Al het nieuws

Functionaris met standplaats Willemstad vervult brugfunctie

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De huidige Vertegenwoordiger van Nederland met standplaats Willemstad, Curaçao neemt pas medio 2022 afscheid, maar nu al zoekt de Algemene Bestuursdienst van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) een opvolger.

VertegenwoordigerHet betreft een vertrouwensfunctie; een veiligheidsonderzoek maakt deel uit van de procedure. Indiensttreding vindt plaats onder de voorwaarde van een positief afgerond veiligheidsonderzoek. Verder betreft het een tijdelijke benoeming/plaatsing voor de duur van drie jaar, met een optie tot verlenging van ten hoogste twee jaar, op basis van detachering. Detachering vindt plaats via BZK.
De aanstelling van de zittende Vertegenwoordiger, Erwin Arkenbout, loopt nog tot en met eind juni volgend jaar. Dan heeft hij er bijna vier jaar opzitten. Hoewel dus voorlopig nog geen afscheid, heeft Arkenbout naar eigen zeggen een geweldige tijd op Curaçao gehad, aangevuld met evenzeer mooie ervaringen op Aruba en Sint Maarten.
Intussen zoekt BZK naar een nieuwe Vertegenwoordiger. ,,Samen leven en wonen, in een democratische rechtsstaat, met een slagvaardig bestuur. BZK, duidelijk voor mensen.” Dit is de missie van BZK. Het ministerie borgt de kernwaarden van de democratie. BZK staat naar eigen zeggen voor een goed en slagvaardig openbaar bestuur en een overheid waar burgers op kunnen vertrouwen.
Het directoraat-generaal Koninkrijksrelaties (DGKR) is onderdeel van het ministerie. Met het Statuut als uitgangspunt, waarin de rechten en de verplichtingen van de landen binnen het Koninkrijk zijn neergelegd, bevordert het DGKR met de daarbij horende Vertegenwoordigingen van Nederland in het Caribisch gebied de autonomie van Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Daarnaast wordt ingezet op vergroting van het zelfredzaam vermogen van de landen en de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba.
Het directoraat-generaal Koninkrijksrelaties adviseert en ondersteunt de bewindspersoon verantwoordelijk voor Koninkrijksrelaties. De beleidsterreinen van de directie Koninkrijksrelaties raken alle departementen direct of indirect en binnen deze departementen, een veelheid aan beleidsterreinen. De directie Koninkrijksrelaties vervult in de uitvoering van de hieraan verbonden werkzaamheden een coördinerende en regisserende rol.
,,De directie Koninkrijksrelaties is een jonge, dynamische en ambitieuze organisatie, die de schouders zet onder een grote hoeveelheid en verscheidenheid aan uitdagingen. De directie Koninkrijksrelaties kent twee directeuren, een directeur Caribisch Nederland en een directeur Landen.”
De Vertegenwoordiging van Nederland op Aruba, Curaçao en Sint Maarten (VNACS) vervult ‘een brugfunctie’. VNACS draagt bij aan de totstandkoming van Nederlands beleid door risico’s en kansen te signaleren, legt het beleid uit, informeert belanghebbenden en draagt waar mogelijk bij aan de uitvoering.
,,De Vertegenwoordiging opereert geïnformeerd en in nauwe samenwerking met Den Haag. Daardoor is VNACS in staat vragen die spelen in de Landen te beantwoorden en onderwerpen te verbinden aan de juiste departementen. De Vertegenwoordiging handelt hierin proactief, met oog voor de beleidsprioriteiten die zijn gesteld.”

‘Tact en humor zijn onmisbaar’

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.