Curaçao

FIU Curaçao doet aangifte tegen 44 makelaars en autohandelaren

 

Door Koninkrijksrelaties.Nu

Willemstad – Makelaars en autohandelaren op Curaçao houden zich massaal niet aan de wettelijke plicht zich te registreren bij de Financial Intelligence Unit Curaçao (FIU).

Ondanks herhaaldelijk door de FIU (het vroegere Meldpunt Ongebruikelijke Transacties MOT)  te zijn gemaand hebben vele tientallen makelaars en autohandelaren zich nog altijd niet geregistreerd. Voor de FIU reden om tegen 44 ondernemers aangifte te doen bij het Openbaar Ministerie.

,,Het OM vindt de registratie van meldplichtigen, zoals de makelaars en autohandelaren, van groot belang. De registratie is het beginpunt van de verantwoordelijk van deze ondernemers om ongebruikelijke transacties te melden bij de FIU. Er is onder andere sprake van een ongebruikelijke transactie wanneer er een aanwijzing is dat er sprake is van witwassen of als er boven een door de overheid vastgesteld grensbedrag contant wordt betaald”, aldus een toelichting van het OM.

,,Het melden van ongebruikelijke transacties en het doen van cliëntenonderzoek zijn belangrijke pijlers in het bestrijden van witwassen en terrorismefinanciering. De meldingen van ongebruikelijke transacties zijn essentieel om het criminelen zo moeilijk mogelijk te maken om geld van de onder- naar de bovenwereld te brengen.”

Het Openbaar Ministerie gaat de 44 makelaars en autohandelaren tegen wie aangifte is gedaan een transactie aanbieden op voorwaarde dat zij zich alsnog registreren bij de FIU. Door tijdige betaling van de ‘boete’ voorkomen ze dat ze in een openbare zitting voor de strafrechter moeten verschijnen.

Deel dit artikel