Direct naar artikelinhoud
CommentaarCoronahulp

Knops gaat wel erg ver met zijn eisen aan de Antillen

Knops gaat wel erg ver met zijn eisen aan de Antillen

Wat Nederland in Europees verband op stormen van kritiek kwam te staan, probeert staatssecretaris Raymond Knops er nu wel door te drukken op Aruba, Curaçao en Sint-Maarten. Knops stelt harde voorwaarden aan mogelijke steun aan de drie eilanden, die disproportioneel zwaar getroffen zijn door de coronapandemie.

Minister van financiën Wopke Hoekstra stelde in Europees verband voor de steun aan lidstaten afhankelijk te laten zijn van de mate waarin diezelfde landen bereidheid tonen hun economie en de overheidsfinanciën te hervormen. Knops doet hetzelfde bij de in totaal 190 miljoen euro die hij bereid is als lening te verstrekken aan de drie eilanden van de voormalige Nederlandse Antillen. Knops heeft geen ongelijk als hij stelt dat solidariteit twee kanten op moet werken. De tegenstellingen op de eilanden tussen rijk en arm zijn groot en worden groter nu de economie, volkomen afhankelijk van toerisme, vrijwel tot stilstand gekomen is. Nederlands geld zou moeten bijdragen aan versterking van de sociaal-economische structuur op de eilanden.

Misbruik van de gelegenheid

De staatssecretaris stelt echter ook een paar veel concretere eisen. De salarissen van politici en ambtenaren moeten flink omlaag, en op Sint-Maarten moet de pensioengerechtigde leeftijd nu eens eindelijk omhoog naar 65 jaar. Begrijpelijke wensen die al veel langer in de Nederlandse politiek leven en die onmiddellijk tot felle protesten hebben geleid van politici op Curaçao en Sint- Maarten. Vandaag moeten de twee eilanden Knops laten weten of zij met de voorwaarden akkoord gaan, terwijl Aruba al ja gezegd heeft.

Hoe inhoudelijk terecht ook, de vraag is of Knops bij de sinds tien jaar bestaande bestuurlijke verhoudingen dergelijke eisen stellen kan. De drie eilanden zijn zelfstandige landen, met gelijkwaardigheid binnen het Koninkrijk. De actie van Knops heeft erg veel weg van misbruik maken van de gelegenheid; nu de drie landen geen kant meer op kunnen, worden door Nederland al langer gekoesterde wensen in eisen omgezet.

De nieuwe bestuurlijke verhoudingen tussen Nederland en de voormalige koloniën in de Antillen bestaan dit jaar tien jaar en al die tien jaar is er discussie in hoeverre Nederland nog invloed kan en mag hebben op het beleid in de drie nieuwe zelfstandige landen.

De verhoudingen zijn op zijn minst niet kristalhelder en dus is een definitief oordeel over de voorstellen van Knops bijna niet te geven. Hoezeer het ook wenselijk is dat bijvoorbeeld de inderdaad veel te hoge salarissen van politici en ambtenaren worden aangepakt, de staatssecretaris zou de broodnodige steun in coronatijd er niet van afhankelijk moeten maken.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.