Laatste nieuws coronacrisis

Ziekenhuis Aruba stopt met reguliere zorg voor opvang coronapatiënten Curaçao

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

WEF: coronapandemie zet klok voor gendergelijkheid meer dan 35 jaar terug

De coronapandemie heeft er voor gezorgd dat de gelijkheid tussen mannen en vrouwen dusdanig achteruit is gegaan dat het meer dan 35 jaar langer gaat duren dan eerder gedacht voor er wereldwijd gendergelijkheid zal zijn. Dat blijkt uit de jaarlijkse graadmeter voor gelijkstelling van seksen van het World Economic Forum (WEF). De Zwitserse denktank ging er in het vorige rapport nog vanuit dat het verschil in behandeling van de geslachten binnen 99,5 jaar beslecht zou zijn, in het afgelopen jaar is deze tijdsperiode opgelopen tot 135,6 jaar.

De achteruitgang wordt volgens WEF deels veroorzaakt doordat vrouwen vaker werken in sectoren die het zwaarst worden getroffen door lockdowns en daarnaast vaak onder extra druk staan om thuiszorg te verlenen, bijvoorbeeld voor kinderen of ouders. In het rapport wordt de genderlijkheid in 156 landen onderzocht, met economische participatie, toegang tot onderwijs, politieke invloed, gezondheid en levensverwachting als maatstaven.

Nederland doet het in de zogeheten Gender Gap Index van wel beter dan in de vorige rapportage en stijgt van de achtendertigste plek naar de eenendertigste plek op de ranglijst. De coronacrisis heeft er in Nederland niet toe geleid dat er minder vrouwen op de arbeidsmarkt zijn. Daarnaast is de politieke invloed van vrouwen juist toegenomen, stellen de onderzoekers. De toegang tot onderwijs en gezondheidszorg en de levensverwachting is er nauwelijks een kloof tussen mannen en vrouwen in Nederland, aldus het rapport.

De lijst wordt traditiegetrouw aangevoerd door Scandinavische landen: IJsland, Finland en Noorwegen bezetten de eerste drie plekken. De ranglijst wordt afgesloten door Irak, Yemen en Afghanistan. Het is het vijftiende jaar dat het onderzoek gepubliceerd wordt.

Nederland wil vaccins geven aan EU-landen waar vaccinatie achterloopt

Negentien EU-landen, waaronder Nederland, zijn bereid om vaccins af te staan aan lidstaten die achterlopen met hun vaccinatieprogramma’s. Het gaat dan specifiek om het aandeel van 30 procent van de 10 miljoen vaccins die producent Pfizer/BioNTech vervroegd levert, waar de landen afzonderlijk recht op hebben. In het geval van Nederland gaat het om 116.700 prikken, deze zouden naar Bulgarije, Kroatië, Estland, Letland en Slowakije gaan. De levering van de Pfizer/BioNTech-vaccins wordt voor de zomer verwacht, in plaats van zoals eerder gepland in november.

Oostenrijk, Slovenië en Tsjechië zijn de enige landen die niet mee willen werken aan de herverdeling van de vaccins. Een aantal EU-landen klaagt al enige tijd dat sommige landen meer vaccins krijgen dan in hun eigen landen beschikbaar zijn. Vooral de Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz is hier erg mondig over. Enkele weken geleden noemde hij op een persconferentie de manier waarop de EU vaccins verdeeld „een bazaar”.

Namens de EU ingekochte doses worden per land eerlijk verdeeld naar inwonertal, maar landen die hierbij vooral hebben ingezet op het AstraZeneca-vaccin krijgen de laatste tijd aanzienlijk minder vaccins toebedeeld, omdat de aanvoer hiervan de laatste tijd tegenvalt. EU-leiders spraken daarom vorige week af „in een geest van solidariteit” rekening te houden met de achterblijvers. De vaccins die de helpende lidstaten willen afstaan worden op een later tijdstip door de vijf landen ontvangende landen weer teruggegeven, als zijn hun achterstand hebben ingelopen.

