Laatste nieuws Covid-19

België praktisch in lockdown, Wereldbank vergroot noodpakket

Het aantal besmettingen in Nederland is dinsdag opgelopen naar 1.705, en tot op heden zijn er 43 doden gemeld. Volg hier de laatste ontwikkelingen rond de uitbraak van het virus.

Dit blog is gesloten

Volg de laatste ontwikkelingen rondom de uitbraak van het coronavirus in ons nieuwe blog:

Covid-19 Ziekenhuis in Groningen opent corona-polikliniek

Mondkapjes kunnen hergebruikt worden

Mondmaskers voor coronapatiënten kunnen na sterilisatie hergebruikt worden voor andere patiënten. Onderzoekers van het RIVM hebben een methode bedacht om dit mogelijk te maken. Door de uitbraak van het virus dreigt een groot tekort van mondkapjes.

Zogeheten FFP2-mondmaskers kunnen met waterstofperoxide gesteriliseerd worden. Daarmee bleken de kapjes tot twee keer toe „hun vorm te behouden en bij een snelle test voldoende in staat om deeltjes tegenhouden”, schrijft het RIVM. De maatregel is besproken met het Outbreak Management Team, dat het nut ervan ook zou inzien.

Lees ook: Alle hoop is nu gericht op die ene lading mondkapjes

De mondmaskers zijn belangrijk voor de behandeling van coronapatiënten. Alleen al in het Erasmus MC rekenen experts op het gebruik van tienduizend mondkapjes per dag. Woensdagochtend moet een nieuwe lading met een miljoen mondkapjes aankomen uit China.

NS en andere vervoersbedrijven schrappen fors in dienstregeling

Rigoureus snijden in het openbaar vervoer is onvermijdelijk door torenhoog ziekteverzuim en een passagiersuitval van meer dan 80 procent bij NS en in het stad- en streekvervoer. De meeste intercity’s rijden vanaf zaterdag niet meer.

Lees meer over de maatregelen die worden getroffen in het Nederlandse openbaar vervoer

Wereldbank vergroot noodpakket corona

De Wereldbank gaat een eerder aangekondigde noodpakket met 2 miljard dollar verhogen, tot een totaal van 14 miljard. Het pakket is bedoeld om industrieën die zijn getroffen door het coronavirus te ondersteunen. Dat heeft de Wereldbank dinsdagavond bekendgemaakt.

Het grootste deel van het bedrag zal gebruikt worden om financiële instanties te helpen om kapitaal en financiering te kunnen blijven aanbieden aan bedrijven die lijden onder de economische gevolgen van het virus. Daarnaast zal ook de zorgindustrie ondersteund worden bij de groei in vraag naar medicijnen, medische hulpmiddelen en dienstverlening.

„Het is essentieel dat we de hersteltijd verkorten”, zegt David Malpass, de president van de Wereldbank Groep. Het is onbekend welke landen inmiddels hulp bij de Wereldbank hebben aangevraagd.

'Russische media bezig met desinformatiecampagne over corona'

Russische staatsmedia zouden bezig zijn met een „significante desinformatiecampagne” om de coronacrisis in het Westen verder aan te vuren. Dat is te lezen in een intern EU-rapport ingezien door de Financial Times.

Hiermee zou vanuit Moskou actief geprobeerd worden om „verwarring, paniek en angst” te verspreiden om zo het vertrouwen van bevolkingen in overheden te ondermijnen. Het gaat onder meer om staatsmedia zoals RT, die ook in verschillende talen in Europese landen uitzendt.

De berichtgeving van de Russische media trekt onder meer in twijfel of het Westen wel effectief optreedt tegen het virus. Tegelijkertijd wordt het handelen van de Russische president Poetin rond de corona-uitbraak juist positief belicht. Rusland heeft altijd ontkend actief desinformatie te verspreiden in Europa en de VS, zoals bij de presidentsverkiezingen van 2016.

Pentagon geeft medische apparaten aan ziekenhuizen

Het Pentagon gaat vijf miljoen beademingsmaskers en tweeduizend beademingsapparaten geven aan Amerikaanse ziekenhuizen. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper dinsdag bekendgemaakt. De noodoplossing moet een tekort aan deze apparaten in ziekenhuizen voorkomen.

Het gaat om goederen die zijn ontwikkeld voor legergebruik, waardoor ziekenhuispersoneel getraind moet worden om ermee te leren werken. Sommige toestellen en ventilatoren zijn slechts één keer eerder gebruikt.

Zieken kunnen als gevolg van het coronavirus ademhalingsproblemen krijgen of zelfs een longontsteking oplopen, wat dodelijk kan zijn.

'Lockdown' in België vanwege coronavirus

België heeft voor deze woensdag in de strijd tegen het coronavirus vergaande maatregelen aangekondigd die vrijwel neerkomen op een lockdown. Afgezien van apotheken, supermarkten en andere winkels voor voedingsmiddelen zullen alle winkels sluiten en er zal tot tenminste 5 april een samenscholingsverbod gelden. Belgen zullen tot 5 april in principe ook niet meer naar het buitenland mogen reizen.

Dit heeft de nieuwe Belgische premier Sophie Wilmès dinsdagavond verklaard na een zitting van de Belgische Veiligheidsraad. Wilmes drukte burgers op het hart in principe thuis te blijven. Wel zal het Belgen nog zijn toegestaan naar hun kantoor te gaan, als ze het werk niet van huis uit kunnen doen. Ook mogen Belgen nog naar buiten om aan fitness te doen, zij het in gezelschap van hooguit één andere persoon.

Tien vierkante meter

In supermarkten zullen nog slechts een persoon op elke tien vierkante meter zijn geoorloofd. Klanten mogen niet langer dan 30 minuten in winkels voor voedingsmiddelen verblijven. In het openbaar vervoer wordt er naar gestreefd passagiers op ten minste anderhalve meter van elkaar te laten reizen.

Velen in België hadden de laatste dagen al aangedrongen op krachtiger maatregelen, omdat veel mensen toch nog zonder directe noodzaak de straat opgingen.

Onder invloed van de coronacrisis werden Belgische politieke partijen het begin deze week na maandenlange vruchteloze onderhandelingen eindelijk eens over de vorming van een kabinet onder leiding van Wilmès. Haar minderheidskabinet mag echter alleen besluiten nemen over zaken die verband houden met de coronacrisis.

Ministerie raadt alle vakantiereizen buitenland af

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zet het reisadvies voor de gehele wereld op minstens code oranje. Dit betekent dat niet-noodzakelijke reizen zoals vakanties worden afgeraden. Het advies geldt tot zeker 6 april. Dat maakte premier Rutte dinsdagavond bekend tijdens een persconferentie. Nog nooit werd een dergelijk reisadvies gegeven voor de gehele wereld.

Tevens werd bekendgemaakt dat Nederland de grenzen zal sluiten voor reizigers van buiten de EU. Met deze maatregelen hoopt Nederland verdere verspreiding van het coronavirus in ons land tegen te gaan. Dinsdagavond kwamen EU-leiders ook al overeen om de grenzen te sluiten.

Reden voor het nieuwe reisadvies is niet de gezondheid van de reizigers, maar de verschillende maatregelen die landen nemen vanwege het virus. Er wordt overlegd met de reisbranche voor mogelijkheden om Nederlanders terug te halen.

EU gaat grenzen voor dertig dagen sluiten

De Europese Unie gaat haar grenzen dertig dagen sluiten voor reizigers om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Daarmee hebben leiders van de lidstaten dinsdagavond ingestemd, zegt EU-president Charles Michel volgens persbureau Reuters.

Lees ook: EU sluit haar grenzen maar critici betwijfelen of dat verstandig is

De maatregel zal niet gelden als de trip essentieel is, bijvoorbeeld voor diplomaten, medisch personeel en mensen die lang in Europa wonen. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen had eerder al lidstaten opgeroepen om de grenzen te sluiten. Woensdag vergaderen EU-leiders verder over de uitbraak van het virus.

Nederland applaudisseert

In heel Nederland is door mensen tegelijk geapplaudisseerd om acht uur dinsdagavond, als eerbetoon aan iedereen die momenteel hard werkt om het land draaiende te houden: artsen, verpleegkundigen en anderen die alles geven. Er was tot het applaus opgeroepen op Facebook.

Premier Rutte reageerde via Twitter op de actie: „Mooi om te zien dat Nederland hen massaal een hart onder de riem steekt.”

Twitter avatar sklumpenaar Sjoerd O. Klumpenaar Applaus voor de zorg, Amsterdam-West https://t.co/drnxCylz1L

Ook het Koninklijk Huis deed met aan het eerbetoon:

Twitter avatar koninklijkhuis Koninklijk Huis Applaus van Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en de Prinsessen Amalia, Alexia en Ariane voor alle zorgmedewerkers, om hen een hart onder de riem te steken in hun strijd tegen het coronavirus en hun inzet voor de gezondheid van iedereen in Nederland. #applausvoordezorg https://t.co/M1gVBmH22e

Wielerklassiekers gaan ook niet door

De wielerklassiekers Parijs-Roubaix en Luik-Bastenaken-Luik gaan dit voorjaar niet door vanwege het coronavirus. Dat heeft de Franse wielerorganisator ASO dinsdag besloten. Ook de Ronde van Vlaanderen, die voor begin april gepland staat, gaat niet meer door.

Parijs-Roubaix zou op 12 april worden gereden, Luik-Bastenaken-Luik op 16 april. Ook de Waalse Pijl wordt uitgesteld. In samenwerking met de internationale wielerfederatie UCI wordt gezocht naar nieuwe data voor de koersen. De Amstel Gold Race, die op 19 april verreden wordt, is nog niet afgelast.

Al eerder werd besloten om een aantal koersen vanwege het virus uit te stellen, waaronder de Ronde van Italië.

Update: In een eerder bericht stond nog dat de Ronde van Vlaanderen door zou gaan, maar die is inmiddels ook afgelast.

