Al het nieuws

Seferina-Rojas: Voor toerist nog genoeg te doen

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De verscherpte voorzorgsmaatregelen die sinds vrijdag van kracht zijn hebben nog geen grote aantallen annuleringen van toeristen tot gevolg gehad. ,,Met een nachtklok kun je nog steeds uit eten gaan en een leuke avond hebben”, zegt Chata-directeur Maria-Helena Seferina-Rojas.

ctbCuraçao Hospitality & Tourism Association (Chata) spreekt heel bewust van een nachtklok. ,,Een avondklok of toke de keda laat toeristen denken dat je niks meer kunt doen. Dat is niet waar”, zegt Seferina-Rojas in antwoord op vragen van het Antilliaans Dagblad. ,,De regels zijn specifiek gericht op de feesten die de besmettingshaarden lijken te zijn.” De branchevereniging heeft begrip voor de verscherpte maatregelen, maar was daar wel graag vooraf van op de hoogte gebracht. Seferina-Rojas: ,,Dan hadden we de overheid kunnen adviseren over enkel praktische zaken. Het is bijvoorbeeld de vraag of het maximum van honderd personen ook voor de restaurants van hotels geldt. Daar moeten we nu, achteraf, duidelijkheid over zien te krijgen.” De Chata-directeur hoopt dat voor grotere hotel-restaurants met meer dan tweehonderd zitplaatsen, een uitzondering wordt gemaakt. ,,Daar is voldoende ruimte om met in achtneming van de coronaregels meer dan honderd gasten te bedienen.”

Donderdag kondigde premier Gilmar Pisas (MFK) aan dat vanaf vrijdag 13 augustus weer een avondklok geldt tussen 0.00 uur en 4.30 uur. In het algemeen geldt dat niet meer dan honderd bezoekers zijn toegestaan bij activiteiten en op locaties en minder als dat, gezien de beschikbare ruimte, nodig is om voldoende afstand te kunnen houden. Dansen en harde muziek is verboden. Om 23.00 uur moeten alle zaken gesloten zijn en vanaf middernacht mogen alleen mensen met een vitale functie op straat zijn.

Ook voor Chata staat voorop dat een nieuwe golf van coronabesmettingen moet worden voorkomen. Zo blijft Curaçao een veilige vakantiebestemming. Welke gevolgen de laatste maatregelen hebben voor de ondernemingen in de sector, is nog moeilijk te zeggen. Maar wat in ieder geval moet gebeuren, is dat de steunpakketten worden uitbetaald. De Chata-directeur noemt specifiek de loonsubsidie via de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) en de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). ,,Bedrijven hebben het nog steeds hard nodig”, zegt Seferina-Rojas. ,,Wij vinden dat de steun via NOW en TVL, al is het in aangepaste vorm, met spoed uitbetaald moeten worden aan bedrijven die dat het meest nodig hebben.”

Tijdens een persconferentie twee weken geleden bevestigde minister Javier Silvania (MFK) van Financiën dat in juni en juli geen nieuwe aanvragen voor NOW-subsidie konden worden gedaan. Silvania zei dat het portaal weer opengaat als er ‘voldoende financiële middelen zijn’. In dezelfde persconferentie zei Zulaika Mook, sectordirecteur bij het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) dat de TVL-subsidie zou moeten worden gestopt. De steun aan bedrijven kan zich dan, ook weer ‘als de financiële middelen het toelaten’, concentreren op de NOW-regeling en de Tijdelijke bijstand zelfstandige ondernemers (TBZO). Volgens Mook is na een jaar duidelijk dat bijna alle bedrijven die een aanvraag indienden voor de NOW ook een beroep deden op de TVL-subsidie.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.