Lenny Denz viert 45 jaar op de Arubaanse radio


Radiomaker Lenny Denz nam 45 jaar geleden voor het eerst plaats achter een microfoon op Aruba. Dat was op 5 oktober 1975 bij Voz di Aruba. Maar zijn radiocarrière begon eigenlijk veel eerder. Als achtjarig jochie zat hij al in de studio's van AVROS en later Apinti in Suriname. Lenny wilde maar één ding: radiomaken. 

Ik had de eer Lenny te ontmoeten in 2016 tijdens de Unesco mediadagen op Aruba, samen met Jeroen Pauw en Favell Maduro. Wij gaven training en Lenny's diepdonkere stem was de meest opvallende van alle cursisten. Toen ik hem ernaar vroeg zei Lenny mij dat hij dat donders goed wist en het ook nog wel een octaaf lager kon doen, als het moest. Maar zelfs zonder die octaaf, greep zijn stem mij aan. Luister maar:

Lenny werd geboren in Brits Guyana in 1950, maar groeide op in Suriname en later Sint-Maarten. In 1965 verhuisde het gezin waarin Lenny groot werd gebracht naar Aruba. Drie jaar later vertrok hij naar Nederland om te studeren. In 1974 kwam hij terug op Aruba als docent. 

In 1975 deed hij een stemtest bij Voz di Aruba en werd meteen aangenomen. Bij dat radiostation presenteerde Lenny programma's in het Engels en was hij de eerste die prijsvragen introduceerde waar luisteraars aan konden deelnemen. 

Later verhuisde Lenny naar Radio Carina, waar hij het grootste deel van zijn radiojaren zou doormaken. Erg populair was het programma op de vroege ochtend waarin hij countrymuziek draaide. Bekend werden zijn radiospelletjes 'Mas o Menos', 'Quiz Caribense' en 'Ni Si Ni No', waar deelnemers konden meedingen voor een bucket met kip. 

Nadat Radio Carina ophield te bestaan, werkte Lenny bij Cool FM, Massive FM en Fresh FM. Hij werd bekend op het eiland als 'Big Brother Lenny', 'The Friendly Giant' of 'Papa Bear'. Maar zijn docentschap verraadde hij nooit. Hij bleef fulltime docent en deed radio ernaast. Al denk ik dat je het ook andersom mag zeggen.

Iedere week zend Lenny mijn bijdragen voor de Nederlandse radio uit in zijn programma en twee jaar terug vroeg hij  me dan ook om een jingle voor zijn programma in te spreken. 

Een grotere eer dan dat bestaat niet. 
Pabiennnnnn Lenny, op naar de volgende veertig jaar!

---------