Al het nieuws

Soab en werkgroep werken aan nieuwe overeenkomst

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De regering, in de personen van premier Gilmar Pisas (MFK) en de minister van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), Javier Silvania (MFK), wil met Selikor tot een nieuwe beheersovereenkomst komen.

Selikor2Daarvoor is opdracht gegeven aan de Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab) om onderzoek te doen naar de exacte prijscalculatie van het vuilverwerkingsbedrijf. Dit onderzoek zal binnen vier maanden afgerond zijn. Daarnaast is er een commissie ingesteld bestaande uit medewerkers van de ministeries van GMN en Financiën en van Selikor. ,,De commissie heeft tot taak de huidige overeenkomst met Selikor te evalueren, te actualiseren en een voorstel te doen op basis van de inbreng van alle partijen en rekening houdend met de huidige ontwikkelingen”, aldus de uitleg van Silvania.
Samen met deze evaluatie hoopt de regering dus ook het onderzoek van Soab af te ronden van de prijsberekening en de uitgangspunten voor de dienstverlening van Selikor. Verwezen wordt hier naar de opdracht die Pisas gegeven heeft aan Soab om de prijs voor de dienstverlening van Selikor aan de samenleving, gedetailleerd te onderzoeken. ,,Volgens GMN zijn de kostprijs en meer specifiek de verschillende componenten die hierin opgenomen zijn onduidelijk of niet voldoende onderbouwd. Ook is het belangrijk rekening te houden met efficiëntie in de processen van Selikor in de calculatie van de prijs. Of anders gezegd, er moet voorkomen worden dat inefficiënties in de processen van Selikor bijdragen aan een onnodig hoge prijs. Het is overigens niet duidelijk of er sprake is van inefficiënties en wat de effecten hiervan zijn op de prijs. Dat wordt nu dus onderzocht”, aldus de uitleg. ,,Daarnaast wordt onderzocht in hoeverre er een controlebeleid is betreffende efficiëntie van de centrale processen binnen het vuilverwerkingsbedrijf, gerelateerd aan de dienstverlening aan het land.”
Aanleiding voor deze acties zijn de liquiditeitsproblemen van Selikor. De overeenkomst tussen de overheid en het bedrijf dateert van 1996. In 2022 ontstonden er liquiditeitsproblemen en werd door Selikor gesteld dat de overheid een schuld heeft bij het bedrijf. Omdat de schuld volgens Silvania niet helemaal terug te vinden is, is besloten Selikor in drie tranches onder condities liquiditeitssteun te geven.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.