Al het nieuws

Door Danique de Breet
Stoere mannen en vrouwen op een boot op het water, patrouillerend in de havens of zelfs vanuit de lucht: de kustwacht van het Caribisch gebied.

F02 verslag docu kustwacht 1Je hebt ze vast en zeker wel eens bezig gezien. Door de ligging van de Caribische eilanden tussen Zuid-Amerika en Europa, is het een gunstige vaarroute voor het criminele circuit. Mede om deze reden is de kustwacht hard nodig in de Cariben.
Een zaal gevuld met mannen en vrouwen in uniform. Zo ligt een van de zalen van The Movies Punda erbij aan het einde van de middag. Het is tijd voor de première van een nieuw seizoen van Kustwacht Caribisch Gebied van National Geographic. Bij binnenkomst zit de sfeer er al goed in en staat er een buffet klaar met pasteitjes en lekkernijen. Producent van de documentaire Remco Garcia, heet iedereen welkom.
Wanneer alle bezoekers, vooral leden van de kustwacht, met een goede beker frisdrank en een bak popcorn zijn gaan zitten, neemt Garcia het woord. Na een korte introductie gaat de productie eindelijk van start. Op het doek zijn al snel kustwachters te zien die nu ook in de zaal zitten. Dankzij de bodycamera’s waarmee gefilmd is, heb je bijna het idee dat je zelf in de boot zit.
Wat meteen duidelijk wordt is dat het werk van een kustwachter niet enkel bestaat uit het patrouilleren langs de wateren van de ABC- of andere eilanden. Gedurende de voorstelling wordt er een kijkje genomen tijdens verschillende operaties. Eén daarvan is een reddingsmissie van drenkelingen die helemaal onder de olie zitten. Vanuit een verkenningsvliegtuig wordt de situatie in beeld gebracht en er wordt contact gezocht met het dichtstbijzijnde schip. Wanneer het schip is aangekomen bij de drenkelingen moeten de drenkelingen via een touwladder naar boven, maar de laatste drenkeling blijft vallen door de gladde olie. ,,Kom op, je kan het”, zegt de kustwachter vanachter zijn scherm met camerabeeld. De kustwacht vertelt wat er op zo’n moment door zijn hoofd gaat. ,,Met dit soort situaties is de missie pas echt geslaagd wanneer iedereen veilig aan boord is.”
Maar naast reddingsoperaties komen er ook veel acties betreft criminelen kijken bij het werk van de kustwacht. Zo wordt een onbekende vissersboot tegengehouden. ,,Vis kopen van Venezolaanse vissers is verboden”, zegt een van de wachters. ,,Zo kunnen wij niet meer zien wat er nog meer wordt meegenomen bijvoorbeeld.” Bij de visser stuiten ze op nog meer: té jonge kreeften. ,,Hier op Aruba mogen kreeften kleiner dan 12 centimeter vanaf de romp niet meegenomen worden”, laat de zaal zich vertellen.
Tijdens de twee uur durende première worden we ook meegenomen op drugsmissies en bizarre hoeveelheden cocaïne worden onderschept tijdens te patrouille. Veel komt vanuit Colombia en Venezuela. ,,Het voelt als een overwinning wanneer wij zo’n mooie ‘vangst’ hebben. We zijn constant bezig met het veilig houden van de eilanden, dat vind ik zo mooi aan het werk”, aldus een kustwachter.
De ene operatie is nog spannender dan de andere en voor we het weten zitten we alweer in een helikopter boven de Christoffelberg. Een Nederlander is tijdens het klimmen uitgegleden en heeft zijn enkel gebroken. Behendig daalt een kustwachter vanuit de helikopter naar de grond en hijst de man mee naar boven. Ook dat hoort bij het werk van een kustwachter.
De documentaire is amper afgelopen of er klinkt een daverend applaus. Garcia heeft een mooie productie neergezet. Bij het verlaten van de zaal krijgt hij heel wat complimenten. ,,Ik kom zelf van het eiland en ik lag ooit eens op het strand en zag regelmatig de vliegtuigen van de kustwacht langs vliegen. Ik ben mij daar in gaan verdiepen en er ging een wereld voor mij open.” De producent is bijna een jaar bezig geweest met dit seizoen en kijkt er met veel trots op terug. ,,Het liefst maak ik nog tien seizoenen maar we moeten wel kijken wat er nu nog te vertellen valt.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.