Direct naar artikelinhoud
nieuwscrisis Venezuela

Rode Kruis wil hulp aan Venezolanen op Curaçao en Aruba snel uitbreiden

Het Rode Kruis wil de hulp aan de duizenden Venezolaanse vluchtelingen op Aruba, Curaçao en Bonaire snel opvoeren. Volgens de hulporganisatie wordt hun situatie met de dag erger. De Venezolanen hebben dringend voedsel, medicijnen en onderdak nodig.

De kustwacht van Aruba op patrouille. Zij controleren bootjes in de territoriale wateren rond het eiland op drugssmokkel en benzinesmokkel maar ook op vluchtelingen uit Venezuela.Beeld ANP

De geldinzameling die het Rode Kruis vorige week begon voor de Venezolanen die naar het buitenland zijn gevlucht, heeft tot nu toe ‘slechts’ 106 duizend euro opgeleverd. In de afgelopen jaren zijn naar schatting drie miljoen Venezolanen naar het buitenland gevlucht vanwege de slechte economische omstandigheden in het land. 

Het Rode Kruis spreekt van ‘schrijnende situaties’ op Aruba, Curaçao en Bonaire. ‘Mensen leven in voortdurende angst en onzekerheid’, aldus woordvoerder Belinda van der Gaag. ‘Ze moeten zelf uitzoeken hoe ze aan onderdak, eten of medicijnen komen. Nog altijd komen er dagelijks mensen aan op de eilanden. Ze leven vaak onder de radar. Uitbuiting en mensenhandel, waaronder gedwongen prostitutie, vormen hierdoor een groot risico.’

Hoeveel vluchtelingen op de eilanden verblijven, is niet duidelijk. Volgens Curaçao zijn er nu zo’n vierduizend tot zesduizend Venezolanen op het eiland, op een bevolking van 160 duizend. Veel Venezolanen komen illegaal per boot naar de eilanden. 

Vrijwilligers bij de Colombiaanse grensstad Cucuta geven eten aan Venezolaanse vluchtelingen.Beeld AP

Extra hulp Nederland

De eilanden zeggen zich steeds meer zorgen te maken over de gevolgen voor het lokale leven. Zo vroeg de regering van Curaçao Nederland vorige maand om hulp bij het aanpakken van de stroom vluchtelingen. Den Haag zou meer hulp moeten bieden bij het opsporen van vluchtelingenbootjes op zee. Bovendien moeten er meer plekken komen om Venezolanen zonder verblijfsvergunning vast te zetten.

President Maduro zei maandag hulp te hebben gekregen van bondgenoot Rusland om de situatie van de bevolking te verbeteren. Hij beloofde dat woensdag 300 ton aan hulpgoederen aankomt, waaronder ‘zeer dure medicijnen’.

Maduro weigerde eerder honderden tonnen aan Amerikaanse humanitaire hulp. Daarop brachten de VS de goederen naar de Colombiaanse grensstad Cúcuta. Maandag waarschuwde president Trump het Venezolaanse leger de hulp niet langer te blokkeren. Oppositieleider Juan Guaidó, die zichzelf tot interim-president heeft uitgeroepen, wil dat de Amerikaanse hulp vanaf zaterdag de grens overgaat. Hij heeft het leger opdracht gegeven de noodhulp toe te laten.