Ziekenhuis Aruba stopt met reguliere zorg voor opvang coronapatiënten Curaçao

Het grootste ziekenhuis op Aruba schrapt bijna alle reguliere zorg om coronapatiënten uit Curaçao te kunnen opvangen. Dat meldt het Caribisch Netwerk donderdag. Minister-president Eugene Rhuggenaath van Curaçao liet woensdag weten dat het enige ziekenhuis op dat eiland „vol is”.

Door het opschorten van bijna alle operaties - behalve oncologie - en dagopnames heeft het Arubaanse Dr. Horacio E. Oduber-ziekenhuis vanaf volgende week dertig extra bedden voor coronapatiënten en zes plekken extra op de intensive care. „Als solidair land is er besloten om deze hulp in de zorg te bieden en zodoende de capaciteit voor Covid te verhogen”, zo laat het ziekenhuis weten aan persbureau ANP.

De druk op de zorg op Curaçao neemt de afgelopen dagen toe door een flinke stijging van het aantal coronabesmettingen. Van de 33 beschikbare bedden op de intensive care op Curaçao waren er woensdag 32 bezet. Volgens de Curaçaose arts-epidemioloog Izzy Gerstenbluth is de golf aan nieuwe besmettingen te wijten aan de Britse variant van het coronavirus, die het eiland „overspoeld heeft”.

Rhuggenaath deed ook een oproep aan Nederland om gekwalificeerd medisch personeel te sturen. Eerder deze week stuurde Amerikaanse medische uitzendbureaus met Nederlandse hulp al extra ziekenhuispersoneel. Er is op Curaçao vooral behoefte aan zorgverleners op de intensive care en aan medewerkers die met beademingsapparaten voor coronapatiënten kunnen werken. Nederland stuurt vrijdag 30.000 coronavaccins naar Curaçao, een deel daarvan is bestemd voor Aruba.

Vakantiegangers in Oranjestad op Aruba. Foto Robin Utrecht

Brusselse politie zet waterkanon in om park te ontruimen na 1 april-feestje

De Brusselse politie heeft donderdag waterkanonnen ingezet om een park in de stad te ontruimen nadat daar duizenden mensen bijeen waren gekomen om een ‘fopfeestje’ te vieren. Dat melden Belgische media. De ontruiming zou op een aantal plekken op geweld zijn uitgelopen. Vooralsnog zouden drie agenten gewond zijn geraakt en vijf aanhoudingen zijn verricht.

Festival ‘La Boum’ in het Ter Kamerenbos werd op sociale media aangekondigd. Hoewel het volgens de organisatoren een 1 april-grap betrof, maakten tienduizenden mensen hun interesse kenbaar. Ondanks meerdere oproepen vooraf van de anonieme organisatoren om niet naar het nepfestival te komen, zouden volgens Belgische media tegen 17.00 uur alsnog zeker vijfduizend mensen op zijn komen dagen.

Onder de huidige coronamaatregelen zijn ook in België grote bijeenkomsten verboden. Veel bezoekers droegen geen mondkapjes, wat in Brussel wel verplicht is onder de huidige regels, óók in de buitenlucht . Ook hielden zij onvoldoende afstand van elkaar. De politie besloot het bos daarom te ontruimen. „Mensen hebben nood om buiten te zijn, maar we kunnen zulke bijeenkomsten in het Ter Kamerenbos niet tolereren”, schrijft burgemeester Philippe Close op Twitter.

Op een nepfeestje in het Ter Kamerenbos in Brussel kwamen donderdag zeker vijfduizend mensen af. Foto Shutterstock

WHO: Covax staat voor serieuze uitdaging, nog steeds dringend 10 miljoen vaccin-doses nodig

Het internationale vaccinprogramma Covax staat voor een „serieuze uitdaging” om aan de vraag naar coronavaccins te voldoen. Dat heeft de directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, donderdag gezegd op een persconferentie.

Tedros deed vorige week al een dringende oproep om 10 miljoen extra doses voor het programma. Hij riep toen vaccinfabrikanten op hun productie te versnellen, zodat landen die wilden doneren dit snel zouden kunnen doen. Bij Covax zijn sindsdien nog geen toezeggingen voor hulp binnengekomen. Het hoofd van de WHO hoopt nog steeds dat er op 10 april - de honderdste dag van het jaar - twintig landen met via Covax geleverde vaccins aan hun vaccinatieprogramma’s kunnen beginnen. Covax heeft tot nu toe volgens Tedros al 35 miljoen doses coronavaccins uitgedeeld, in meer dan 78 landen.

