Nieuws Curaçao

KLM-piloten ontduiken nog altijd belasting via de Antillen

DEN HAAG – Enkele honderden KLM- en Transavia-piloten ontwijken nog steeds belasting. Dat zegt de onafhankelijke toezichthouder, of staatsagent, in een brief aan de Eerste Kamer.

KLM en Transavia zou die belastingontwijking facilitairen. Volgens de toezichthouder woont nog altijd elf procent van de KLM-piloten en vijf procent van het cabinepersoneel in het buitenland. Dat zijn ongeveer 350 piloten en 330 cabinemedewerkers.

Staatssteun

De Nederlandse overheid had eerder voorwaarden gesteld aan KLM voor de twee miljard euro staatssteun die de luchtvaartonderneming kreeg om de coronacrisis te overleven. Een van de voorwaarden was de afbouw van belastingontwijking voor werknemers die in het buitenland wonen, zoals piloten.

Zij wonen in het buitenland – vaak op de Antillen – en vliegen gratis met KLM van en naar hun werk. Dat kan heel gunstig uitpakken voor hun belastingaangifte. KLM heeft zich niet aan die voorwaarde gehouden.

Overigens wonen piloten niet alleen op de Antilliaanse eilanden, maar ook in België, Italië, Frankrijk, Duitsland en Malta en buiten Europa in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada. 

Werkgroep
KLM kondigde in haar jaarverslag aan te zullen komen tot een acceptabele oplossing. In maart werd door de luchtvaartmaatschappij gemeld dat er een werkgroep met de piloten was ingesteld om voor 1 mei met maatregelen te komen.

In mei bleek dat deze werkgroep onverrichter zaken was opgeheven. Voorstellen van concrete maatregelen laten daarom op zich wachten. Aan de overtreding van deze steunvoorwaarde, die inmiddels bijna twee jaar voortduurt, is nog geen einde gemaakt, aldus de staatsagent, die die door de Nederlandse minister van Financiën bij het bedrijf is aangesteld.

Deel dit artikel