Cruiseschepen niet meer welkom in haven van Amsterdam

De haven van Amsterdam weert per direct alle cruiseschepen. Zowel grote cruiseschepen als riviercruises zijn niet meer welkom, laat topman Koen Overtoom weten in een verklaring. De rest van de haven blijft wel open.

„Wij voelen ons verantwoordelijk als haven van en voor Amsterdam en voor de regio”, aldus Overtoom. April en mei zijn normaal gesproken drukke periodes voor cruises, omdat dan de Keukenhof open is. Het is nog niet bekend hoelang de haven gesloten zal blijven voor cruiseschepen.

Minder treinen vanaf zaterdag

De NS zet vanaf zaterdag minder treinen in vanwege het coronavirus in een zogeheten basisdienstregeling. Hierbij rijdt per station nog maar maximaal twee keer per uur een trein in beide richtingen, vervallen de meeste Intercity’s en zullen er geen nachttreinen rijden.

Op deze manier willen NS en ProRail zich voorbereiden op een toenemend aantal ziekmeldingen binnen de organisaties. Dat er nog wel treinen blijven rijden, is om ervoor te zorgen dat Nederlanders in vitale beroepen nog wel naar hun werk kunnen reizen.

'Alle zeilen bijzetten'

„Zeker nu we weten dat dit virus langere tijd in ons land aanwezig is, moeten we alle zeilen bijzetten om te zorgen dat dokters, hulpverleners en mensen die echt moeten reizen de trein kunnen pakken”, zegt NS-topman Roger van Boxtel in een reactie.

De enige Intercity’s die nog blijven rijden zijn die tussen Schiphol-Venlo, Arnhem-Den Helder, Maastricht-Eindhoven en Enschede-Utrecht. Tussen de andere stations rijden alleen Sprinters, die op alle tussenliggende stations stoppen. Eerder had de NS al besloten om geen extra spitstreinen meer in te zetten, aangezien veel Nederlanders momenteel vanuit huis werken.

Waddenburgemeesters vragen toeristen niet meer te komen

De burgemeesters van de Waddeneilanden roepen toeristen op niet meer op bezoek te komen. Ze willen daarmee voorkomen dat het virus zich verder verspreidt en de medische voorzieningen uitgeput raken, schrijven de burgemeesters in een verklaring. Bovendien is alle horeca op de eilanden al gesloten en wordt samen reizen op de veerboten afgeraden.

„Het is niet de meest ideale tijd om de Wadden te bezoeken”, zeggen de burgemeesters. Ook kregen ze signalen dat eilandbewoners zich zorgen maakten over de verspreiding van het coronavirus. Ze kunnen toeristen echter niet verbieden de boten op te komen en hun eilanden te bezoeken. Daarom doen de burgemeesters nu een oproep aan toeristen zelf. „De gasten zijn onder normale omstandigheden altijd van harte welkom.”

Regering komt met noodpakket voor bedrijven en zzp'ers

De regering heeft een economisch noodpakket opgesteld voor het Nederlandse bedrijfsleven en ondernemers. Het gaat om een combinatie van mogelijkheden tot werktijdverkorting, een noodloket voor midden- en kleinbedrijf en een steunpakket voor zzp’ers. Dat maakte minister van Economische Zaken Eric Wiebes (VVD) bekend bij een persconferentie.

Meer organisaties krijgen de mogelijkheid om bankleningen aan te vragen. Iedereen krijgt bovendien drie maanden uitstel om belasting te betalen, zei minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA).

Het oude systeem (werktijdverkorting) wordt per direct stopgezet en vervangen door een nieuw systeem. In deze zal de regering tot maximaal 90 procent van het salaris van werknemers overnemen om zodoende werkgevers te ontlasten. Voorwaarde is dat er geen mensen worden ontslagen. Dit wordt omgevormd tot een 'noodfonds overbrugging werkgelegenheid'. Bedrijven die een oude aanvraag hebben ingediend, hoeven dat niet opnieuw te doen.

Het midden- en kleinbedrijf, waaronder bijvoorbeeld horeca en de reissector valt, krijgt verder de mogelijkheid steun aan te vragen voor de hoogste nood. In dat geval kunnen zij 4.000 euro krijgen als overbrugging.

Makkelijker bijstand voor zzp'ers

Voor de meer dan een miljoen zzp’ers neemt het kabinet ook maatregelen: wanneer hun opdrachten wegvallen door de crisis zullen zij makkelijker toegang krijgen tot bijstand. Tijdens een periode van drie maanden kan een aanvraag worden gedaan om gesteund te worden voor het levensonderhoud.

Deze uitkering zal volgens Wiebes het inkomen aanvullen tot het 'sociale minimum'. Er wordt geen partnertoets gedaan, geen toets hoe levensvatbaar de onderneming is. Ook hoeft het bedrag niet achteraf te worden terugbetaald.

Hoeveel het pakket precies gaat kosten is niet duidelijk. Ook hebben de ministers geen uitspraken gedaan over hoelang de maatregelen betaalbaar blijven. Hoekstra: „Ons is er alles aan gelegen dat mensen hun banen behouden en dat bedrijven overeind blijven. We hopen dat binnen weken of maanden dit het geval zal zijn, maar dat weten we niet zeker.”

De ministers Eric Wiebes (Economische Zaken, VVD), Wopke Hoekstra (Financien, CDA) en Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, D66) tijdens een persconferentie op het ministerie van Justitie en Veiligheid over de steunmaatregelen voor bedrijven in coronacrisis. Foto Phil Nijhuis/ANP

Duitsland transformeert hotels tot ziekenboegen

Duitsland gaat grote hallen, hotels en rehabilitatiecentra transformeren tot tijdelijke ziekenboegen. Het doel is om de ziekenhuiscapaciteit te vergroten en op de provisorische afdelingen patiënten met lichtere klachten op te vangen. Dat blijkt uit een noodplan dat de Duitse overheid dinsdag nam, meldt het Duitse weekblad Der Spiegel. Momenteel telt Duitsland 28.000 intensivecarebedden.

Om de provisorische ziekenboegen te voorzien van de juiste goederen en apparaten, moeten ziekenhuizen in hun oude voorraden en kelders kijken naar bruikbare spullen. Ook moeten ziekenhuizen volgens het noodplan „toekomstgerichte personeelsplanningen” maken. Ziekenhuizen moeten op tijd het personeel trainen op het invallen bij de intensive care, of zich mogelijk richten op het inzetten van bijna-afgestudeerde geneeskundestudenten.

Eerder vandaag besloot de Duitse Senaat om een speciaal ziekenhuis voor patiënten van Covid-19 te bouwen in Berlijn. Er moet plaats komen voor duizend bedden. Op maandag waren in Duitsland ruim zesduizend mensen besmet met het virus, waarvan driehonderd in Berlijn.

Londen komt met noodpakket van ruim 360 miljard euro

Het Verenigd Koninkrijk heeft dinsdag een groot economisch stimuleringspakket aangekondigd van 330 miljard pond (ruim 360 miljoen euro). Dat is evenveel als 15 procent van het bbp aan noodleningen voor het bedrijfsleven. Huiseigenaren die in betalingsproblemen komen kunnen 3 maanden lang hun hypotheken bevriezen.

„We moeten optreden als een regering in oorlogstijd en koste wat het kost onze economie steunen”, zei premier Johnson bij de bekendmaking van de plannen. De vrees is dat het nieuwe coronavirus grote gevolgen zal hebben voor bedrijfseigenaren. Maandag riep zijn regering al bevolking op om niet meer naar openbare plekken te gaan.

WATCH LIVE: PM @BorisJohnson holds the daily #coronavirus press conference (17 March 2020) https://t.co/29uPhh8raE

— UK Prime Minister (@10DowningStreet) March 17, 2020

Spanje maakte dinsdag ook een noodpakket bekend van 200 miljard euro.

DNB verlicht buffereisen banken vanwege coronacrisis

Om de kredietverlening in gang te houden verlicht De Nederlandsche Bank tijdelijk de kapitaaleisen voor banken. Hierdoor zouden banken 200 miljard euro extra moeten kunnen uitlenen.

Lees ook: Lees meer over de maatregel van de DNB

Nog eens 354 nieuwe sterfgevallen door Covid-19 in Italië

Het aantal mensen in Italië dat is overleden door het coronavirus, is in de afgelopen 24 uur toegenomen met 345 tot een totaal van 2.503. Dat hebben autoriteiten dinsdag bekend gemaakt, meldt persbureau Reuters.

Het totaal aantal mensen dat in Italië besmet is geraakt door het virus is nu 31.506. Momenteel liggen ruim tweeduizend mensen in Italië op de intensive care.

Amerikanen krijgen mogelijk 1.000 dollar steun

Amerikanen krijgen mogelijk van hun regering binnen twee weken allemaal een cheque thuisgestuurd, meldt minister van Financiën Steve Mnuchin dinsdag. Het is een van de oplossingen om de dreigende recessie kunnen tegen te gaan. Meerdere politici willen dat de regering 1.000 dollar gaat uitbetalen, de minister zegt dit te overwegen.

De maatregel moet onderdeel gaan uitmaken van een groot economisch stimuleringspakket van de Amerikaanse regering van ten minste 850 miljard dollar (773 miljard euro). Zeker 50 miljard dollar zou worden gebruikt voor het in de lucht houden van de zwaar geraakte luchtvaartindustrie.

Nederlandse luchthavens bereiden zich voor op nog minder verkeer

De grote Nederlandse luchthavens bereiden zich voor op het verder teruglopen van het vliegverkeer. Schiphol, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport houden voorlopig rekening met minder vluchten en minder passagiers.

Op Schiphol waren de laatste dagen al de helft minder passagiers te zien ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, meldt de luchthaven. Wel verwacht Schiphol dat het aantal vrachtvluchten zal uitbreiden.