Het Covax-programma is opgezet om arme landen te helpen met het bemachtigen van coronavaccins. Het is opgezet door de WHO en GAVI, een organisatie die als doel heeft de toegang tot vaccinatie, vooral van kinderen, in arme landen te vergroten.

Lees ook: Rijke landen staan toch vooraan bij verdeling vaccins

Wielerklassieker Parijs-Roubaix uitgesteld tot oktober

De wielerklassieker Parijs-Roubaix wordt uitgesteld tot oktober 2021. Dat meldt de internationale wielerunie UCI. De wedstrijd voor mannen vindt plaats op 3 oktober, die voor vrouwen een dag eerder.

Parijs-Roubaix wordt gewoonlijk een week na de Ronde van Vlaanderen gereden; dit jaar zou dat uitkomen op 10 april voor vrouwen en 11 april voor mannen. De bevoegde Franse autoriteiten hadden al laten weten dat de koers niet door zou mogen gaan, omdat het Noorden van Frankrijk kampt met een veel te hoge besmettingsgraad van het coronavirus. De Ronde van Vlaanderen staat gepland op 4 april en gaat vooralsnog wel door.

Voorzitter David Lappartient van de UCI noemt het „erg belangrijk” voor zijn organisatie en de wielergemeenschap in het algemeen dat de klassieker door kan gaan. Hij zegt „verheugd” te zijn met de autoriteiten een nieuwe datum geprikt te hebben. „Parijs-Roubaix is ​​een van de monumenten in de wielersport.”

Vorig jaar stond de race voor 12 april op de kalender en werd toen in eerste instantie verplaatst, naar 25 oktober 2020. Uiteindelijk werd het evenement toch helemaal afgelast vanwege het hoge aantal coronabesmettingen in Noord-Frankrijk destijds. In 2020 zou de klassieker voor het eerst ook door vrouwen gereden worden, maar ook dit kon niet doorgaan.

Het peloton bij Parijs-Roubaix 2019, op de beruchte kasseien van Trouee d’Arenberg. Foto Anne-Christine Poujoulat/AFP

Beveiligingsbedrijf en gemeentelijke handhavers controleren op publiek bij The Passion

Het beveiligingsbedrijf van televisieproducent Mediawater staat donderdagavond samen met handhavers van de gemeente Roermond paraat om toeschouwers bij The Passion weg te sturen. Dat meldt persbureau ANP. Vanwege de coronamaatregelen is geen publiek welkom bij de populaire uitvoering over het lijdensverhaal van Christus. Vorig jaar werd het evenement afgelast, eerdere jaren kwamen duizenden mensen op de opvoering af.

The Passion wordt jaarlijks tijdens de Paasdagen opgevoerd. De binnenstad, ieder jaar van een andere plaats, is het decor van de opvoering. Het beveiligingsbedrijf van The Passion van dit jaar controleert het gebied waar het evenement plaatsvindt: de Markt, het Munsterplein en de Steenweg in Roermond. Opsporingsambtenaren controleren of er geen mensen samenkomen bij de afzettingen van het gebied. De politie staat klaar om voor overtreders bekeuringen uit te schrijven.

De uitvoering van de uitbeelding van het lijdensverhaal van Christus wordt vanaf 20.30 uur live op televisie en radio uitgezonden en duurt tot 22.00, precies wanneer de avondklok ingaat. Volgens een woordvoerder van de gemeente Roermond wordt vanavond op de avondklok gehandhaafd. Medewerkers van het evenement hebben een ontheffing voor de avondklok.

Grapperhaus weer uit vrijwillige quarantaine

CDA’er Ferd Grapperhaus is na vijf dagen vrijwillige quarantaine negatief getest op besmetting met het coronavirus, en gaat weer naar buiten. Dat heeft de demissionair minister van Justitie laten weten via Twitter. Grapperhaus was in isolatie gegaan, omdat hij afgelopen vrijdag in contact was geweest met iemand die later besmet bleek te zijn met het coronavirus. Volgens de richtlijnen van het RIVM is hij toen in quarantaine gegaan en heeft hij zich op de vijfde dag van zijn isolatie laten testen.

