Al het nieuws

CBS-onderzoek wijst niet per se op corona als boosdoener

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Vooral de kosten van voedsel zijn enorm gestegen, vorig jaar namelijk met 7 procent. En vanaf eind 2019 tot en met 2021 stelt het CBS een toename van de voedselprijzen vast van 13,9 procent.

voedselprijsHet Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) van Curaçao maakte eerder al bekend dat het inflatiecijfer 3,8 procent bedraagt over 2021 en dat dus ‘het leven’ 3,8 procent duurder is geworden, vergeleken met 2,2 procent in 2020. Het onderzoeksinstituut bestudeerde negen categorieën en in een nader verslag wordt daarover gepubliceerd.
De negen categorieën die onderzocht zijn, zijn naast (1) voedsel; ook (2) wonen; (3) transport en communicatie; (4) drank en sigaretten; (5) meubels en huishoudelijke apparatuur; (6) recreatie, educatie en ontwikkeling; (7) kleding en schoeisel; (8) gezondheid; en (9) overige. Op de tweede plaats komt de categorie wonen, die met 4,9 procent steeg en drank en sigaretten met 4,6 procent.
Het CBS legt uit welke voedselproducten nader zijn bekeken. Dit zijn ontbijtproducten zoals cornflakes, vlees en vis, oliën en vetten, melkproducten, groente, fruit en aardappelen, suiker, chocola en kant-en-klaarmaaltijden.
Als naar deze onderverdeling wordt gekeken dan blijkt hier weer de grootste prijsstijging te zitten in aardappelen, groente en fruit; goed voor een prijsstijging van 12,3 procent. En als de prijstoename vanaf 2019 wordt bekeken, zelfs van 28,5 procent. Vetten en oliën stegen met 11,9 procent. Vlees en vis (10,4 procent) en suiker en chocola (8,6 procent) komen op de derde en vierde plaats.
Overigens blijkt uit deze CBS-cijfers niet wat de oorzaak is van de prijsstijgingen. Het is dus niet zonder meer te concluderen dat de prijsstijgingen het gevolg zijn van de coronapandemie. De prijzen van aardappelen, groente en fruit stijgen namelijk elk jaar: in 2017 met 7,2 procent; in 2018 met 12,1 procent; in 2019 zelfs met 18,3 procent; en vervolgens in 2020 en 2021 met respectievelijk 14,3 en 12,3 procent. Alle percentages zijn in vergelijking met het jaar ervoor.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.