Eindhoven Airport heeft sinds de uitbraak van van het coronavirus 60 procent minder reizigers gehad, bij Rotterdam The Hague Airport was dit ruim de helft. De drie luchthavens blijven vooralsnog open voor normale passagiersvluchten, maar ook voor speciale vluchten zoals voor repatriëring of hulpdiensten.

Meubelconcern Ikea sluit alle winkels in Nederland

Meubelconcern Ikea heeft woensdag alle dertien vestigingen in Nederland gesloten vanwege de corona-uitbraak. Hoelang de winkels dicht blijven, is nog niet duidelijk. Wel blijft het concern online bestellingen aannemen. Klanten mogen hun bestelling zelf ophalen bij de winkels.

In de Nederlandse filialen gingen eerder de restaurants en speelgelegenheden voor kinderen al dicht.

Taxi-apps Lyft en Uber staken gedeelde ritten

De online taxidienst Lyft gaat alle gedeelde ritten staken om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat meldt persbureau Reuters. Lyft had eerder al aangegeven bestuurders die besmet raken financieel te compenseren, gebaseerd op het aantal ritten dat zij in de vier weken voorafgaand aan hun besmetting hadden gereden.

Lees ook: Wie komt er op voor de Uber-chauffeur?

Ook de taxi-app Uber maakte dinsdag bekend dat zij gedeelde ritten, waarbij meerdere gebruikers tegelijk in een auto zitten, zullen staken in de Verenigde Staten en Canada.

1) Our goal @Uber is to help flatten the curve of community spread in the cities we serve. With that in mind, we are suspending our Pool option in the US and Canada. 18 cities in all, including SF, NYC and Seattle.

— Andrew Macdonald (@andrewgordonmac) March 17, 2020

Nieuwe aanpak tegen dreigend tekort beschermingsmiddelen

Het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) heeft een landelijke aanpak voorgesteld om de dreigende tekorten van beschermingsmiddelen tegen te gaan. Een centraal inkoopteam zal voor alle ziekenhuizen deals sluiten en ingekochte producten herverdelen. “De situatie is nijpend”, schrijft het LNAZ. Alle ziekenhuizen en zorginstellingen moeten deze aanpak “voor onbepaalde tijd” volgen.

Mondkapjes, handschoenen, schorten, maar ook chirurgische maskers en beademingsapparatuur dreigen op te raken. Het centrale inkoopteam gaat aanbiedingen beoordelen op betrouwbaarheid en koopt alleen producten in waar momenteel een tekort aan dreigt.

Bijna miljard weekomzet in supermarkten, één na hoogste ooit

Doordat veel Nederlanders na de uitbraak van het coronavirus de supermarkten leegkochten, hebben die de op één na hoogste weekomzet ooit behaald. Dat meldt marktonderzoeker Nielsen dinsdag aan persbureau ANP. Er werd vorige week voor 998 miljoen euro uitgegeven in supermarkten; alleen in de kerstweek van 2017 werd er meer omgezet.

Lees het interview met de directeur van Albert Heijn: ‘Opeens gingen de kiwi’s heel hard’

In de loop van vorige week begonnen steeds meer Nederlanders levensmiddelen te hamsteren; in sommige supermarkten waren toiletpapier, houdbaar voedsel en pasta de afgelopen dagen niet meer te krijgen.

Vanuit het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) is opgeroepen om zoveel mogelijk de normale boodschappenroutine aan te houden. Premier Rutte riep Nederlanders in zijn toespraak maandagavond op om niet te hamsteren. Het legt druk op het systeem van de voedselvoorziening - door alles weg te kopen, blijft er voor anderen niets over.

Ook bij de Deen in Monnickendam werd gehamsterd. Foto Merlijn Doomernik

Tennistoernooi Roland-Garros uitgesteld tot september en oktober

Het grandslamtoernooi Roland-Garros wordt uitgesteld tot de maanden september en oktober. Dat meldt de organisatie dinsdag. Het tennistoernooi zou worden gespeeld in de maanden mei en juni.

De organisatie schrijft dat het vanwege de huidige maatregelen niet mogelijk is om het toernooi goed voor te bereiden en daarbij in te staan voor de gezondheid van medewerkers en leveranciers.

„We hebben een moeilijke maar moedige beslissing gemaakt in deze unieke situatie, die sinds afgelopen weekend snel is veranderd”, verklaart Bernard Giudicelli, president van de Franse tennisfederatie FFT. „We moeten verantwoordelijk handelen en samenwerken om iedereens gezondheid en veiligheid te garanderen.”

Nog een paar dagen, dan zijn de mondkapjes echt op

Het inkopen van mondkapjes gaat moeizaam en leidt tot „een schimmig spel” met leveranciers en tussenhandelaren. „Dan gaat het op het laatst ineens toch niet door.”

Lees verder hoe mondkapjes om te beschermen tegen het virus in Nederland op raken

Ook voetbaltoernooi African Championship of Nations 2020 uitgesteld

Ook het voetbaltoernament African Championship of Nations 2020 dat in April zou plaatsvinden in Kameroen, is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Dat maakte de African Football Federation dinsdag bekend.

Ondanks een relatief beperkte verspreiding van het coronavirus in Kameroen en strikte maatregelen die in het land zijn genomen, vindt de voetbalbond de situatie te riscovol. Daarom is er in overleg met de Wereld Gezondheidsorganisatie WHO besloten om het Afrikaanse voetbaltoernooi uit te stellen.

Eerder vandaag werd bekend gemaakt dat het EK voetbal, dat gepland stond voor 12 juni tot 12 juli 2020, een jaar zal worden uitgesteld.

Nieuwe maatregelen Griekenland in 'oorlog tegen onzichtbare vijand'

Ook Griekenland treft nieuwe maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Dat heeft premier Kyriakos Mitsotakis dinsdag in een toespraak aangekondigd. „We zijn in oorlog. Met een vijand die onzichtbaar is, maar niet onverslaanbaar”, aldus Mitsotakis.

Vanaf woensdag sluit Griekenland alle winkels, behalve apotheken, supermarkten en benzinestations. Ook riep Mitsotakis op om zoveel mogelijk thuis te blijven. In Griekenland zijn tot en met dinsdag vier dodelijke slachtoffers gevallen en zijn 352 besmettingen bekend.

De laatste ontwikkelingen

  • In Nederland zijn in de afgelopen 24 uur 292 nieuwe besmettingen vastgesteld, staat in het dagelijks communiqué van het RIVM. In totaal is er bij 1.705 mensen in Nederland Covid-19 vastgesteld. 43 patiënten zijn overleden. De sterftecijfers in Iran (in de laatste 24 uur 135 patiënten overleden, totaal 988) en Spanje (149 nieuwe doden, totaal 491) liepen in de afgelopen 24 uur sterk op.
  • De Europese voetbalbond UEFA stelt het EK voetbal met een jaar uit vanwege het coronavirus. Het toernooi zou van 12 juni tot 12 juli 2020 worden gespeeld in twaalf verschillende landen, waaronder Nederland. Ook de bekerfinale tussen Feyenoord en FC Utrecht, die gepland stond voor zondag 19 april, gaat niet door.
  • De Amerikaanse president Donald Trump wil een noodfonds optuigen ter waarde van 850 miljard dollar (773 miljard euro) om de dreigende economische recessie tegen te gaan. Hiervan zal in ieder geval 50 miljard worden gebruikt voor de luchtvaartindustrie.
  • Ondanks een goede start op dinsdagochtend kwamen de AEX en andere Europese beurzen al snel weer in de rode cijfers terecht. Met name de luchtvaartsector heeft het zwaar te verduren. Ook Wall Street staat weer op verlies.
  • Het aantal bedrijven dat werktijdverkorting heeft aangevraagd, is het afgelopen etmaal verdubbeld tot ruim 48.000. Het is nog onbekend om hoeveel werknemers het in totaal gaat. In een gemiddeld jaar doen zo’n tweehonderd bedrijven een beroep op de regeling.

Aantal besmettingen in Verenigd Koninkrijk stijgt snel

Het aantal bevestigde besmettingen in het Verenigd Koninkrijk is snel aan het toenemen. De afgelopen 24 uur was met 407 nieuwe zieken sprake van een groei van 26 procent, schrijft de Britse zender Sky News. Zover bekend zijn nu 1.950 mensen in het Verenigd Koninkrijk besmet.

In totaal zijn daar inmiddels ruim 5.400 personen getest. De cijfers worden later op dinsdag naar buiten gebracht.

Spanje zet noodpakket van 200 miljard euro op

De Spaanse premier Pedro Sanchez heeft dinsdag een tweede pakket van economische noodmaatregelen aangekondigd ter waarde van 200 miljard euro. Het gaat om leningen, kredietgaranties en directe hulp. Het pakket staat gelijk aan ongeveer 20 procent van het bruto binnenlands product.

Verder voert het land werktijdverkortingen door om ontslagen onder werknemers in vaste dienst te voorkomen en om voor getroffen werknemers regelingen te kunnen treffen zodat die hun hypotheek kunnen blijven betalen.Ook zal Spanje buitenlandse overnames van getroffen Spaanse bedrijven blokkeren.

De premier benadrukte dat het gaat om een eerste stap om te voorkomen dat bedrijven kapotgaan. Wanneer de verspreiding van het virus onder controle is, zullen er verdere maatregelen volgen.

Een bezorger in de Zuid-Spaanse stad Malaga. Foto Jon Nazca/Reuters

Veerdiensten naar VK blijven varen

De veerdiensten van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk blijven vooralsnog varen. Dat meldt persbureau ANP na een rondgang. Stena Line, de ferrydienst die vanuit Hoek van Holland naar het Engelse Harwich vaart, past zijn dienstregeling vooralsnog niet aan.

Ook de Deense maatschappij DFS die een veerverbinding tussen IJmuiden en Newcastle uitbaat, blijft voorlopig varen volgens schema. Maatschappij P&O Ferries, die tussen Rotterdam en het Engelse Hull opereert, laat veerboten vertrekken, maar het is niet duidelijk of de dienst volgens een aangepast schema vaart. Alle rederijen nemen voorzorgsmaatregelen om besmettingen met het coronavirus aan boord te voorkomen.

