Al het nieuws

Luiten: Beslissing investeringsprogramma over paar weken

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Damen Shiprepair Curaçao is in afwachting van een beslissing over een investeringsprogramma voor de werf. Vooruitlopend daarop is groot onderhoud gepleegd aan een deur van een droogdok.

DamenDe revisie van de afsluiting van het dok heeft twee miljoen gulden gekost en kon niet langer worden uitgesteld, laat Peter Luiten, algemeen directeur van Damen Shiprepair Curaçao, desgevraagd weten. ,,Volgens ingewijden zou vijftig procent van de werf anders buiten gebruik raken.” Engineering manager Alejandro berichtte op LinkedIn over het ‘uitdagende project’ waarover hij de leiding had en krijgt daarop veel complimenten. ,,Goed gedaan Alex en team, dit was geen dagelijkse klus; de reparatie van een in de jaren veertig ontworpen afsluiting met hout, koperen bekleding en rubberen profielen”, reageert iemand. ,,Complimenten voor jullie allemaal!”
De vorige maand aangetreden directeur Luiten ziet ‘deze belangrijke investering als het startsein voor een grootschalige renovatie van de totale werf’. ,,Over enkele weken moet de beslissing vallen of het investeringsprogramma wordt goedgekeurd. Vooruitlopend daarop is de dokdeur van Dok B aangepakt.”
Damen huurt de werf en is ‘verantwoordelijk voor alle operationele activiteiten’, schetst Luiten de verhoudingen. Via CDM Holding is de Curaçaose overheid eigenaar van de locatie. Begin juni dit jaar was de regering nog in overleg met Damen over de mogelijkheden voor financiële steun aan het dokbedrijf. Minister Ruisandro Cijntje (PNP) van Economische Ontwikkeling bevestigde destijds dat het voorstel van april 2021 nog altijd op tafel lag, maar kon verder geen details geven. De bedoeling is dat Curaçao - met behulp van Nederlandse financiering - en Damen Group ieder met 20 miljoen euro/dollar over de brug komen. Dat geld is nodig voor investeringen in de werf, die eigendom is van het Land Curaçao. Directeur Luiten van Damen Shiprepair Curaçao laat nu dus weten dat er ‘over enkele weken een beslissing moet vallen’ over het voorgestelde investeringsprogramma.
Damen nam in februari 2017 de voormalige Curaçaose Droogdokmaatschappij (CDM) over, maar belandde in financieel zwaar weer na de uitbraak van de coronapandemie in 2020. Volgens de website zijn er twee droogdokken bij het bedrijf aan het Schottegat: ‘Antillia’ met ruimte voor schepen tot 270 x 44 meter en ‘Beatrix’ voor vaartuigen tot 170 x 23 meter. Daarnaast zijn er twee drijvende dokken: ‘Curaçao’ (230 x 36 meter) en ‘Damen’ (100 x 15,8 meter). Bovendien zijn er drie steigers langs een kilometer lange strook waar schepen aanmeren en worden gerepareerd.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.