Geschiedenisleraar Max Elstak: Nederland moet ophouden met dat paternalistische gedrag."
Volledig scherm
PREMIUM
Geschiedenisleraar Max Elstak: Nederland moet ophouden met dat paternalistische gedrag." © DPG / Tonny van der Mee

‘Gewone mens’ op Curaçao maakt zich nauwelijks druk om slavernij: ‘Waarom nu excuses?’

ReportageTwee crisisoverleggen op het Catshuis en vandaag een kort geding tegen de staat. Terwijl de excuses voor het slavernijverleden in Nederland tot verhitte discussies leiden, heerst op Curaçao een cultuur van zwijgen en vergeten. Maar achter de façade van kleurrijke huizen echoot de inktzwarte geschiedenis van slavernij en kolonialisme nog dagelijks na.

  1. Hoe bang moeten we zijn om ernstig ziek te worden? ‘Een deel van onze gezondheid hebben we zelf in de hand’
    PREMIUM

    Hoe bang moeten we zijn om ernstig ziek te worden? ‘Een deel van onze gezondheid hebben we zelf in de hand’

    Het lijkt wel alsof we steeds zieker worden. Bijna zestig procent van de Nederlanders kampt met een chronische aandoening. Toch is er ook goed nieuws: steeds meer aandoeningen zijn beter te behandelen of zelfs te voorkomen. Daarnaast is er ook veel wat we zelf kunnen doen om het risico op ernstige ziektes te verkleinen. Een huisarts, kankeronderzoeker en immunoloog over hoe reëel het is om angstig te zijn.
  2. Reacties op slavernij-excuus: ‘Waarom is er zo’n discussie over het moment voor excuses?’

    Reacties op slavernij-ex­cuus: ‘Waarom is er zo’n discussie over het moment voor excuses?’

    ‘Ik ben een gewone burger van dit land en vraag mij in alle oprechtheid af waarom slavernij excuses gepaard zouden moeten gaan met miljarden euro’s?’en ‘ Ik denk dat we teveel in het lesprogramma willen stoppen. Naast lezen, rekenen, taal en wereldoriëntatie moet er ook worden gewerkt aan woke-onderwerpen als genderidentiteit, het slavernijverleden en dergelijke’: dit zijn enkele reacties van lezers bij het nieuws van de dag. Hieronder de lezersbrieven die in de krant van donderdag 15 december verschijnen. Je kunt zelf een reactie insturen via brieven@ad.nl.