Al het nieuws


Van onze correspondent
Oranjestad - Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft een budget van 250.000 florin om de Economische Census 2023 uit te voeren. Het is tien jaar geleden dat dit onderzoek voor het laatst werd gedaan.

arucensusDe minister van Economische Zaken, Geoffrey Wever (Raiz), heeft het bedrag beschikbaar gesteld. De Economische Census is op 14 april begonnen en duurt tot eind juni. In die periode gaan enquêteurs van het CBS op pad om met alle bedrijven en stichtingen te praten en vragen te stellen. Ook de landbouwsector wordt in het onderzoek meegenomen.
Het onderzoek is voor Aruba van groot belang, omdat daarmee de economische ontwikkeling van het land in beeld wordt gebracht. In 2014 werd dit voor het laatst gedaan. Bedrijven kunnen vragen verwachten over hun producten en diensten, de medewerkers die ze in dienst hebben, het salaris dat ze betalen en vacatures. Het onderzoek gaat ook in op digitalisering, er zijn vragen over het online verkopen van producten. De landbouwsector krijgt aanvullende vragen, die specifiek op deze bedrijven van toepassing zijn.
,,Het is belangrijk dat bedrijven meewerken”, zegt minister Wever. Hij kwam bij de start van de Economische Census kijken bij het CBS. ,,We willen onze economie vernieuwen en verbeteren. We willen vooruitgang. We kunnen dat bereiken als we een actueel beeld hebben van de bedrijven op Aruba. Dit onderzoek is essentieel om dit doel te bereiken.” De informatie wordt gebruikt om het economische beleid bij te stellen. Het CBS kan met de verkregen informatie het bruto binnenlands product opnieuw berekenen. Dit is voor ondernemers belangrijk om in hun eigen economische strategie beslissingen te kunnen nemen. Nieuwe ondernemers of personen die overwegen om een bedrijf te starten, kunnen de informatie ook gebruiken om te zien waar voor hen een gat in de markt ligt. Daarnaast is het onderzoek ook geschikt voor het onderwijs. Studenten kunnen de onderzoeksresultaten in hun scriptie verwerken. Verder hebben internationale organisaties, zoals de Verenigde Naties en de Wereldbank, interesse in de data van de Economische Census.
Minister Wever wenst alle enquêteurs succes bij het bezoeken van bedrijven. Hij roept bedrijven op om mee te werken als ze door het CBS worden benaderd. Bedrijven die niet willen wachten tot een enquêteur contact met ze opneemt om een afspraak te maken, kunnen via de website van het CBS zelf online een afspraak maken. Wie vragen heeft over het onderzoek, kan het CBS tijdens kantoortijden bellen op 5247433.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.