Al het nieuws

Van onze correspondent

Oranjestad - Aruba moet de economische beperkingen systematisch opheffen, zodat de belastingen weer (gedeeltelijk) beginnen binnen te komen, maar wel innovatiever dan voorheen. arukvkDit is belangrijk, omdat de zachte leningen op de een of andere manier moeten worden terugbetaald door hogere belastingen of lagere uitgaven.

Dat schrijft de Kamer van Koophandel (KvK) in een beleidsdocument. Volgens de KvK heeft het World Economic Forum de relevantie van de vierde industriële revolutie en de gig-economie benadrukt. Dat laatste betekent een enorme verschuiving van fulltime werk naar freelancen, parttime werken en zelfstandig werken. De vierde industriële revolutie onderscheidt zich van de voorgaande revoluties vanwege de snelheid van ontwikkelingen, de wereldwijde schaal en de meest vergaande impact op de mens en zijn samenleving. ,,Samen met de voor Aruba geïdentificeerde veelbelovende sectoren kunnen we gebruikmaken van deze marktdynamiek en moet het bedrijfsleven de kans krijgen om de lokale economie wederom leven in te blazen”, aldus KvK. ,,Technologie is de oorzaak van snelle veranderingen in elke sector in onze economie, met als gevolg dat de arbeidsmarkt een onzekere periode tegemoet gaat. Het managen van deze transitie is een belangrijke uitdaging, evenals de voorbereiding op de toekomst met automatisering.”

Volgens de KvK staan medewerkers onder druk om voortdurend te leren en zich aan te passen aan evoluerende en opkomende industrieën. ,,Naarmate technologie de zakelijke behoeften verder hervormt, zullen zowel individuen als de staat de voortdurende tekortkomingen in vaardigheden moeten aanpakken.” Dat betekent wel dat mensen op een andere manier moeten worden opgeleid. ,,Traditioneel onderwijs is vaak slecht toegerust om dynamische vaardigheden bij studenten te ontwikkelen. De meeste scholen en universiteiten geven onderwijs uit de 20ste eeuw aan jongeren, terwijl het noodzakelijk is hen geavanceerde 21ste-eeuwse vaardigheden bij te brengen. Dit is een kwestie die een langetermijninzet voor hervorming vereist. Geef elk individu de mogelijkheid om zijn eigen belangen op zijn eigen manier na te streven en op veilige wijze economisch te floreren binnen de kaders van de wet.”

Hoewel er naar de mening van de KvK vooruitgang is geboekt bij het verbeteren van de toegang tot onderwijs, is de kwaliteit en relevantie van leren niet voldoende verbeterd. ,,Tegelijkertijd is het overheidsbeleid achtergebleven als het gaat om het opleiden van de beroepsbevolking. Onderwijs- en arbeidsbeleid moeten opnieuw worden bekeken om ze reactiever en relevanter te maken voor de steeds veranderende marktrealiteit”, oordeelt de KvK, die de private sector niet vrijpleit als het gaat om de weerstand tegen verandering. ,,Ieder individu is vrij om op zijn eigen manier zijn eigen belangen na te streven, zolang hij de wet- en regelgeving respecteert. Het is mogelijk als 'gig-werker' te werken, of via oproepcontract dan wel werkcontract voor een bepaalde periode te werk gesteld te worden, dan wel als ondernemer die voor zichzelf werkt (zzp'r) in de nieuwe economie. Commerciële banken moeten ook de consumentenfinanciering voor deze nieuwe werkstijlen vergemakkelijken en de vestiging van bedrijven in de nieuwe sectoren aanmoedigen.”

Het is te verwachten dat het op zijn minst maanden zal duren voordat het toerisme op Aruba weer op het oude niveau terug is. ,,Het is daarom wenselijk dat leiders in de publieke en private sector eenvoudige gedragsveranderingen aanmoedigen zodat we gezamenlijk de toekomst van onze economie kunnen waarborgen”, luidt het advies van de KvK.

Wilt u meer informatie? Neem een online abonnement op de krant.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.