Al het nieuws

‘Cruisetoeristen via Otrobanda naar pontjesbrug’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Cruisetoeristen moeten in de toekomst via Otrobanda naar de pontjesbrug en Punda worden geleid. Dat ‘olifantenpad’ voert dan dwars door het Sint Elisabeth Complex en de Breedestraat. Dat is het uitgangspunt van het Masterplan Sehos 2021 van het Nederlandse projectontwikkelingsadviesbureau Schonck, Schul & Compagnie.

Sehos2Medewerkers van het bedrijf waren in november op Curaçao om op verzoek van de stichting Sint Elisabeth Foundation ‘een vrijblijvende visie te geven’ in verband met de plannen voor de ontwikkeling van de gebouwen en terreinen van het voormalige ziekenhuis, het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) in Otrobanda. Cruisetoeristen wandelen nu vanaf het schip naar het Riffort en dan over de pontjesbrug naar Punda. De voorgestelde ‘revolutionaire wijziging’ van de looproute gaat via het toekomstige Sehos-complex naar de Breedestraat in Otrobanda, de pontjesbrug, Punda en dan weer terug via het Riffort naar de cruiseterminal. Zo worden toeristen en inkomsten beter verdeeld over de historische binnenstad en dat is goed voor heel Curaçao. Het adviesbureau gaat ervanuit dat het Sehos-complex alleen al vanwege de architectuur en ‘het eerste topmuseum van het Caribisch gebied in een iconisch gebouw’ veel toeristen zal ‘aantrekken en opzuigen’. De nieuwe route is vanwege die stofzuigerwerking ‘een dominant alternatief’. Maar, zo waarschuwt Schonck, Schul & Compagnie direct, de ‘wijziging van de route zal veel tegenkrachten oproepen’.
In het masterplan verandert de achterkant van het voormalige ziekenhuis aan de Pater Euwensweg in de voorkant van het nieuwe complex. Daar is dan onder andere een nieuw verdiepingsgebouw te zien, het ‘getransformeerde’ Sehos-hoofdgebouw en het typerende gebouw van architect Ben Smit met de verticale lamellen dat oorspronkelijk was gebouwd als kinder- en kraamafdeling. Maar om dat alles goed tot zijn recht te laten komen, zouden er gebouwen en onderdelen die geen monumentale waarde hebben, moeten worden gesloopt. Zoals het pand waarin het laboratorium was gevestigd, de keuken en het röntgengebouw van het ziekenhuis. De kosten van het opknappen en aanpassen zijn in die gevallen veel hoger dan van nieuwbouw. Met het slopen van de bebouwing op de binnenplaatsen, de aanbouw bij de entree en losstaande bergingen en technische ruimtes, worden ‘ruimte, orde, structuur en symmetrie’ gecreëerd, maar ook ‘aanzicht, doorzicht en verbindingen’. ,,Het weghalen van het deel met de verbindingsgangen tussen het oude hospitaal en het Ben Smit-gebouw, zorgt ervoor dat er een volledig vrijstaand pand komt te staan”, motiveert het adviesbureau de noodzaak tot het voordragen voor sloop. Op die manier krijgen de gebouwen een eigen identiteit en functie.

Internationaal museum
Het Ben Smit-gebouw bijvoorbeeld, leent zich als onderkomen voor een internationaal museum. Schonck, Schul & Compagnie noemt Ben Smit en Kees Bakker als de twee belangrijkste architecten van Curaçao in de jaren veertig tot zestig van de vorige eeuw. Het ontwerp van Smit voor de kinder- en kraamafdeling ‘is natuurlijk een van de hoogtepunten’ met onder andere ‘de verticale lamellen om daglicht en natuurlijke ventilatie te kunnen reguleren en het betonnen gevelraster’ als elementen die het gebouw ‘zo monumentaal maken’. ,,Zeker nadat het is losgemaakt van het Sint Elisabeth Hospitaal.”
Ook de kapel van het ziekenhuis blijft behouden in de plannen en zal binnen het complex bereikbaar zijn via een voetpad op het dak van de parkeergarage. In het hoofdgebouw komt een ‘tropisch hotel’ met een tuin en zwembad op de binnenplaats. De begane grond van het middendeel is bestemd voor horeca en de verdiepingen erboven voor kantoorruimtes. Ook in de kapel van het vroegere Sint Thomas College aan de kant van de Breedestraat, is ruimte voor horecagelegenheden en in de school zelf komt woonruimte.
De nieuwbouw kan een oplossing bieden voor het tekort aan woonruimte voor specifieke doelgroepen, zoals ouderen en zorgbehoeftigen. ,,De locaties kunnen autonoom ontwikkeld worden en verkocht aan marktpartijen”, stelt het adviesbureau uit Breda voor. Datzelfde kan met bestaande gebouwen en onderdelen ‘na of voor transformatie’, zoals het vrijstaande Ben Smit-gebouw, het hotel en de ruimtes voor horeca.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.