De veerdiensten die van en naar de Waddeneilanden varen, zijn ook nog actief maar laten een beperkt aantal passagiers aan boord.

IOC moedigt atleten aan: blijf trainen voor de Olympische Spelen

Ondanks de uitbraak van het coronavirus gaat het Internationaal Olympisch Comité (IOC) er vanuit dat de Olympische Spelen aankomende zomer door kunnen gaan. Het IOC moedigt alle atleten aan om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op het sportevenement dat gepland staat voor 24 juli tot en met 9 augustus in Japan.

„Met nog meer dan vier maanden te gaan voor de Spelen zijn er in dit stadium geen drastische beslissingen nodig”, schrijft de organisatie dinsdag in een communiqué. Volgens het IOC heeft de situatie rond Covid-19 invloed op de voorbereidingen van de Spelen, maar is elke speculatie over bijvoorbeeld verplaatsing van het evenement op dit moment “contraproductief”.

Lees ook: Sporters in onzekerheid over traject naar Spelen van Tokio

Het IOC zegt vertrouwen te hebben in de maatregelen die wereldwijd worden genomen tegen de uitbraak van het virus. „Dit is een ongekende situatie voor de hele wereld, en onze gedachten zijn bij iedereen die door deze crisis is getroffen”, aldus het comité.

De vraag is in hoeverre atleten zich de komende periode kunnen voorbereiden. Zondag kwam de Nederlandse sportkoepel NOC*NSF met het advies aan sportclubs om alle trainingslocaties voor topsporters tot en met 6 april te sluiten vanwege de uitbraak van het coronavirus.

Drenthe sluit alle markten

De provincie Drenthe sluit alle markten waar meer dan honderd mensen samenkomen. Dat is te lezen in een noodverordening van de Veiligheidsregio Drenthe in navolging van landelijke maatregelen tegen de verdere verspreiding van het coronavirus.

Voor zover bekend is Drenthe de eerste provincie die expliciet alle drukkere markten sluit. Supermarkten blijven nog wel open. Wie zich niet aan de noodverordening houdt, riskeert een geldboete of tot drie maanden gevangenisstraf. De verordening is ondertekend door twaalf Drenthse burgemeesters.

De noodverordening ging in na de toespraak van premier Rutte maandagavond en geldt zeker tot en met 6 april. Het betekent ook dat onder meer eet- en drinkgelegenheden, musea, theaters, sauna’s, zwembaden, sporthallen, seksclubs en fitnessclubs gesloten moeten blijven.

Grote techbedrijven werken samen tegen nepnieuws

Vijf grote tech- en socialemediabedrijven gaan samenwerken om de verspreiding van nepnieuws over het coronavirus tegen te gaan. Facebook, Twitter, Microsoft, Google en Reddit verklaren samen te strijden „tegen oplichting en desinformatie over het virus”. Ook YouTube en LinkedIn ondertekenden de verklaring. De verklaring maakt niet duidelijk hoe de organisaties de verspreiding van nepnieuws tegen willen gaan.

Socialemediaplatformen als Facebook en Twitter zijn goede voedingsbodems voor nepnieuws. De WHO kondigde eerder aan niet alleen een pandemie te bestrijden, maar ook een “infodemic”: grote stromen van informatie gebaseerd op nepnieuws.

In een eigen verklaring laat Facebook weten eerder maatregelen te hebben genomen tegen nepnieuws. Het heeft advertenties verboden die angst kunnen zaaien of die reclame maken voor geneesmiddelen met onbewezen effectiviteit.

Lees ook: Misinformatie over coronavirus gaat ook viraal

RIVM gaat coronagevallen anders rapporteren

Het RIVM gaat binnenkort op een andere manier rapporteren over het aantal coronagevallen in Nederland. Op dit moment meldt het RIVM dagelijks het aantal doden en het aantal bevestigde besmettingen. Maar nu er beperkt wordt getest, zeggen die rapportages niet zo veel meer. De dienst wil daarom gaan melden hoeveel coronapatiënten er in het ziekenhuis liggen. Ook wordt er gekeken of de druk op de intensive cares kan worden gerapporteerd. Het RIVM wil daarnaast meer inzicht geven in waar het virus precies circuleert.

De cijfers moeten worden aangeleverd door de ziekenhuizen. Het is onduidelijk wanneer de nieuwe rapportages komen. Er wordt niet gestopt met testen, benadrukt een woordvoerder. De tests geven namelijk wel inzicht in of het virus nog vrij circuleert. Verder zijn de cijfers nu moeilijk te interpreteren: ze doen vooral dienst als „een grove vingerwijzing”.

Bekerfinale gaat niet door op geplande datum

De KNVB zoekt naar een nieuwe datum voor de bekerfinale tussen Feyenoord en FC Utrecht. De wedstrijd stond voor 19 april gepland, maar gaat op die datum niet door. Dat komt omdat clubs als gevolg van maatregelen tegen het coronavirus tot zeker 6 april niet kunnen trainen. Er blijft dan te weinig tijd over om „selecties weer wedstrijdfit te krijgen”, zegt de KVNB.

De bond sprak verder steun uit aan het besluit van voetbalbond UEFA om het Europees Kampioenschap voetbal te verplaatsen naar de zomer van 2021. De UEFA en 55 aangesloten bonden kwamen het verplaatsen van het kampioenschap naar 11 juni vorig jaar eerder vandaag samen overeen. De KNVB spreekt van een „flinke teleurstelling”, maar zegt „begrip” te hebben voor de keuze die is gemaakt.

Schoolexamens mogen onder voorwaarden doorgaan

De schoolexamens mogen de komende tijd doorgaan, maar onder bepaalde voorwaarden. Zo geldt dat alle leerlingen en toezichthoudende docenten alleen bij de examens mogen zijn als zij geen klachten hebben. Dat heeft het ministerie van Onderwijs dinsdag bekendgemaakt. Scholen mogen zich de komende tijd voor examens openstellen. Leerlingen die ziek zijn op het moment van toetsing, kunnen schoolexamens later inhalen. Dat moet uiterlijk voor de start van het centraal eindexamen in mei gebeuren.

Eindexamenleerlingen krijgen prioriteit, zodat zij dit jaar hun school kunnen afmaken, zegt minister Arie Slob (Onderwijs, ChristenUnie). De centrale examens op 7 mei gaan vooralsnog door. Mochten de examens vanwege de coronauitbraak toch moeten worden afgelast, dan wordt dit uiterlijk begin april besloten.

Ook Amerikaanse beurzen staan weer op verlies

De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn dinsdag met een lichte plus geopend en vervolgens terug in het rood gedoken. De Dow Jones noteerde na een half uur handel een verlies van 1,29 procent, de bredere S&P 500 stond op een koersverlies van 0,6 en technologiebeurs Nasdaq stond 0,7 procent in de min.

Beleggers op Wall Street maken zich op voor een spannende dag na de dramatisch verlopen beursdag van maandag, waarbij de Dow Jones 13 procent daalde en daarmee de slechtste dag beleefde sinds de beurscrash op Black Monday in 1987. Dit ondanks het besluit een dag eerder van de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, om de rente naar bijna 0 te verlagen en een opkoopprogramma van honderden miljarden dollars te starten.

Beurshandelaren kijken reikhalzend uit naar de maatregelen die de Amerikaanse overheid gaat aankondigen tegen de gevolgen van het coronavirus. Volgens de Amerikaanse krant The Washington Post zou president Donald Trump in totaal 850 miljard dollar willen uittrekken om de schade voor de Amerikaanse economie te verzachten.

‘Berlijn bouwt ziekenhuis met duizend plekken’

Het Duitse Senaat heeft besloten een speciaal Covid-19-ziekenhuis te openen, waar plaats moet komen voor duizend patiënten. Bij de opbouw van het ziekenhuis zal onder meer het Duitse leger, de Bundeswehr, een belangrijke rol spelen. Dat maakte de staatssecretaris van Volksgezondheid, Dilek Kalayci (SPD), dinsdag bekend, meldt Duitse krant Der Tagesspiegel.

Op maandag waren in Duitsland ruim zesduizend mensen besmet met het coronavirus, waarvan driehonderd in Berlijn. Het speciale coronaziekenhuis moet andere ziekenhuizen ontlasten. Der Tagesspiegel meldt niet wanneer de bouw van het ziekenhuis moet beginnen of zal zijn voltooid.

‘Nog geen besluit over Eurovisie Songfestival’

De organisatie van het Eurovisie Songfestival heeft nog geen besluit genomen over of de liedjeswedstrijd in mei kan doorgaan. „We weten dat jullie gespannen wachten op uitsluitsel”, zo staat dinsdag in een verklaring op sociale media te lezen. De organisatie zegt momenteel „veel mensen te raadplegen” en voegt toe dat „allerlei belangen moeten worden afgewogen”. Er komt snel meer informatie, zegt de organisator toe. Het Songfestival moet van 12 tot en met 16 mei in Rotterdam worden gehouden.

Ook Copa América uitgesteld tot 2021

De Copa América wordt vanwege het coronavirus uitgesteld tot de zomer van 2021. Het voetbalkampioenschap voor Zuid-Amerikaanse landenteams wordt net als het EK voetbal een jaar later gespeeld, zo meldt de Braziliaanse sportkrant Globo Esporte dinsdagmiddag.

Het voetbaltoernooi zou deze zomer van 12 juni tot 12 juli worden gespeeld in Argentinië en Colombia. Door de uitstel naar 2021 ontstaat er komende zomer ruimte voor het uitspelen van de Copa Libertadores, het Zuid-Amerikaanse equivalent van de Champions League.

