Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Drie politieke partijen hebben gisteren bij de voorzitter van het parlement het wetsvoorstel ingediend om het huwelijk open te stellen voor mensen van hetzelfde geslacht. Opmerkelijk is dat een van de partijen regeringspartij Raiz is, terwijl de regering officieel nog op juridisch advies wacht.

ARUstatenBij het indienen van het wetsvoorstel was 24ora.com live aanwezig en het nieuws werd later ook opgepikt door persbureau ANP. Fractieleiders Misha Raymond (Raiz), Miguel Mansur (Accion 21) en Marisol Lopez-Tromp (MAS) ondertekenden het wetsvoorstel, in het bijzijn van parlementsvoorzitter Edgard Vrolijk (MEP).
Raymond liet daarna in een reactie weten dat het een ‘historisch moment is’. ,,Eigenlijk zijn we al heel laat met deze wet. We willen hiermee waarde geven aan de personen die al zo lang strijden voor gelijkwaardigheid. Iedereen heeft het recht op zijn eigen mening. Iedereen kent ook het debat, zowel in het parlement als in de samenleving. We hebben even afgewacht of de regering in cassatie zou gaan tegen de uitspraak van het Hof. Maar wij vinden cassatie niet nodig en daarom dienen we nu deze wet in.”
Mansur verwijst naar 2016, toen Aruba het geregistreerd partnerschap wettelijk mogelijk maakte ,,Nu zetten we de volgende stap.” Mansur heeft reacties in de samenleving gehoord die minder positief over de wet zijn. ,,Het enige wat in deze wet staat, is dat het huwelijk wordt geopend voor mensen van hetzelfde geslacht.” Hij bedankte advocaat David Wever die de wet juridisch heeft opgesteld.
Lopez-Tromp heeft getekend omdat ze het belangrijk vindt dat iedereen dezelfde rechten heeft. ,,Toen het geregistreerd partnerschap werd ingevoerd, ontstond er veel discussie. Feit is dat met het geregistreerd partnerschap mensen van hetzelfde geslacht nog steeds niet dezelfde rechten hebben. Ze worden nog steeds gediscrimineerd. Het wordt tijd dat we dit rechtzetten.”
ANP meldt dat het Gemeenschappelijk Hof op Curaçao op 6 december het vonnis uitsprak dat Aruba het huwelijk moet openstellen. De grootste regeringspartij van Aruba, MEP, is het niet eens met de uitspraak en heeft juridisch advies ingewonnen om een officieel standpunt te kunnen innemen. Raiz, die het wetsvoorstel heeft ondertekend, vormt samen met MEP de huidige regering. MEP heeft negen zetels en Raiz heeft twee zetels.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.