Twitter avatar ferdgrapperhaus Ferd Grapperhaus Afgelopen vrijdag ben ik, op afstand, in contact geweest met iemand die later positief getest werd. Gisteren, vijf dagen later, ben ik getest. De uitslag is negatief, dus ga ik vandaag weer uit mijn vrijwillige quarantaine.

RIVM: 7.882 positieve testuitslagen

Het afgelopen etmaal heeft het RIVM 7.882 meldingen van positieve coronatests ontvangen. Dat zijn er ruim tweehonderd meer dan een dag eerder, toen het instituut 7.658 meldingen van positieve testuitslagen kreeg.

Daarnaast ontving het RIVM 22 meldingen van sterfgevallen als gevolg van het coronavirus, blijkt uit het overzicht op het coronadashboard van het instituut. Dat zijn er zeven minder dan een dag eerder, toen bij het instituut 29 sterfgevallen werden gemeld. Deze mensen overleden niet allemaal in de 24 uur: het RIVM ontvangt de meldingen van sterfgevallen vaak met enige vertraging.

LCPS: 2.327 mensen met coronabesmetting in het ziekenhuis

Er lagen donderdag 2.327 mensen met Covid-19 in de Nederlandse ziekenhuizen, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het aantal patiënten in de klinieken nam iets af, terwijl het aantal patiënten op de IC’s iets steeg ten opzichte van woensdag.

Op reguliere afdelingen lagen donderdag 1.639 coronapatiënten, 14 minder dan een etmaal geleden. 688 Covid-patiënten lagen op de IC. Dat zijn er zeven meer dan woensdag.

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen was in januari nog hoger dan nu maar schommelde sinds begin februari onder de tweeduizend. In de tweede helft van maart begon de bezetting weer beetje bij beetje te groeien.

China produceert 100 miljoen doses Spoetnik V

Een greep uit het buitenlandse coronanieuws:

  • De Chinese farmaceut TopRidge Pharma gaat meer dan honderd miljoen doses van het Russische vaccin Spoetnik V produceren. Dat heeft het Russische investeringsfonds RDIF donderdag bekendgemaakt, de financier van het coronavaccin. De twee partijen gaan volgens RDIF samenwerken aan klinische onderzoeken in China en het vaccin promoten. Dat kan vervolgens gedistribueerd worden in China, Hongkong, Macau en Taiwan. Zeker 50 miljoen mensen kunnen gevaccineerd worden dankzij de deal.
  • Japan heeft met het oog op de naderende Olympische Spelen in drie regio’s de coronaregels aangescherpt omdat daar het aantal besmettingen flink oploopt. Het gaat om de prefecturen Miyagi, Hyogo en Osaka, meldt persbureau AP donderdag. De gouverneur van Osaka, Hirofumi Yoshimura, wil dat de tocht met de Olympische fakkel door zijn stad wordt geschrapt. Hij vreest dat omstanders onder andere de anderhalvemeterregel niet zullen handhaven. In januari riep Japan een gedeeltelijke noodtoestand af. Sinds deze begin maart werd ingetrokken, lopen de coronacijfers weer op in delen van het land.
  • Slechts één op de vijf personen in Groot-Brittannië laat zich testen bij symptomen die kunnen wijzen op een coronabesmetting of zou zich dan laten testen. Dat blijkt een onderzoek in het British Medical Journal waar persbureau Reuters over bericht. Het onderzoek is gebaseerd op een enquête waar bijna 54.000 mensen aan hebben meegewerkt. Groot-Brittannië heeft voor de komende twee jaar een bedrag van 37 miljard pond (43,4 miljard euro) gereserveerd voor het test- en traceersysteem. Uit het onderzoek blijkt verder ook dat er een verband is tussen het slecht naleven van de coronamaatregelen en een laag inkomen. Mensen die weinig verdienen blijken na een coronabesmetting minder vaak in quarantaine te gaan. Ze gaan gewoon werken, boodschappen doen of mantelzorgen.

Correctie (1 april 2021): In een eerdere versie van dit bericht stond dat de fakkeltocht door Osaka is afgelast. De gouverneur van Osaka wil dit graag, maar tot de afgelasting is vooralsnog niet besloten. Dat is in deze versie aangepast.