Flixbus schort verkeer in en naar Duitsland op

Busmaatschappij Flixbus schort vanaf dinsdagnacht alle busdiensten in en naar Duitsland op. Ook de internationale lijnen zijn afgelast, laat Flixbus weten. Eerder schrapte het bedrijf ook alle diensten in en naar Frankrijk en Italië.

Het Duitse Flixbus richt zich op intercitybussen in heel Europa en vervoerde in 2018 ruim 95 miljoen passagiers. Ook alle boekingen tussen Nederland en Duitsland, onder meer naar steden als Berlijn, Hamburg, Düsseldorf en Bremen, zijn geschrapt. Om hoeveel geschrapte boekingen het precies gaat, is niet bekend. Binnen Nederland gaat het busvervoer van Flixbus vooralsnog door.

Kandidaat voor partijvoorzitterschap CDU besmet met coronavirus

Een van de kandidaten om het CDU-voorzitterschap van Angela Merkel over te nemen, is besmet met het coronavirus. Dat meldt de Duitse krant Süddeutsche Zeitung. Friedrich Merz, die hoopt de Duitse christendemocraten te gaan leiden, is zondag positief getest, zo bevestigt hij. Merz is thuis in quarantaine gegaan.

Eind april zou de CDU een nieuwe partijleider aanwijzen tijdens een congres. De partijbijeenkomst is tot nadere orde uitgesteld vanwege de uitbraak van het virus.

'3 procent van kinderen wordt opgevangen'

De PO-Raad, de vereniging van basisschoolbesturen, verwacht dat circa 3 procent van de leerlingen gebruik zal maken van de opvangfunctie voor ouders in vitale beroepen zoals politie, zorg of openbaar vervoer. Dat zegt de sectororganisatie na een peiling maandagavond, waar 94 schoolbesturen aan meededen met in totaal 210.228 leerlingen.

Van die leerlingen was 2,45 procent gisteren op school. De verwachting is dat dit percentage nog iets zal oplopen, ook omdat nog niet elke school scherp heeft dat het recht op opvang is verruimd. Ook kinderen waarvan slechts een van beide ouders een ‘vitale functie’ heeft, mogen er gebruik van maken.

Zondag maakte het kabinet bekend dat scholen sluiten, maar dat ze nog wel de kinderen van ouders met een cruciaal beroep moeten opvangen, indien ouders daarvoor kiezen.

Sinds gisteren in Nederland 19 mensen overleden door coronavirus, dodental nu op 43

Negentien patiënten zijn sinds maandag overleden door het coronavirus, meldt het RIVM. Daarmee komt het totaal aantal dodelijke slachtoffers op 43.

Het afgelopen etmaal zijn er 292 nieuwe besmettingen vastgesteld. Bij elkaar zijn in Nederland nu 1.705 mensen gediagnosticeerd met Covid-19. Het totale aantal coronabesmettingen in Nederland ligt waarschijnlijk hoger: niet alle mensen met lichte symptomen worden nog getest.

Alle dodelijke slachtoffers zijn tussen de 63 en 94 jaar oud. Eerder meldde het RIVM dat de jongst overledene 59 jaar oud was, maar dit bleek een administratieve fout. In totaal zijn 314 patiënten opgenomen of opgenomen geweest in het ziekenhuis.

Laat zien hoe jouw thuiswerkplek eruitziet...

Werk je thuis door de maatregelen tegen het coronavirus? Wij zijn benieuwd hoe jouw (geïmproviseerde) werkplek eruitziet! Stuur een foto van je werkplek naar thuiswerken@nrc.nl en wij maken een overzicht van de leukste inzendingen. (Zet wel even je scherm op zwart, zodat je niet per ongeluk vertrouwelijke informatie meestuurt!)

NRC-medewerker Sophie van Oostvoorn doet een voorzetje: ze werkt vanuit haar ouderlijk huis.

...en voorkom RSI

De RSI-vereniging geeft tegenover ANP tips om klachten in de bovenrug, nek, schouders en armen te voorkomen als je thuiswerkt. Zorg elke tien minuten voor een micropauze en werk niet in direct zonlicht. Verder adviseert voorzitter Reint Alberts de laptop op ooghoogte te zetten, lopend te bellen en een kussen in de rug te zetten.
In de micropauzes kunnen thuiswerkers even een paar seconden lopen. Wat betreft direct zonlicht: dit is een te groot contrast met het beeldscherm, wat kan leiden tot hoofdpijn.

Alberts waarschuwt werkgevers dat thuiswerken voor stressverhoging kan zorgen. „Als iemand opeens tussen de luiers zit te werken”, zegt hij, „werkt dat een stuk minder ontspannen.”

'EK voetbal wordt uitgesteld tot 2021'

De Europese voetbalbond UEFA wil dat het EK voetbal met een jaar wordt uitgesteld vanwege het coronavirus. Dat is de uitkomst van het crisisberaad dat dinsdag gehouden is, meldt de Duitse televisiezender ZDF. Ook de Noorse voetbalbond (NFF) meldt via Twitter dat het uitstel van het EK voetbal rond is.

Het voetbaltoernooi zou van 12 juni tot 12 juli 2020 worden gespeeld, voor het eerst in twaalf verschillende Europese landen, waaronder Nederland. De UEFA wil het toernooi verplaatsen naar de zomer van 2021. Hierdoor zou ook het WK voor clubs, dat op de planning staat voor die zomer, met een jaar worden uitgesteld.

Lees ook: UEFA wil EK voetbal uitstellen tot 2021 om coronavirus

Volgens ZDF is de European Club Association, de organisatie die voetbalclubs in Europa vertegenwoordigt, al akkoord met het uitstel van het EK. Daarmee moeten alleen de nationale voetbalbonden nog akkoord gaan.

Foto Octav Ganea/Reuters

Nederlanders hamsteren nog steeds

Consumenten blijven vanwege de coronacrisis hamsteren. Dat zegt het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). Supermarkten worden volgens de brancheorganisatie nu vier of vijf keer per dag bevoorraad, waar dat normaal gesproken maximaal twee of drie keer gebeurt. De organisatie zegt „nog geen tekenen te zien” van een afname of toename van de drukte. Er is vooral veel vraag naar houdbare producten, paracetamol en schoonmaakmiddelen.

CBL deed dinsdag opnieuw een oproep aan consumenten om de normale boodschappenroutine te blijven volgen, en niet meer in te slaan dan nodig. Op die manier kan de bevoorrading met vrachtwagens op een normale manier verlopen. De voorraden in de distributiecentra blijven toereikend. Ook Albert Heijn en Jumbo vragen consumenten normaal boodschappen te blijven doen.

Behalve in fysieke winkels wordt er nu ook online gehamsterd, ziet belangenvereniging thuiswinkel.org. Via webwinkels worden bepaalde producten, waaronder vitaminepillen en medicijnen, in grotere hoeveelheden ingekocht. Ook thuiswinkel.org adviseert consumenten met klem aankopen te doen zoals normaal.

'Trump wil 850 miljard dollar om economie te stimuleren'

De Amerikaanse president Donald Trump wil een noodfonds optuigen ter waarde van 850 miljard dollar (773 miljard euro) om de dreigende economische recessie tegen te gaan. Dat schrijft de krant The Washington Post dinsdag. De minister van Financiën, Steven Mnuchin, zou dinsdagmiddag een voorstel hiertoe gaan doen aan de Senaat.

Trump zou alleen al voor de luchtvaartindustrie 50 miljard dollar vrijmaken, schrijft de krant. Ook zou het pakket een voorstel bevatten voor het verlagen van belastingen. Tijdens de economische crisis in 2008 tuigde het land ook een pakket met noodmaatregelen op, ter waarde van 700 miljard dollar, om het financiële stelsel overeind te houden.

Lees ook: De rente verlagen is niet genoeg in tijden van corona

Wat betekent sociale onthouding?

Het RIVM adviseert sociale onthouding tot zeker 6 april. Maar wat betekent dat concreet? Kan je nog een kopje koffie drinken bij een vriend? Een bezoekje brengen aan grootouders? Hardlopen of fietsen met een vriend? In principe wel, verduidelijkt het instituut dinsdag.

„Je kunt naar buiten, boodschappen doen of de hond uitlaten, maar houd in groepen waar mogelijk 1,5 meter (twee armlengtes) afstand van elkaar.” Maar, adviseert het RIVM ook: „ga zo min mogelijk op bezoek bij ouderen en mensen met verminderde weerstand”.

Het instituut adviseert voorlopig geen feestjes te geven en contact met ouderen te beperken tot „moderne communicatievormen zoals videobellen". Een bezoekje aan de kapper of nagelsalon kan maar „houd wel waar mogelijk 1,5 meter afstand met andere klanten”.

Twitter avatar rivm RIVM Vanwege het #coronavirus is het advies ‘houd afstand’. Maar wat betekent dit nou echt? Je kunt naar buiten, boodschappen doen of de hond uitlaten. Maar probeer in groepen 1,5 meter (twee armlengtes) afstand van elkaar te houden. Lees verder: https://t.co/mGCrMxhC6j #COVID19

Hotelgasten Madeira in isolatie vanwege Nederlander met Covid-19

Toeristen in een hotel op het Portugese eiland Madeira zitten in isolatie, omdat het coronavirus is vastgesteld bij een Nederlandse gast. Dat heeft de regionale regering dinsdag bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters.

De Nederlandse gast verbleef sinds dinsdag in het Quinta do Sol hotel in Funchal, de grootste stad op Madeira. Hoeveel gasten in het hotel verblijven, is onduidelijk. Volgens Spaanse media zijn het er ongeveer 120.

De president van de regionale regering, Miguel Albuquerque, hield dinsdag een persconferentie. „We moeten ons bewust zijn van de ernst van de situatie en de grote uitdagingen die voor ons liggen”, zei hij.

Ook in Iran blijft het dodental oplopen

Iran telt dinsdag in totaal 988 dodelijke slachtoffers. Sinds maandagmiddag zijn er in het land 135 mensen omgekomen door het coronavirus. Dat is het grootste aantal tot nu toe. Het aantal vastgestelde besmettingen is met 1.178 opgelopen tot ruim 16.000.

