Al het nieuws

Geld van verkoop terrein aan VS-consulaat voor gezaghebbershuis

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Staten hebben deze week met meerderheid van stemmen een motie aangenomen waarin aangegeven wordt dat met de 850.000 gulden die de verkoop van terreinen aan het Amerikaanse consulaat opbrengt, het voormalige gezaghebbershuis Landhuis Zuurzak opgeknapt moet worden.

zuurzakDeze motie werd met 13 stemmen vóór en 2 tegen van oppositiepartij MAN aangenomen. Oppositiepartij PAR was voor.
Bij de uitleg over de motie stelt Statenlid Amerigo Thodé (MFK): ,,De verkoop is land van het volk en we gebruiken de opbrengst ook weer voor het volk.” Gwendell Mercelina (PNP) gaat er wat dieper op in: ,,Het gaat om hoe je omgaat met eigendomsrechten. Het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) heeft het geld opgebracht en dus moet het geld in een gelijksoortig project teruggebracht worden. Landhuis Zuurzak staat al jaren leeg, net als zovele andere gebouwen van de overheid.”
Giselle Mc William (MAN) is het helemaal niet eens met dit plan: ,,Ik betreur het dat mijn collega’s zo niet-verbonden zijn met de realiteit van Curaçao. Landhuis Zuurzak is geen prioriteit om 850.000 gulden in te steken. Laten we even serieus zijn. Opknappen van het landhuis zou van de kapitaaldienst moeten komen. De opbrengst van de verkoop van de gronden gaat naar de gewone dienst en moet ten goede komen aan de bevolking. Mensen hebben het moeilijk. Nu gaan we het gezaghebbershuis opknappen om straks mooie recepties te kunnen houden waar mensen met jasje en dasje en mooie jurken naartoe gaan. Wij stellen als partij de mens centraal. Ik vind het ongelooflijk dat PNP en MFK met deze motie komen.”
In de vergadering deze week is de ‘Landsverordening goedkeuring onderhandse verkoop domaniale gronden J.B. Gorsiraweg’ zelf aangenomen met zestien stemmen vóór en één tegen van de grootste tegenstander Michelangelo Martinez (KEM). De MAN was dus vóór de nieuwe landsverordening. Dit is gisteren onjuist vermeld in deze krant.
In de considerans bij de motie wordt uitgelegd dat het bij de verkoop gaat om terreinen die al zestig jaar in erfpacht zijn uitgegeven aan het Amerikaanse consulaat. De Raad van Advies (RvA) gaat in principe akkoord met de verkoop, maar had wel enkele bedenkingen. Op advies van Wetgeving en Juridische Zaken (WJZ) heeft de regering besloten af te wijken van het advies van de RvA. Conform het Didam-arrest is er namelijk maar één koper mogelijk, namelijk het Amerikaanse consulaat. Het gaat om een incidentele verkoop voor een bedrag van 850.000 gulden dat ten goede moet komen aan de ontwikkeling van Curaçao.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.