Zo’n 50 miljoen mensen in onder meer China en Taiwan kunnen gevaccineerd worden met Spoetnik V straks. Foto Jennifer Lorenzini/Reuters

Russische ambassade in Pyongyang beschrijft zware leefomstandigheden

Er is weinig bekend over hoe de coronapandemie het gesloten Noord-Korea treft. Toch is er via de Russische ambassade in Pyongyang het een en ander duidelijk geworden. Het dictatoriale buurland kampt met „acute voedseltekorten, een tekort aan noodzakelijke producten en een onvermogen om gezondheidsproblemen op te lossen.” De restricties zouden er „ongekend streng” zijn, schrijft men op de ambassade-pagina op Facebook.

In reactie op de wereldwijde Covid-uitbraak sloot leider Kim Jong-un al in januari vorig jaar de grenzen. Hierdoor komt zelfs voedselhulp het land niet binnen. De Russische ambassade stelt dat er nog maar 290 buitenlanders in Noord-Korea zijn en dat de meeste diplomatieke missies zijn opgeheven. „Het is duidelijk dat de massale uittocht van buitenlanders nog niet is afgelopen.” De Russische diplomatenpost schrijft dat er in totaal nog maar negen ambassadeurs in het land zijn, maar schrijft niet welke landen zij vertegenwoordigen.

„We begrijpen degenen die de Noord-Koreaanse hoofdstad verlaten – niet iedereen kan zulke allesoverheersende restricties doorstaan”, vervolgt de ambassade, „wij hebben het natuurlijk ook zwaar, [...] maar ons team is nog op volle sterkte. Het moederland kan op ons rekenen.”

De ambassade erkent wel dat ook een aantal Russische families het land al verliet en dat er „veel problemen” zijn. In februari verspreidde het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken een video waarin te zien was hoe ambassadepersoneel en hun kinderen uit Noord-Korea terugkwamen. Ze zouden een reis van 32 uur met de trein hebben gemaakt, waarna ze twee uur met de bus moesten om tot slot na een uur reizen met een draisine (klein railvoertuig) tot over de grens in Rusland aan te komen.

Bekijk de video hieronder:

Twitter avatar novaya_gazeta Новая Газета Как заявили в МИД, дипломаты 32 часа ехали на поезде, затем еще два часа на автобусе до границы и затем — километр пешком с помощью дрезины. ➡️ https://t.co/jc6KmEOxhx Видео: МИД России https://t.co/K8UPWUrKev

WHO vindt dat vaccinatie in Europa te langzaam gaat

De vaccinatiecampagne in Europa gaat „onaanvaardbaar traag” vindt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). In een statement op de website vreest directeur Hans Kluge van de Europese vertegenwoordiging dat door het trage vaccineren de pandemie nog langer duurt.

Kluge pleit ervoor om alle vaccins die op voorraad zijn direct te gebruiken. Ook moet de productie volgens hem snel omhoog. Kluge waarschuwt dat de situatie in Europa „zorgelijker” is dan de afgelopen maanden. Het virus grijpt volgens de WHO weer sneller om zich heen binnen alle leeftijdsgroepen, behalve bij mensen van 80 jaar en ouder. Dat lijkt een positief effect te zijn van de vaccinatiecampagne, omdat zij vaak met voorrang een prik krijgen.

Volgens de WHO heeft nu 10 procent van de Europese bevolking een dosis van het vaccin gehad. Vier procent heeft beide prikken gehad.

Bekijk hier het dashboard: Zo gaat het nu met vaccineren

Zomercarnaval Rotterdam uitgesteld naar 2022

Het Zomercarnaval in Rotterdam is verplaatst naar 2022. Dat maakte de organisatie Rotterdam Unlimited donderdag bekend op de website. Het plan was om een coronaproof straatparade te organiseren, maar daar bleek niet genoeg animo voor te zijn.

Het festival zou dit keer niet in de binnenstad plaatsvinden, maar onder andere in de arena van Rotterdam Ahoy. De achterban bleek daar minder enthousiast over te zijn, schrijft de organisatie. „Men vindt de risico’s nog te groot, nog teveel is onzeker, de kans op besmettingen weerhoudt ook de dansers en danseressen ervan om zich massaal aan te melden.” De gevolgen van Covid-19 zullen ook komende zomer nog voelbaar zijn, verwacht de organisatie. „De ontwikkelingen gaan helaas minder snel.”

