Al het nieuws

Nu eerst ambtenaren, medio 2023 gezagsdragers

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het ministerie van Financiën heeft een ‘positief advies’ gegeven over het met terugwerkende kracht intrekken van de inkorting met 12,5 procent op de arbeidsvoorwaarden van ambtenaren en gelijkgestelden, waaronder ook leerkrachten.

inkortingDe bedoeling is dit per 1 juni 2022 in werking te laten treden, zo is het voorstel dat gisteren door middel van een concept-Landsbesluit aan de ministerraad werd voorgelegd. Dit Landsbesluit treedt in werking zodra het is gepubliceerd.
Met terugwerkende kracht betekent dat de Curaçaose ambtenaren en gelijkgestelden vervolgens over alle maanden tot en met heden - vanaf 1 juni zijn dat zeven maanden - alsnog de inkorting met 12,5 procent uitgekeerd (moeten) krijgen. Hoe dat gebeurt, in één keer of uitgesmeerd, is nog niet duidelijk. In een toelichting zegt de bewindsman van Financiën dat het om het volledige vakantiegeld gaat.
Ook de afbouw inkorting arbeidsvoorwaarden (politieke) gezagdragers is gisteren in de Raad van Ministers aan bod gekomen. Het gaat hierbij niet om 12,5 procent, maar om een inkorting destijds - in verband met de coronacrisis - van 25 procent. De inwerkingtreding van het terugdraaien hiervan vindt plaats per 30 juni 2023; over zes maanden dus.
Hiermee wordt de volgorde aangepast. Het is wettelijk vastgelegd dat de inkorting van de gezagsdragers (ministers en Statenleden) tot medio 2023 moet duren, terwijl het terugdraaien van de inkorting van ambtenaren afhankelijk is gesteld van de Nederlandse voorwaarde dat eerst de Landsverordening normering topinkomens (LNT) aangenomen moest zijn.
Aanvankelijk was in de stukken opgenomen dat ambtenaren en gelijkgestelden per 1 januari 2024 aan de beurt zouden zijn. Dat is nu omgekeerd het geval: eerst de ambtenaren, en zelfs met terugwerkende kracht, en dan de politieke gezagsdragers.
Het terugdraaien van de inkortingen zal gevolgen hebben voor de overheidskas, maar volgens de minister ligt er een positief advies van Financiën. Er zijn genoeg middelen en er is al rekening met de uitgaven gehouden; ook in de dinsdagavond door de Staten goedgekeurde begroting 2023.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.