Al het nieuws

Afscheidsbrief ex-voorzitter RvC: Betere beheersing groei totale loonsom

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - In de afgelopen vier jaar is de CBCS-organisatie ‘volledig omgebouwd’, schrijft Etienne Ys in zijn afscheidsbrief als voorzitter van de raad van commissarissen (RvC) van de Centrale Bank. ,,Er is sinds 2017 veel vooruitgang geboekt.”

CBCS YsIn een schrijven aan de raad van bestuur (RvB) somt hij de veranderingen en ontwikkelingen op sinds het ‘dieptepunt’ in het jaar 2016 overlopend in 2017. Toenmalig president-directeur Emsley Tromp - Ys noemt geen naam - werd voor meerdere strafzaken (Saffier 1 en 2) als verdachte aangemerkt door het Openbaar Ministerie. En de relatie met partners, waaronder de Centrale Bank van Aruba (CBA) en De Nederlandsche Bank (DNB), waren ‘hierdoor’ verslechterd. ,,De samenwerking tussen met name de CBCS en DNB werd vanuit DNB bevroren.” Aldus Ys, die memoreert dat toen de RvC aantrad in 2017 afscheid moest worden genomen van Tromp als toenmalige Centrale Bank-president omdat de regelgeving niet toestaat dat een vertrouwensfunctie bekleed wordt door een persoon waartegen het OM verdenkingen heeft uitgesproken (Tromp werd later overigens tot tweemaal toe vrijgesproken, red.).

Ys besteedt in zijn brief veel aandacht aan de loonkosten, die ‘door het elimineren van excessieve beloningen’ voor wat betreft de directie van de Centrale Bank in totaal zijn teruggebracht met 42 procent. Er werd een nieuwe RvB benoemd en de vijfkoppige directie werd gereduceerd tot drie. ,,De RvB is thans op volle sterkte, bemenst door drie zeer deskundige directeuren.”

De raad van commissarissen heeft in verband met de vaststelling van een beloningsstructuur voor de RvB en de RvC een benchmarkonderzoek laten uitvoeren ‘om aansluiting te zoeken bij de markt’. Bij de commissarissen zelf zijn de ‘bijzondere vergoedingen die voorheen golden afgeschaft’.

Er is voor het personeel een nieuwe, moderne beloningsstructuur gekomen ‘met waarborgen voor een betere beheersing van de groei van de totale loonsom’. ,,U heeft van de beheersing van de kosten altijd een prioriteit gemaakt”, schrijft Ys aan de directieleden Richard Doornbosch, José Jardim en Leila Matroos-Lasten.

,,In dat kader juichen wij toe dat de Centrale Bank op vrijwillige basis heeft meegedaan met de korting op de loonkosten van 12,5 procent”, verwijzend naar de voorwaarde die Nederland vorig jaar stelde bij het beschikbaar stellen van liquiditeitssteun in verband met de grote impact van de coronacrisis op de lokale economie en de Landsbegroting.

Ook voor de RvC-leden zelf is er het een en ander veranderd. Behalve dat de bijzondere financiële vergoedingen nu tot het verleden horen, is er een introductie- en permanent educatieprogramma voor de commissarissen samengesteld. Met aandacht voor zowel de technische aspecten als de corporate governance van de CBCS. En jaarlijks is er een interne evaluatie van het functioneren van de RvC-leden.

De Centrale Bank heeft een meerjarig strategisch plan vastgesteld. Een algehele ‘omvorming’ van de organisatie staat daarin centraal, met als doel een effectievere bedrijfsvoering. De organisatie is nu platter en kent kortere lijnen. Ook is de toezichtfunctie versterkt.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.