Aan de straatparade, die jaarlijks honderdduizenden bezoekers uit binnen- en buitenland trekt, doen ook altijd veel internationale groepen mee. Ook zij wachten de ontwikkelingen rondom het coronavirus af; doordat zij te weinig optredens van tevoren kunnen boeken, is het moeilijk om internationale tours in te plannen.

Nederland stuurt vrijdag 30.000 coronavaccins naar Curaçao

Nederland stuurt vrijdag coronavaccins naar Curaçao vanwege het hoge aantal besmettingen op dat eiland. Dat meldt een woordvoerder van staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS, ChistenUnie) donderdag aan ANP. Het gaat om 30.000 vaccins die ook bestemd zijn voor Aruba. Op de eilanden wonen opgeteld meer dan 260.000 mensen.

Het ministerie gaat ook medisch personeel werven via Amerikaanse uitzendbureaus en kijken of er in Nederland zorgpersoneel bereid is af te reizen. Volgende week staat opnieuw een lading vaccins gepland voor de eilanden. De regering wil „het vaccineren maximaal versnellen”, zegt een woordvoerder van Blokhuis tegen ANP.

Premier Eugene Rhuggenaath zei woensdag dat de situatie „heel ernstig” is. Nagenoeg alle IC-bedden op het eiland zijn bezet en Curaçao had afgelopen week het hoogste percentage nieuwe besmettingen ter wereld. Pas 15.000 mensen op het eiland hebben een vaccinatieprik gehad.

De eerste prikken met het coronavaccin in Willemstad vorige week. Er wordt begonnen met 60-plussers en mensen die werkzaam zijn in de zorgsector. Foto Prince Victor/ANP

Eén derde van Britse coronapatiënten wordt binnen vier maanden opnieuw opgenomen

In Groot-Britannië wordt bijna een op de drie patiënten die vanwege Covid-19 in het ziekenhuis is opgenomen, binnen vier maanden opnieuw opgenomen voor verdere behandeling. Dat concludeert The British Medical Journal woensdag na het bestuderen van bijna 48.000 patiëntendossiers.

Ook blijkt één op de acht patiënten te overlijden binnen vier maanden na de ziekenhuisopname. De sterfgevallen en heropnames lagen een stuk hoger dan in de controlegroep. De redenen voor heropname waren onder andere ademhalingsproblemen, hartfalen en -infarcten, beroerte, ernstige nierschade en chronische leverziekten. Hoewel het virus bekend staat om de ademhalingsproblemen die het veroorzaakt, kan het ook andere organen infecteren en ook daar grote schade aanrichten.

„Dit is een grote zorg en we moeten het serieus nemen”, zei de Britse arts Amitava Banerjee van het instituut voor gezondheidsinformatica aan het University College London over het onderzoek tegen The Guardian. „We laten hier overtuigend zien dat dit verre van een onschuldige ziekte is. We moeten post-Covid-patiënten gaan monitoren, zodat we in een vroeg stadium orgaanstoornissen kunnen opmerken.” Er is verder onderzoek nodig naar de risicofactoren van „langdurige Covid” of post-covid syndrome, schrijven de onderzoekers in BMJ.

Opnieuw aanwijzing dat gevaccineerden het virus ook niet meer doorgeven

Mensen die een coronavaccin hebben gehad, kunnen het virus nauwelijks meer doorgeven aan anderen. Dat blijkt uit een interim-studie uitgevoerd door het Amerikaanse centrum voor ziektepreventie CDC onder zorgmedewerkers. In de studie werd gekeken naar de effectiviteit van de vaccins van Pfizer-BioNTech en Moderna in de echte wereld.

De studie concludeert dat de vaccins niet alleen beschermen tegen symptomatische Covid-19, zoals eerder al is aangetoond, maar dat ze ook infectie met het virus in 90 procent van de gevallen voorkomen na twee inentingen. Twee weken na de eerste prik was die bescherming ook al 80 procent.

