tekort van 13,7 miljoen gulden, in 2020 45,2 miljoen, in 2021 62,6 miljoen en tot en met juli dit jaar stond de teller op 26,9 miljoen gulden negatief. ,,In 2021 zijn de kosten vooral zo hoog door de coronapandemie. In 2020 waren de kosten ook hoog, maar kreeg het CMC van de toenmalige minister van Gezondheid, Zita Jesus-Leito (PAR) 4,8 miljoen gulden extra”, aldus Martina.
Er staat een bedrag open aan schuldeisers, leveranciers van diensten die hun geld niet ontvangen hebben, van 104,5 miljoen gulden, waarvan 85,7 miljoen een schuld is aan CMC Vastgoed & Beheer. ,,Wat aan Vastgoed & Beheer verschuldigd is, is voor dat bedrijf een reserve voor onderhoud van het ziekenhuis en vervanging van apparaten in het CMC”, zo legt Martina hier nader over uit.
De directeur gaat nader op de cijfers in en uit tabellen is op te maken dat het CMC kosten maakt voor patiënten met een basisverzekering ziektekosten (bvz) berekend op 220 miljoen, 254 miljoen en 235 miljoen in respectievelijk 2020, 2021 en 2022 (prognose). Voor particulier verzekerden wordt nog respectievelijk 41 miljoen, 46 miljoen en 47 miljoen gulden gedeclareerd. Van de overheid ontvangt het CMC in genoemde jaren een budget van 199, 202 en 204 miljoen gulden. De bvz-kosten minus het budget levert voor al die jaren tekorten op. Martina rekent deze tekorten voor, en komt op respectievelijk 20, 51 en 31 miljoen gulden in de min.
De directeur geeft aan dat het lage budget de zorg in gevaar brengt. ,,Op Curaçao komen ziektes als diabetes, cardiovasculaire afwijkingen en kanker veelvuldig voor. Deze patiënten kun je niet op een lange wachtlijst zetten. De Curaçaose staat van gezondheid is slecht. Bij de eerste hulp komen 18.000 tot 20.000 patiënten (1.500 per maand) binnen per jaar. Een groot deel daarvan moet terug naar de huisarts”, aldus Martina die met dit laatste aangeeft dat het om serieuze meldingen gaat.
Ook geeft de directeur aan dat er hoge kosten zijn aan ongedocumenteerden die niet verzekerd zijn. Vanaf de opening van het ziekenhuis is dit bedrag opgelopen tot 17 miljoen gulden. Het gaat om mensen die bijvoorbeeld gedialyseerd moeten worden en vrouwen die te vroeg geboren baby’s krijgen die verzorgd moeten worden op de afdeling neonatologie.
Op Facebook reageert de minister van Financiën, Javier Silvania (MFK) op het relaas van CMC in de Staten met de boodschap: ,,Het wordt tijd dat de ministers van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), Dorothy Pietersz-Janga (MFK) en Financiën gaan interveniëren in CMC. Er sterven mensen die op een wachtlijst staan omdat ze de nodige zorg niet krijgen. Dat kan zo niet langer doorgaan.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.