Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - In het weekend zijn 188 mensen getest op het coronavirus. Bij 44 van hen was de uitslag positief.

boncoronaDoordat er ook 22 personen zijn hersteld was het totale aantal actieve gevallen van Covid-19 op Bonaire gisteren opgelopen tot 92. Eén is een bezoeker van het eiland, de overige zijn bewoners van Bonaire. Er is 1 ziekenhuisopname door Covid-19 en het aantal quarantainegevallen bedraagt 169.
Sinds het vaccinatieprogramma op Bonaire is gestart, nu twee weken geleden, zijn er 961 mensen ingeënt. Ter vergelijking, op Saba is in een week tijd driekwart van de ruim 1.200 inwoners boven de 18 jaar gevaccineerd. Gedeputeerde Nina den Heyer wijt het lage aantal gevaccineerden aan ‘aanloopproblemen bij de aanmelding’. Volgens haar zullen er vanaf nu meer mensen per dag gevaccineerd worden, met een maximum van 840 per dag. Maar dan moet er wel opgeschaald worden van 4 naar 10 priklijnen in Kralendijk en 2 in Rincon.
Vrijdagavond maakte Marian Luinstra-Passchier bekend dat de Britse variant inderdaad op Bonaire is aangeland. Van de 11 monsters die naar het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn gestuurd blijkt het in 6 gevallen om de Britse variant te gaan. ,,Deze variant is besmettelijker dan de ‘oudere’ coronavirussen. Hij zal daarom steeds meer gaan overheersen. Mogelijk is dit virus ook wat ziekmakender dan de ‘oude’ varianten. De verzwaring van de maatregelen (risiconiveau 5), zijn passend om grote verspreiding op Bonaire tegen te gaan”, aldus Luistra-Passchier. De vaccins die nu worden gegeven werken volgens haar goed tegen de nieuwe variant van het virus. Dat geldt dus ook voor het Pfizer-vaccin dat momenteel op Bonaire wordt toegediend. De werking van de vaccins tegen nieuwe varianten wordt volgens de arts goed in de gaten gehouden
Met het hoge aantal besmettingen en de Britse variant die op het eiland rondwaart wordt iedereen nog maar een keer aangeraden zich bij klachten meteen te melden en een test te laten doen. Het is volgens de afdeling Publieke Gezondheid belangrijk om het resultaat thuis in quarantaine af te wachten. ,,Ga niet de straat op, omdat je anderen kan besmetten. Om het aantal besmettingen omlaag te krijgen is het belangrijk om je te houden aan de instructies, zoals 1,5 meter afstand houden en handen wassen om besmetting met het coronavirus te voorkomen.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.