Dat de vaccins beschermen tegen ziekte toonden grote vaccinstudies al eerder aan, maar de vraag was nog of gevaccineerden wel ongemerkt geïnfecteerd konden raken en zo het virus doorgeven. Uit de tussentijdse analyse van de Amerikaanse gegevens blijkt dat ook asymptomatische besmetting wordt voorkomen.

Voor de studie zijn bijna vierduizend mensen gevolgd die ieder één of twee doses vaccin hebben gekregen. Deelnemers namen ruim drie maanden lang wekelijks een monster af voor een PCR-test, ongeacht of ze symptomen hadden.

De studie bevestigt de eerdere bevindingen uit een Israëlisch onderzoek van vorige maand. Daarin werden mensen die het Pfizervaccin kregen twee weken na hun vaccinatie getest met de PCR-test en bleek dat ook ruim 90 procent geen asymptomatische Covid-19 had gehad.

Vaccinatiestraat in Derby in Engeland op 31 maart. Foto Oli Scarf/AFP

Curaçao heeft hoogste besmettingspercentage ter wereld

Per hoofd van de bevolking heeft Curaçao op dit moment de meeste nieuwe coronabesmettingen ter wereld. Dat blijkt uit de inventarisatie van The New York Times. Per 100.000 inwoners werden er 177 nieuwe besmettingen vastgesteld in de afgelopen week. Er wonen zo’n 160 duizend mensen op Curaçao.

Op woensdag werden 1.855 mensen getest, van wie er 506 een positieve uitslag kregen. Op het eiland zijn 33 IC-plekken, die op één na allemaal bezet zijn. Nog eens meer dan honderd mensen zijn op andere afdelingen opgenomen. Dat schrijft de Volkskrant donderdag. Naast het grootste ziekenhuis Curaçao Medical Center staat nog een voormalig ziekenhuis, dat nu weer deels in gebruik genomen wordt voor niet-Covid zorg. Met Nederland wordt overlegd over extra zorgpersoneel en medische apparatuur.

De oorzaak van het snel oplopende aantal nieuwe besmettingen is meerledig, meldt de NOS. De meer besmettelijke Britse variant van het coronavirus veroorzaakt er meer dan 90 procent van de nieuwe besmettingen. Bij de verkiezingscampagnes en op de verkiezingsdag twee weken geleden zijn groepen mensen bij elkaar gekomen. Ook zouden inwoners nog wel veel op bezoek gaan bij elkaar. Op Curaçao geldt inmiddels wel een avondklok vanaf 19.00 uur.

Het Sint-Elisabeth Hospitaal in Willemstad op Curaçao in 2017. Foto Prince Victor/ANP

Winkels kampen met wegblijvende klanten in tijdsloten

De verplichting voor winkelende klanten om tijdsloten te reserveren werkt niet naar behoren, zo stellen winkeliers donderdag. De klad is erin gekomen en klanten blijven weg terwijl ze wel een afspraak hadden, zegt de directeur van de Raad Nederlandse Detailhandel Eus Peters donderdag tegen BNR. Ondertussen mogen voorbijgangers die bij een etalage staan niet naar binnen.

De coronamaatregel geldt sinds 3 maart. Vanaf dat moment mochten winkels weer open, maar mag shoppen alleen op afspraak en is een maximaal aantal klanten in de zaak toegestaan. Uit een rondgang van de NOS blijkt desondanks dat op de regel nauwelijks gehandhaafd wordt. In Amsterdam, Rotterdam, Groningen, Utrecht, Breda en Deventer is sinds begin vorige maand geen enkele boete uitgedeeld, meldt de omroep. Amsterdam zegt wel waarschuwingen uit te delen als een winkelier wordt betrapt op het toelaten van klanten zonder afspraak.

„Dit systeem helpt niet om ondernemers te laten overleven. Niemand is er blij mee”, zegt INretail-woordvoerder Paul te Grotenhuis. INretail vertegenwoordigt 13.000 non-foodwinkels in Nederland. Kopers wegsturen voor niet-aanwezige reserveringen is „de wereld op zijn kop”, zegt te Grotenhuis. „Als de winkelier een potentiële klant wegstuurt, ziet hij zijn eigen omzet weglopen, letterlijk.”

