Al het nieuws

Hof oordeelt harder dan OM

  • Ex-top RdK heeft raffinaderij en Curaçao zwaar benadeeld

  • Ook in beroep veroordeeld voor vragen steekpenningen

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het Hof heeft gisteren vier verdachten in het onderzoek-La Certa veroordeeld tot gevangenisstraffen van 36 en 30 maanden ‘omdat zij buiten het officiële aanbestedingsproject om een kandidaat hebben benaderd en gevraagd om miljoenen aan steekpenningen met als tegenprestatie dat deze kandidaat de nieuwe strategische partner van Refineria di Kòrsou (RdK) zou worden’.

islaIn een persverklaring van het Hof wordt gesteld: ,,Het Hof is van oordeel dat de eis van het Openbaar Ministerie in hoger beroep, namelijk een gevangenisstraf van 24 maanden voor elke verdachte, geen recht doet aan het buitengewoon maatschappelijk ontwrichtende karakter van het strafbare feit.”
Een van de verdachten, voormalig statutair directeur Roderick van Kwartel van RdK, is toentertijd aangetrokken om onder meer een strategische partner te vinden in verband met de overname/voortzetting van de exploitatie van de Curaçaose raffinaderij.
Vervolgens heeft deze voormalige directeur van RdK, samen met de voormalige technisch manager (Gilbert Gregory Cijntje) en de voormalige mechanical inspector van RdK (Michèle Mario Kinburn) en een externe consultant (Ashley Isidora), ‘buiten het officiële aanbestedingsproject om een kandidaat benaderd’ en ‘gevraagd om miljoenen aan steekpenningen met als tegenprestatie dat deze kandidaat de nieuwe strategische partner van RdK zou worden’. Dat was in 2018. Onder meer het Antilliaans Dagblad bracht de zaak aan het rollen met publicaties over bevindingen van een onderzoeksrapport naar hun handelen. In juni 2019 werden zij opgepakt.
Het Hof: ,,Deze kandidaat heeft zich vervolgens teruggetrokken, met alle gevolgen van dien.” Maar het handelen van de verdachten heeft ook direct tot gevolg gehad dat ‘een serieuze kandidaat’ zich heeft teruggetrokken om de nieuwe strategische partner van RdK te worden ‘en aldus hebben de verdachten het vinden van een nieuwe strategische partner van RdK in ernstige mate tegengewerkt’. Het betrof Motiva Enterprises in de Verenigde Staten, een volle dochter van Saudi Aramco.
In de verklaring voor de media is het Hof snoeihard: ,,Daarnaast hebben de verdachten, met name de voormalige statutair directeur van RdK in zijn positie als vertegenwoordiger van de overheid van Curaçao, het imago van Curaçao bijzonder geschaad, waardoor toekomstige investeerders en anderen kunnen worden afgeschrikt om zaken te doen met RdK dan wel Curaçao.”
Dit ‘ondermijnend handelen’ rekent het Hof de verdachten ‘zwaar aan’, in het bijzonder vanwege de zwaarwegende belangen van het Land en de burgers van Curaçao bij de exploitatie van de raffinaderij. ,,Immers, de raffinaderij verschafte werkgelegenheid en was een belangrijke inkomstenbron voor veel burgers van Curaçao.”
Gelet op de grote maatschappelijke impact van het strafbare feit, ziet het Hof aanleiding een hogere gevangenisstraf op te leggen dan door het OM in hoger beroep is geëist. Het Hof veroordeelt daarom - net als het Gerecht in eerste aanleg - de voormalige statutair directeur van RdK tot een gevangenisstraf van 36 maanden en de voormalige medewerkers van de RdK en de externe consultant tot een gevangenisstraf van 30 maanden.
De verdachten en het OM hebben veertien dagen de tijd om beroep in cassatie bij de Hoge Raad in Nederland in te stellen.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.