Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - ,,Om in medische termen te spreken: het bloeden van CMC moet stoppen”, aldus ‘kwartiermaker’ en regeringsconsultant Caryl Monte.

CMC2De regering presenteerde gisteren het Hoofdlijnenakkoord Sanering CMC-entiteiten dat veertien aandachtsgebieden bevat. Vooral voornemens tot evaluaties, onderzoek en formalisering; door verschillende commissies. Maar zoals tijdens de persconferentie opgemerkt, ‘nog weinig concrete oplossingen’ voor met name de financiële problemen als gevolg van de tekorten waar Curaçao Medical Center (CMC) feitelijk al vanaf de dag van de opening in november 2019 mee kampt.
Met ‘bloeden’ wordt gedoeld op het exploitatieverlies van 50 tot 51 miljoen gulden per jaar; dat is één miljoen per week, zo benadrukt Monte, naast het negatief vermogen dat oploopt tot 200 miljoen rond het jaareinde.
Op korte termijn denkt Monte aan mogelijkheden om de huur van circa 45 miljoen per jaar van CMC Exploitatie aan CMC Vastgoed (die naast reserveringen voor onderhoud en medische apparatuur op haar beurt de leningen van het Land moet afbetalen) omlaag te brengen. Hoe, dat wil hij (nog) niet zeggen, want dat is onderwerp van ‘onderhandelingen’.
Verder moet de efficiëntie van CMC Exploitatie verbeteren. Of daar ruimte voor is zal door een extern gespecialiseerd bureau in kaart worden gebracht. Dit alles mag de wettelijk vastgelegde overheidstaak van ‘verantwoorde zorg’ niet aantasten.
,,Met het hoofdlijnenakkoord staan alle neuzen in dezelfde richting”, aldus premier Gilmar Pisas (MFK), die samen met Monte zijn partijgenoot Gezondheidsminister Dorothy Pietersz-Janga tijdens de persconferentie bijstond. ,,We willen dit samen met CMC doen; niet in oorlog tegen het CMC. Wel met méér voortvarendheid.”
Pisas heeft met Pietersz-Janga en Financiënminister Javier Silvania (ook MFK) het probleemdossier naar zich toegetrokken. Laatstgenoemde ontbrak bij de persconferentie, hoewel er vanuit de perszaal wel kritische vragen waren over zijn rol met allerlei uitingen op Facebook: ,,Een hoofdlijnenakkoord nu, maar wel nadat deze minister eerst de top van CMC aanvalt, beledigt en afkraakt en zelfs informatie over hun privéinkomens verspreidt?”
Pisas zei daarop dat in algemene zin de personeelskosten van CMC ‘hoog zijn’, maar verwees verder vooral naar de ‘emotionele kant’ van de problematiek. ,,We zijn over het algemeen een vrij emotionele bevolking, maar verder pakken we dit onderwerp intern op”, aldus de premier, die daarmee zijn minister van Financiën niet publiekelijk wil afvallen en vooral aangeeft ‘in gezamenlijkheid’ te willen optreden.
De bewindsvrouw van Gezondheid begon de persconferentie met de mededeling dat de situatie van CMC ‘zeer zorgwekkend is’. Dat dit risico’s met zich meebrengt voor het zorgaanbod en het voortbestaan van het nog nieuwe ziekenhuis; iets overigens waar de CMC-directie al vanaf 2020 aandacht voor vraagt en er zelfs rechtszaken tegen het Land voor voerde, met als doel om het ontoereikende zorgbudget op te schroeven.
Er is echter ‘niet meer geld om in het CMC te pompen’, maakt Pietersz-Janga aan alle illusies hierover een einde, hoewel zij erkent dat het ziekenhuis vrijwel volledig afhankelijk is van de overheid.
,,We willen een gezond CMC”, aldus de minister, nadat ze had aangekondigd dat een regiegroep sanering CMC-entiteiten aan de slag is gegaan, iets wat door de lokale media al bekend was gemaakt nadat de regering daartoe medio september had besloten.

‘Garanderen dat de zorg intact blijft’

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.