Paasweekend
Vooral in het aankomende paasweekend moet het tijdslot eraf, vindt de branchevereniging. Er lopen dan veel toeristen rond in eigen land, die „een spontane aankoop kunnen doen”, zegt de INretail woordvoerder. Klanten die de winkels in de omgeving niet kennen, zullen niet snel vier uur van tevoren een shopafspraak maken maar willen misschien wel wat kopen als ze een winkel tegenkomen, is de redenatie. „In België en Duitsland word je gewoon toegelaten in de winkel als er niemand is. Dat is een veel betere situatie”, aldus Te Grotenhuis.

Uit een eerdere rondgang onder zo’n duizend leden van INretail bleek dat 56 procent hun eigen spaargeld gebruikt om de kosten te kunnen dekken en niet failliet te gaan. „Soms wordt zelfs de oudedagvoorziening ten gelde gemaakt,” zegt Te Grotenhuis.

Tóch publiek bij Eurovisie Songfestival dit jaar, wel onder voorwaarden

Het kabinet gaat toch publiek toestaan bij de shows van het Eurovisie Songfestival die in mei in Rotterdam worden gehouden. Dat meldt de organisatie van het festival donderdag op haar site. Alle negen shows (de wedstrijd zelf en de generale repetities) worden onderdeel van het overheidsexperiment Fieldlab.

De organisatie schrijft dat was gewerkt aan vier verschillende scenario’s om het Songfestival in elk geval door te kunnen laten gaan. „Dat we nu de mogelijkheid krijgen om het draaiboek voor een Eurovisie Songfestival mét publiek weer open te slaan is iets waar we alleen maar van konden dromen”, schrijft de uitvoerend producent van het festival, Sietse Bakker. „We zijn het kabinet en Fieldlab Evenementen dankbaar voor dit perspectief en het vertrouwen dat ze ons hierin geven.”

Het evenement vindt plaats op 18, 20 en 22 mei. Hoeveel publiek er precies aanwezig zal zijn en welke voorwaarden voor hen zullen gelden is nog niet bekend. NOS schrijft dat het om ongeveer de helft van het voor corona verwachte aantal bezoekers zal zijn: zo’n 3.500 mensen in plaats van plusminus 7.000 . Wanneer de kaartverkoop start is nog niet bekend.

Foto Remko de Waal/ANP

Johnson & Johnson gooit partij van vaccin weg na productiefout in VS

De Amerikaanse farmaceut Johnson & Johnson heeft na een fout bij het productieproces een partij van zijn coronavaccin moeten weggooien omdat die niet voldeed aan kwaliteitseisen. Dat heeft het bedrijf woensdag verklaard, meldt Reuters.

De onderneming heeft niet laten weten om hoeveel doses van het vaccin het gaat. Volgens The New York Times zijn ongeveer 15 miljoen doses onbruikbaar, meldt de krant op basis van een anonieme bron.

De vaccinvloeistof in kwestie is geproduceerd bij de farmaceutische fabrikant Emergent Biosolutions, een van ongeveer tien productiepartners van Johnson & Johnson, en was nog niet gebotteld. Volgens de New York Times hebben werknemers van de fabriek in Baltimore enkele weken geleden ingrediënten voor het vaccin van Johnson & Johnson verwisseld met die voor het vaccin van de Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca, dat bij dezelfde productiefaciliteit wordt gemaakt.

Volgens J&J is de vaccinvloeistof in kwestie niet doorgestuurd naar het bedrijf dat de vaccinflesjes vult en het productieproces voltooit. De fout is een forse tegenslag voor Johnson & Johnson, dat wordt gezien als een cruciaal vaccin omdat er slechts één prik bij nodig is. J&J had toegezegd voor eind mei 100 miljoen doses te leveren in de VS. Volgens het bedrijf blijft dat doel in stand.

Een vaccin van Johnson & Johnson wordt op 26 maart voorbereid in Philadelphia. Foto Matt Rourke / AP

Welkom in dit blog

In dit blog houdt NRC de laatste ontwikkelingen rondom de coronapandemie in binnen- en buitenland bij. Dit was het belangrijkste nieuws van woensdag:

Lees hier het hele coronablog van woensdag 31 maart terug