Dinsdag maakte Iran ook bekend 85.000 gedetineerden, onder wie politieke gevangenen, vrij te laten in verband met de uitbraak van het virus. Gevangenen die een celstraf van minder dan vijf jaar uitzitten, komen vrij.

De VN hadden zich eerder al ingespannen om een deel van de gedetineerden in het land vrij te krijgen, omdat de gevangenissen er overvol zijn en de leefomstandigheden slecht. Het is niet duidelijk of de gedetineerden, als de uitbraak eenmaal is ingedamd, terug in gevangenschap moeten.

Dodental Spanje loopt op tot 491

In Spanje zijn tot nu toe 491 mensen overleden aan Covid-19, blijkt uit nieuwe cijfers van de overheid. Dat betekent dat er sinds maandag 149 doden gevallen zijn - veruit de grootste dagelijkse stijging tot nu toe.

Het aantal bekende besmettingen in Spanje liep op tot 11.178. Gisteren waren het er nog ruim 9.900. Spanje is na Italië het zwaarst door het coronavirus getroffen Europese land. De noodtoestand is van kracht en inwoners moeten zo veel mogelijk binnen blijven.

OM: verdachten alleen nog aangehouden bij ernstige feiten

Verdachten van strafbare feiten worden vanaf nu in beginsel niet meer aangehouden „tenzij dat echt noodzakelijk is wegens de ernst van de strafbare feiten en de dreiging voor de rechtsorde”. Tot deze vergaande maatregel heeft het Openbaar Ministerie besloten om „het hoofd te bieden aan terugval in operationele capaciteit” vanwege de coronacrisis.

Lees ook: Verdachten alleen nog aangehouden bij ernstige feiten

Apotheken en drogisterijen staan hamsteren van medicijnen niet toe

Patiënten kunnen de gebruikelijke hoeveelheid medicijnen op recept meekrijgen, maar niet méér dan dat. Dat hebben apotheken, drogisterijen, groothandels en de overheid met elkaar afgesproken om ervoor te zorgen dat er geen tekort ontstaat. Ook adviseert de koepelorganisatie van de Nederlandse drogisterijen klanten niet meer dan drie verpakkingen paracetamol en andere zelfzorggeneesmiddelen te verkopen.

„Deze voorzorgsmaatregelen zijn genomen, zodat andere mensen niet met lege handen komen te staan", schrijft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) dinsdag.

Het CBG benadrukt dat er op dit moment geen tekorten zijn. „Het is echter niet uit te sluiten dat er leveringsproblemen kunnen ontstaan als het handelsverkeer met China en India langere tijd wordt belemmerd.” Verder adviseert de organisatie paracetamol te gebruiken bij klachten en geen ibuprofen omdat het minder bijwerkingen heeft.

Twitter avatar MedicijnNL College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) Er is onvoldoende bewijs dat #ibuprofen de corona-infectie verergert. Gebruik van #paracetamol is, ook volgens huisartsen, eerste keuze bij het onderdrukken van koorts. Het medicijn geeft minder bijwerkingen. 👉 https://t.co/qMEKfJmQmO #COVID19 #coronavirusnl https://t.co/895L1GJEqH

Gevangenen in België naaien mondkapjes tegen tekort

Elf gedetineerden in het Belgische Oudenaarde, zo'n dertig kilometer onder Gent, zijn dinsdagochtend begonnen aan het naaien van mondkapjes omdat daar een groot tekort aan is. Het gevangeniswezen bevestigt dit aan de Belgische krant De Morgen.

De mondmaskers zijn voor zorgpersoneel en coronapatiënten. „Wij kunnen en zullen vijfhonderd tot zeshonderd mondmaskers per dag naaien”, zegt een van de gedetineerden tegen de krant. De man zit een levenslange gevangenisstraf uit voor moord. Volgens hem zijn de gevangenen zelf op het idee gekomen. In de gevangenis worden al jaren allerlei producten genaaid, zoals kussenslopen, sweaters en broeken.

„Het is nog maar het begin”, zegt een woordvoerder van het bedrijf Cellmade, verantwoordelijk voor de gevangenisarbeid. „We hebben ook naaiateliers in de gevangenissen van Brugge en Bergen en een klein opleidingsatelier in Merksplas.” Het compenseert volgens haar voor „het gemis van bezoek” en daarnaast kunnen de gevangenen „een inkomen behouden”. Gevangenen zouden tot vierhonderd euro per maand verdienen, waarvan het gros naar slachtoffers en nabestaanden gaat.

RIVM: dokter bellen niet nodig bij milde klachten

Twitter avatar rivm RIVM Heb je milde of lichte klachten? Je hoeft de huisarts niet te bellen. Blijf thuis om uit te zieken. Milde verkoudheidsklachten zijn:
•neusverkoudheid (veel niezen)
•loopneus
•niezen
•keelpijn
•lichte hoest
•verhoging tot 38,0 graden Celsius
#coronavirus #COVID19 https://t.co/NMPjxqVoCN
Lees ook: Droge hoest, zere keel, koorts: let op deze symptomen

Italië wil luchtvaartmaatschappij Alitalia nationaliseren

Italië is van plan luchtvaartmaatschappij Alitalia, dat al jaren in financiële moeilijkheden verkeert, te nationaliseren. De aankoop is onderdeel van de economische noodmaatregelen die zijn genomen naar aanleiding van de uitbraak van het coronavirus. Dat heeft de regering dinsdag bekendgemaakt, aldus persbureau AFP.

Het is niet bekend wanneer de luchtvaartmaatschappij in staatshanden komt. De regering heeft geen details bekendgemaakt. Het land nam maandagavond een pakket met noodmaatregelen aan ter waarde van 25 miljard euro om de economie te ondersteunen. Volgens lokale media is 600 miljoen euro daarvan bestemd voor de luchtvaartsector, die hard wordt geraakt door de crisis.

Lees ook: EU maakt veel geld vrij, maar de vraag is of het genoeg is

Aantal aanvragen werktijdverkorting bijna verdubbeld

Het aantal bedrijven dat werktijdverkorting heeft aangevraagd vanwege de gevolgen van de uitbraak van het nieuwe coronavirus, is gestegen naar ruim 48.000. Het is nog onbekend voor hoeveel werknemers de regeling is aangevraagd.

Gisteren stond het aantal aanvragen nog op 27.000. Toen ging het om een kleine 390.000 werknemers. Ter vergelijking: in een gemiddeld jaar doen zo’n tweehonderd bedrijven beroep op de regeling, die bedoeld is voor bedrijven die getroffen worden door calamiteiten die buiten hun ondernemersrisico’s vallen.

Lees hier meer over werktijdverkorting

Lees meer over de coronacrisis

Lege schappen en een run op wc-papier, desinfecterende zeep en houdbare producten. Het is alle hens aan dek bij Albert Heijn, zegt Marit van Egmond, directeur van de supermarkt. Ze hoopt dat de rust snel weer terugkeert. „Als iedereen nu weer normaal boodschappen doet, zijn de schappen weer snel gevuld."

Lees ook het interview met Marit van Egmond: 'Opeens gingen de kiwi’s heel hard'

Nu de scholen tot zeker 6 april gesloten zijn, werken onderwijsinstellingen hard aan het opzetten van online lessen. Docenten delen hun online lesmateriaal, instructiefilmpjes en kennis over wat wel en niet werkt via internet. NRC maakte een rondgang langs verschillende scholen.

Lees ook: Alleen een livestream van colleges is niet genoeg

Verpleeghuizen waar een coronabesmetting is geconstateerd, worden hard geraakt. Alleen nog in beschermende kleding mogen medewerkers naar binnen en niemand mag nog bezoek ontvangen. Ook zijn alle activiteiten afgelast en zijn restaurants gesloten. In zorginstelling Hoogstaete is sprake van „een hele heftige situatie”, zegt de directeur.

Lees verder: In verpleeghuizen trekken dementerenden de mondkapjes af

Beurzen toch weer in de rode cijfers

De groene cijfers op de beurs in Amsterdam lijken dinsdag van korte duur geweest. De AEX is na een opening van plus 3,6 procent alweer teruggevallen. Anderhalf uur later schommelt de belangrijkste beursgraadmeter rond de 410 punten, waarmee de openingswinst op dit moment weer is verdampt.

Ook de meeste andere Europese beurzen zagen hun openingswinsten verdwijnen. Net als in Nederland hebben met name fondsen in de luchtvaartsector het zwaar op de beurs. Zo daalde het aandeel Air France-KLM dinsdag tot dusver ruim 6 procent op de Amsterdamse beurs, en verloor vliegtuigfabrikant Airbus in Parijs 4,8 procent. Daarentegen boekte supermarktbedrijf Ahold Delhaize op de AEX een plus van 2,8 procent.

NPO Zapp zendt dagelijkse nieuwe educatieve liveshow uit voor kinderen

NPO Zapp gaat vanaf woensdag een dagelijkse educatieve liveshow uitzenden voor kinderen die thuis moeten blijven als gevolg de schoolsluiting. Kinderen krijgen de ruimte vragen te stellen en deskundigen komen aan het woord via videoverbindingen.

Klaas van Kruistum verzorgt de presentatie van het programma, dat Zapplive Extra gaat heten. „We voelen allemaal onzekerheid en juist daarom zijn we er nu gewoon elke dag. Voor goede informatie, iets leren ondanks dat je niet naar school gaat én onderling contact, ook al is dat nu op afstand,” staat in een persbericht van NPO Zapp. In het programma is ook ruimte voor tips om „thuis lekker bezig te blijven”.

Zapplive Extra wordt elke dag uitgezonden tussen 13.00 uur en 15.00 uur op NPO 3 en NPO Start. Verder wordt een aangepast programmering geboden voor kinderen die thuis blijven vanwege het coronavirus.

