Al het nieuws

Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - ,,Deze week zullen alle zeven nieuwe bussen in gebruik genomen worden. Het gaat om een vervangingsinvestering.”

bussenAan het woord is John Cijntje, directeur van busbedrijf ABC. Cijntje is trots en vooral blij voor zijn chauffeurs. ,,Het is een duidelijke investering in de verbetering van de arbeidsomstandigheden”, benadrukt hij.
De nieuwe bussen bieden zitplaats aan 52 passagiers. De carrosserie bestaat uit een Volvo dieselmotor. De bovenkant van de bus wordt gemaakt door het bedrijf Marco Polo in Brazilië. Daar worden de voertuigen geassembleerd en vervolgens naar Curaçao getransporteerd. De bussen zijn inmiddels allemaal gearriveerd en in de garage op Buena Vista wordt door de eigen medewerkers de laatste montage en installatie van de smartpass en gps-apparatuur gedaan. De bussen gaan niet op een vaste route rijden, maar zullen rouleren. Met name op de zwaardere routes, bijvoorbeeld die van Punda naar Hato, die zo’n 83 haltes kent, zal het nieuwe materieel een enorme verbetering zijn.
De bussen zijn allemaal ingericht op het gebruik van de smartpas. De investering per bus is 265.000 gulden, hetgeen neerkomt op een totaalbedrag van 1.855.000 gulden. De investering wordt betaald uit een deel operationele opbrengsten, een deel bestaat uit een lening en een deel subsidie van het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP).
De totale vloot van het 75-jarige busbedrijf ABC bestaat uit 40 bussen. Er zijn 83 chauffeurs in dienst die rijden op 24 verschillende routes. Er zijn 16 monteurs en ongeveer 30 kantoormedewerkers. Er zijn vier bussen die 23 jaar oud zijn en die kosten in het onderhoud relatief meer. Daarnaast is het voor de chauffeurs en monteurs een hels karwei de oude bussen draaiende te houden. Met de inzet van de nieuwe voertuigen zal de oudste bus nu 9 jaar zijn. De oudste bussen gaan niet naar de sloop, maar zullen worden ingezet voor groepsvervoer en als reservemateriaal beschikbaar blijven. De grote bussen rijden zo’n 100.000 kilometer per jaar.
Dat ABC blijft vernieuwen, blijkt uit het feit dat er op dit moment hard gewerkt wordt aan het testen van een app. Bij deze app wordt het mogelijk bij iedere bushalte te zien welke route de bus rijdt en hoe laat de bus zal komen. De verwachting is dat deze app voor het publiek eind van dit jaar beschikbaar komt.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.