Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - Vorige week uitten het Water- en Elektriciteitsbedrijf Bonaire (WEB) en gedeputeerde Nina den Heyer hun zorgen over het uitblijven van een besluit vanuit Den Haag over een door WEB ingediend projectplan.

bonenergieGedeputeerde Hennyson Thielman voerde gisteren de druk op Den Haag verder op door te stellen dat dit niet alleen onnodig leidt tot een hoger elektriciteitstarief, maar dat het op termijn ook de energievoorziening op het eiland in gevaar kan brengen.
,,De bevolking van Bonaire is sinds 2010 hard gegroeid. Uit de jongste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de groei zich de komende jaren voortzet. Gelijktijdig zal het toerisme zich verder ontwikkelen, terwijl ook de bedrijvigheid toeneemt. Dat betekent dat de vraag naar elektriciteit zal toenemen. WEB moet dus de productiecapaciteit opvoeren om te voorkomen dat de elektriciteit straks op rantsoen moet, maar heeft daarvoor wel de medewerking van Den Haag nodig”, aldus Thielman
In 2020 heeft WEB een plan aan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) voorgelegd om de productiecapaciteit te verhogen door nieuwe windmolens te plaatsen en een zonnepark te realiseren. ,,Wanneer dit plan wordt uitgevoerd is het bedrijf in staat om de tot 2030 te verwachten groei van bevolking, toerisme en bedrijvigheid bij te houden. En dat ook nog eens op een duurzame manier, wat leidt tot een lager tarief. Dit past perfect binnen onze visie en is goed voor de burgers, onze economie en het milieu.” Thielman hoopt dat het ministerie op korte termijn de knoop doorhakt. ,,De speelruimte in de productiecapaciteit neemt in hoog tempo af, van 15 procent in 2020 naar 10 procent nu. Elke dag dat een besluit uitblijft, brengt het moment dichterbij dat WEB niet meer aan de vraag kan voldoen. Ik kan mij niet voorstellen dat het kabinet het zo ver wil laten komen en ga er dan ook van uit dat we aankomende periode een constructieve bijdrage zullen zien vanuit Den Haag.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.