Volkswagen sluit groot deel Europese fabrieken

Volkswagen sluit op korte termijn de meeste van zijn Europese fabrieken vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus. De fabrieken van het Duitse autoconcern zullen voor een periode van „twee tot drie weken” dichtgaan, zei Volkswagen-topman Herbert Diess van de Volkswagen Group dinsdag, meldt persbureau AFP. Dit om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

De Volkswagen-groep, waar onder meer automerken Audi, Seat, Skoda, Lamborghini en Porsche onder vallen, telt 124 productievestigingen in twintig Europese landen. Hoewel onduidelijk is welke vestigingen sluiten, wordt de productie in Spanje, Portugal, Slowakije en Italië deze week als eerste opgeschort, zo laat Diess weten.

De gevolgen van het virus voor het bedrijf zijn op dit moment lastig in te schatten. „Het is onzeker hoelang dit gevolgen zal hebben voor de Volkswagen-groep, en hoe ernstig die zullen zijn”, schrijft financieel directeur Frank Witter in een persbericht. Een dag eerder liet Volkswagen nog weten dat 31 van de 33 Chinese fabrieken na weken van sluiting weer zijn geopend.

Maandag liet ook autobouwer PSA weten dat het al zijn vijftien Europese fabrieken voorlopig sluit. Het bedrijf, bekend van de merken Peugeot, Citroën, DS en Opel, zegt dat de productie is stilgevallen door een gebrek aan geleverde onderdelen. Tot zeker 27 maart ligt de productie van PSA stil.

MH17-proces gaat ondanks sluiting rechtbanken verder

Het MH17-proces wordt maandag voortgezet, ondanks de sluiting van de Nederlandse rechtbanken in verband met het coronavirus. Dat heeft de rechtbank in Den Haag dinsdag bekendgemaakt, meldt persbureau ANP. In de rechtszaal zijn nabestaanden, pers en belangstellenden niet welkom. Ook is maar één van de drie officieren van justitie aanwezig. Naar verwachting zullen er ook minder advocaten bij de zitting zijn.

Twitter avatar CourtMH17 CourtMH17 Op 23 maart 2020 om 10.00 wordt de zitting in de strafzaak MH17 hervat, zonder publiek en pers maar te volgen via de livestream. De rechtbank zal dan beslissen over de eerder ingediende verzoeken en schorsen tot 8 juni 2020. #CourtMH17

Zondag werd bekend dat alle rechtbanken, gerechtshoven en bijzondere colleges vanaf dinsdag worden gesloten. „Urgente zaken” gaan wel door, lieten de rechtbanken weten. Kort daarvoor had de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA) opgeroepen alle rechtbanken en gerechtshoven te sluiten voor een periode van ten minste twee weken.

Luister ook naar deze aflevering van onze podcastserie NRC Vandaag: Wat Rusland over MH17 hoort

U kunt zich ook abonneren via Apple Podcasts, Stitcher, Spotify, Castbox of RSS.

Limburgse ziekenhuizen dicht voor bezoek

Alle ziekenhuizen in Limburg sluiten hun deuren voor bezoekers om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Alleen het academisch ziekenhuis in Maastricht (MUMC) laat nog bezoek binnen, meldt De Limburger.

Het gaat om ziekenhuizen in Roermond, Weert, Venray, Venlo, Sittard en Heerlen. Onder strikte voorwaarden kunnen terminale patiënten wel worden bezocht. Enkele ziekenhuizen laten bij uitzondering ook nog bezoek voor kinderen binnen. Om de kans op besmetting te verkleinen, zijn zo veel mogelijk operaties uitgesteld.

'Ruim 10 procent minder internationale reizen in 2020'

Naar verwachting zal het aantal internationale reizen dit jaar met ruim 10 procent afnemen door de uitbraak van het coronavirus. Dit zou de grootste daling ooit zijn in één jaar. Dat schrijft het wetenschappelijk tijdschrift Tourism Economics.

De schatting is een bijstelling van de berekening die het tijdschrift twee weken geleden maakte. Op basis van de sars-uitbraak in 2003 schreef de organisatie te verwachten dat het aantal reizen zou afnemen met 1,5 procent.

Wereldwijd hebben landen hun grenzen gesloten voor internationaal verkeer. Zo wordt de Schengenzone voor zeker een maand afgesloten voor reizigers van buiten de EU. Ook binnen Europa sluiten landen hun grenzen. Zo is Duitsland niet meer bereikbaar vanuit Oostenrijk, Zwitserland, Denemarken en Frankrijk. Spanje en Frankrijk sluiten dinsdag de grenzen. De Verenigde Staten voerden vorige week een inreisverbod in voor passagiers uit Europa.

Lees ook: Als mensen niet meer vliegen, vliegt het geld de kas uit

Beurzen openen voorzichtig in het groen

De effectenhandel laat dinsdagochtend licht herstel zien na de zware klappen van de afgelopen dagen. De AEX opende 3,6 procent in de plus, waarmee de belangrijkste Nederlandse beursindicator opklom tot 431,72 punten. Ook De Midkap en de Smallcap, de graadmeters voor middelgrote- en kleinere bedrijven, openden licht in het groen.

De oorzaak van het opveren van de beurzen is vermoedelijk het omvangrijke financiële steunpakket dat is aangekondigd. Gisteren werd duidelijk dat het kabinet er alles aan wil doen om bedrijven, werknemers en ondernemers de komende periode te steunen. Dinsdag wordt waarschijnlijk een nieuw steunpakket met aanvullende maatregelen gepresenteerd met als doel het afwenden van een economische crisis.

Ook de beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen stegen dinsdagochtend tot 4,5 procent, terwijl de beurs in Milaan 3,5 procent klom. Ook in die landen werden steunpakketten voor het bedrijfsleven aangekondigd.

Huisartsen Texel: kom niet hierheen

Huisartsen op Texel deden gisteravond een gezamenlijke oproep aan toeristen om niet naar het eiland te komen. Het bericht volgde op een besluit in het veiligheidsoverleg met onder anderen de burgemeester van Alkmaar om geen lockdown voor het eiland af te kondigen. Dat schrijft het Noordhollands Dagblad.

„Wij maken ons grote zorgen over toeristen die uit andere delen van het land naar Texel komen vanuit de gedachte dat het eiland ‘coronavrij’ is”, schrijven de huisartsen in een persbericht, dat onder meer door de Texelse Courant is geplaatst. „Dit is hoogstwaarschijnlijk niet het geval, omdat er nauwelijks testen zijn uitgevoerd. Waarschijnlijk is ook hier van onderschatting sprake.”

De artsen maken zich zorgen omdat het eiland een grote oudere, en daarmee dus kwetsbare, populatie heeft, die zij „graag zo veel mogelijk” willen beschermen. Niet alleen weren de artsen het liefst toeristen uit Nederland, maar sinds de Duitse waddeneilanden op slot gingen, vrezen de huisartsen ook een grotere toestroom van Duitse toeristen. „Wij hebben aangedrongen op een Texelse lockdown, echter daar wordt tot nog toe geen gehoor aan gegeven.” Er zouden nog dagelijks nieuwe toeristen op het eiland arriveren.

China boos over opmerking Trump over 'Chinees virus'

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dinsdag ontstemd gereageerd op een tweet van de Amerikaanse president Trump waarin hij het coronavirus „het Chinese virus” noemt. Het ministerie liet weten dat de opmerking de reputatie van China schaadt. Een woordvoerder zei tijdens een persconferentie tegen verslaggevers dat de Verenigde Staten eerst hun eigen zaken op orde moeten krijgen.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump The United States will be powerfully supporting those industries, like Airlines and others, that are particularly affected by the Chinese Virus. We will be stronger than ever before!

De Verenigde Staten voerden vorige week onverwacht een inreisverbod in voor Europese landen. Maandag adviseerde de Amerikaanse gezondheidsdienst bijeenkomsten van vijftig personen of meer de komende weken af te gelasten of uit te stellen. In sommige staten zijn de café's en restaurants gesloten en worden kinderen thuisgehouden.

Curaçao legt vliegverkeer, horeca en deel openbare leven stil

Curaçao heeft ingrijpende maatregelen aangekondigd om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Lokale media meldden maandag dat de horeca, het vliegverkeer en de scheepvaart vrijwel worden stilgelegd. Mensen worden opgeroepen zo veel mogelijk binnen te blijven en twee meter afstand van elkaar te houden.

Alleen inwoners van Curaçao mogen het land nog in, mits zij in het bezit zijn van een geldig retourticket. Na hun terugkeer zijn zij verplicht veertien dagen in quarantaine te blijven. Voor Curaçaoënaars die in Nederland wonen betekenen de nieuwe maatregelen dat zij het land niet meer mogen betreden.

Alle publieke bijeenkomsten in het land zijn verboden, waaronder sport- en culturele activiteiten. Bij begrafenissen mag enkel familie aanwezig zijn. Er worden dan maximaal tien familieleden tegelijk in dezelfde ruimte toegestaan.

Verder wordt mensen gevraagd zo veel mogelijk thuis te werken. Enkel werknemers met cruciale beroepen, zoals in de zorg, moeten hierover overleggen met hun leidinggevenden.

Curaçaoënaars mogen alleen nog de straat op om boodschappen te doen, de bank te bezoeken, naar het tankstation te gaan of te wandelen in de natuur of over het strand. Ook daarbij moeten ze de regel hanteren twee meter afstand tussen elkaar te bewaren. Verzorgingstehuizen houden hun deuren gesloten voor bezoek.

Het eerste besmettingsgeval op het eiland werd vrijdag vastgesteld. Het ging om een toerist uit Nederland. Inmiddels zijn bij de autoriteiten drie patiënten met Covid-19 bekend.

