Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Vakbondsleden, ambtenaren en gepensioneerden worden opgeroepen om vandaag naar een urgente vergadering te komen, die vier vakbonden en de belangenorganisatie voor gepensioneerden (Oppa) gezamenlijk organiseren.

ARUvakbondsoverlegDe vergadering is van 14.00 tot 16.00 uur bij vakbond Simar. ,,Het leven wordt alsmaar duurder, daarover willen we iedereen informeren. Laat je niet intimideren, maar kom. Wij steunen je.” Dat zei vakbondsleider Edward Maduro van Sada, tijdens een persconferentie die Seppa, Sada, Simar, SPA en Oppa gisteren gaven om de urgente vergadering aan te kondigen. ,,Wij hebben de afgelopen weken niet stilgezeten. Er waren veel vergaderingen waar we bij waren en er zijn veel brieven gestuurd. We maken ons veel zorgen over de laatste ontwikkelingen die ons dagelijks leven raken.”
Maduro zei ook dat vakbondsleden geïntimeerd zijn om niet naar vakbondsacties te komen, omdat die uren op hun salaris zouden worden ingehouden. ,,Je hebt als vakbondslid het recht om een vergadering van de vakbond bij te wonen. Daar horen geen represailles op te volgen. Er hoort geen salaris te worden ingehouden. Wie naar de vergadering komt, wordt door de vakbonden beschermd. Word je geïntimideerd of gehinderd, kom toch.”
Ivo Valdez, die Oppa vertegenwoordigt, zei dat veel gepensioneerden de stijgende kosten van levensonderhoud niet meer kunnen betalen. Er zijn 23.000 gepensioneerden, van wie 13.000 personen minder geld ontvangen dan het bestaansminimum. De stijging van de tarieven van water en elektra kunnen zij niet betalen. De regering houdt wel rekening met de mensen die veel water gebruiken, zoals hotels en bedrijven. Maar naar mensen met een lager inkomen kijken ze niet.”
De Oppa-vertegenwoordiger wijst erop dat in de media is gesteld dat de watertarieven weer dalen vanaf 1 september. ,,Maar dat is niet waar. Het is nog steeds een tariefsverhoging, ook al is de verhoging iets minder groot. Het zijn echter nog steeds bedragen die voor gepensioneerden moeilijk op te brengen zijn.” Op Aruba is absoluut armoede, zegt Valdez. ,,De overheid zegt dat ze dit niet weet, omdat ze geen data heeft. Hoe kan de overheid beleid bepalen zonder data? De overheidsdiensten hebben wel data, maar ze werken zo inefficiënt dat ze het niet eens weten. Stop met de bevolking te straffen voor slechte beslissingen die de overheid neemt.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.