Fransen leggen noodbudget aan van 45 miljard

Franse bedrijven die in de problemen komen door de uitbraak van het coronavirus kunnen aanspraak maken op een steunpakket van 45 miljard euro. Dat heeft de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire dinsdag laten weten. „We willen faillissementen voorkomen”, zei Le Maire op de Franse radiozender RTL.

Maandag liet de Franse president Emmanuel Macron weten dat de overheid instaat voor uitstaande bedrijfsleningen van in totaal 300 miljard euro. Naar verwachting krimp de Franse economie vanwege de virusuitbraak dit jaar met 1 procent.

Gisteren werd duidelijk dat Frankrijk de bewegingsvrijheid van zijn bevolking verder inperkt in een poging het virus in te dammen. In ieder geval de komende vijftien dagen mogen de Fransen alleen het huis uit voor het doen van boodschappen, doktersbezoek of werk dat niet thuis kan worden uitgevoerd. Volgens Macron is Frankrijk „in staat van oorlog” tegen het coronavirus.

Tom Hanks en Rita Wilson ontslagen uit ziekenhuis

De Amerikaanse acteur Tom Hanks en diens vrouw Rita Wilson zijn dinsdag uit het Australische ziekenhuis ontslagen. Ze waren daar opgenomen omdat ze besmet waren geraakt met het coronavirus. Dat heeft een woordvoerder van Hanks laten weten aan CNN.

Hanks en Wilson lagen sinds vorige week in quarantaine in het ziekenhuis. Het echtpaar is in Australië voor de filmopnames van een nieuwe Elvis Presley-biopic. Hanks speelt de rol van de Nederlands-Amerikaanse artiestenmanager Dries van Kuijk, alias Colonel Parker.

Twitter avatar tomhanks Tom Hanks Thanks to the Helpers. Let’s take care of ourselves and each other. Hanx https://t.co/09gCdvzGcO

Miljoenen kijkers voor toespraak Rutte

De toespraak van premier Mark Rutte is maandagavond door miljoenen mensen bekeken. Dat heeft Stichting Kijkonderzoek (SKO) bekendgemaakt. Op NPO1 stemden 5,4 miljoen mensen af op de speech. RTL4 en SBS6, die de rede tegelijkertijd uitzonden, trokken respectievelijk 1,2 miljoen en 446.000 kijkers.

Rutte sprak het Nederlandse volk tien minuten live toe over de gevolgen van het coronavirus en de maatregelen ertegen. De toespraak is historisch. De laatste keer dat een premier zich live op televisie tot het volk richtte, was op 1 december 1973.

Rutte noemde de maatregelen „ongekend voor een land in vredestijd”. Hij zei dat het kabinet voorlopig geen nieuwe maatregelen neemt om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. „Ik realiseer me dat u grote zorgen hebt. En daarom wil ik u zeggen dat het onze absolute prioriteit is de risico’s voor u zo klein mogelijk te maken.”

Lees ook: Wat Rutte zei in zijn speech (en waarom)

Premier Mark Rutte tijdens zijn televisietoespraak op maandag. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Honderden gevangenen ontsnapt in Brazilië na opschorten verlof vanwege coronavirus

Honderden gevangen zijn maandag ontsnapt uit verschillende gevangenissen in de Braziliaanse staat São Paulo. De uitbraak gebeurde nadat autoriteiten hadden besloten hun verlofregelingen op te schorten uit vrees dat ze bij terugkeer in de gevangenis het coronavirus konden meenemen en verspreiden, meldt persbureau AP.

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, schortten de autoriteiten de tijdelijke vrijlating van 3.400 gevangenen op, waarna zij in opstand kwamen. Hoeveel gevangenen precies zijn ontsnapt, is vooralsnog onduidelijk. Enkele Braziliaanse media schrijven over mogelijk meer dan duizend mensen.

In Brazilië zijn 234 besmettingen met het coronavirus bekend, volgens cijfers van de Johns Hopkins Universiteit. Er is niet bekend of het virus al dodelijke slachtoffers heeft geëist. Twee mensen in Brazilië genazen van hun besmettingen.

Steeds meer Latijns-Amerikaanse landen sluiten grenzen

In verscheidene Latijns-Amerikaanse landen zijn verregaande maatregelen afgekondigd om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

In Chili, waar het aantal besmettingen binnen een dag is opgelopen van 75 naar 155, worden vanaf woensdag de grenzen gesloten. Ook Colombia kondigde aan tot 30 mei alle grenzen gesloten te houden. In dit land werden tot nu toe 54 besmettingen geregistreerd. Costa Rica heeft dezelfde maatregelen aangekondigd.

In Brazilië zijn volgens lokale media in zeker vier gevangenissen rellen uitgebroken nadat de verlofregelingen werden opgeheven in verband met Covid-19. Honderden gevangenen konden ontsnappen, naar verluidt, door die rellen. Brazilië kent de meeste besmettingen in Latijns-Amerika: 234 geregistreerde gevallen.

De Peruaanse president Martin Vizcarra heeft de noodtoestand afgekondigd, wat betekent dat burgers niet meer de straat op mogen zonder goede reden. Militairen controleren door het hele land of Peruanen zich aan deze maatregel houden.

Venezolanen verplicht in quarantaine

Alle inwoners van Venezuela moeten in quarantaine nadat het aantal besmettingen in dat land op maandag steeg van zestien naar 33. Dat heeft de Venezolaanse president Nicolás Maduro bekendgemaakt in een televisietoespraak. Volgens de president is de maatregel noodzakelijk om de uitbraak van Covid-19 te beteugelen.

Maduro voegde daaraan toe dat het land zich bevindt in het prille stadium van een grotere uitbraak. Cuba en China hebben al medische hulp toegezegd. Ondanks de maatregelen, waarschuwingen en de toespraak van hun president, gaan Venezolanen toch de straat op, omdat ze vanwege de crisis in Venezuela hun werk niet kunnen mislopen.

Frankrijk zet 100.000 agenten in om uitbraak te bestrijden

Frankrijk gaat honderdduizend politieagenten inzetten die gaan controleren of de maatregelen, die op maandag door president Emmanuel Macron werden aangekondigd, worden nageleefd.

Er worden controleposten opgezet en boetes uitgedeeld aan degenen die zich niet aan de maatregelen houden. In een televisietoespraak had Macron aangekondigd dat het hele land vanaf vandaag vijftien dagen lang in quarantaine gaat.

Mensen mogen alleen de deur uit voor medische bezoeken, werk en boodschappen. Verdere maatregelen worden per decreet afgekondigd, liet Macron weten. Daarnaast onderstreepte hij dat Frankrijk is verwikkeld in een oorlog met een onzichtbare vijand. Ook riep hij de Fransen op binnen te blijven.

Welkom in een nieuw blog

In dit blog houdt de redactie van NRC dinsdag de belangrijkste ontwikkelingen bij rondom het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt in binnen- en buitenland.

Een korte samenvatting van het belangrijkste nieuws van maandag:

  • De Nederlandse regering wil niet dat het land volledig op slot gaat. Dat heeft premier Mark Rutte maandagavond gezegd in een televisietoespraak. De regering gaat uit van een scenario waarin het virus maximaal wordt gecontroleerd, zodat de verspreiding kan worden uitgesmeerd over een langere periode. Na verloop van tijd moet dit beleid leiden tot groepsimmuniteit. „Het coronavirus is onder ons en zal onder ons blijven”, zei Rutte verder. „De komende tijd zal een groot deel van de Nederlandse bevolking met het virus besmet raken.”
  • Het aantal bevestigde besmettingen is maandag in Nederland opgelopen met 278 naar 1.413 in totaal. Het dodenaantal steeg van 20 naar 24. Bijna de helft van de nieuwe besmettingen komt uit Noord-Brabant. Het hamsteren in Nederlandse supermarkten is nog niet opgehouden, ondanks herhaaldelijke oproepen van het kabinet om daarmee te stoppen.
  • KLM heeft 70 procent werktijdverkorting aangevraagd voor al haar medewerkers. De luchtvaartmaatschappij verwacht nog maar 10 tot 20 procent van het reguliere aantal vluchten te kunnen uitvoeren.
  • De Franse president Emmanuel Macron kondigde in een televisietoespraak nieuwe maatregelen aan die de bewegingsvrijheid van de bevolking verder moeten inperken, om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Inwoners in heel Frankrijk mogen alleen het huis verlaten om boodschappen te doen, om een arts te bezoeken of om te werken indien absoluut niet anders mogelijk. Volgens Macron verkeert Frankrijk in een staat van oorlog met het coronavirus.
  • Wall Street is donderdag met de grootste dagverliezen gesloten sinds de beurscrash op Black Monday, in 1987.
  • De buitengrenzen van de Schengenzone worden gesloten. Ook binnen de Europese Unie sluiten landen hun grenzen. Spanje en Frankrijk bijvoorbeeld sluiten vanaf morgen hun grenzen en Duitsland is al niet meer bereikbaar vanuit Oostenrijk, Zwitserland, Denemarken en Frankrijk. Ook in andere delen van de wereld leggen landen verregaande reisbeperkingen op. Ook sluiten steeds meer landen scholen, horeca en andere openbare gelegenheden.
  • In Italië, na China het land met de meeste besmettingen, is het dodenaantal maandag toegenomen met 349. Daarmee komt het totale dodenaantal op 2.158. In Iran, de nummer drie van de wereld wat besmettingen betreft, is het dodenaantal gestegen met 129 mensen.
  • De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert landen wereldwijd om meer mensen te testen op het coronavirus. „We kunnen deze pandemie niet stoppen als we niet weten wie besmet is”, zei WHO-directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus maandag.
  • De Eurogroep heeft geen nieuwe maatregelen aangekondigd om de economische gevolgen van het virus te bestrijden. Wel hebben de ministers van Financiën van de Europese Unie gezegd alles te zullen doen wat nodig is. Ook de leiders van de G7 zeiden „alles wat nodig is” in werking te stellen om de economische gevolgen van het coronavirus te beperken.
Lees hier het vorige blog terug.
[/up][/up]