Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - De dump bij Parkietenbos is sinds 1 januari gesloten. Activist en buurtbewoner Anouk Balentina noemt het een ‘onbetaalbaar moment’ toen ze zag hoe op het hek bij de ingang het bord ‘Gesloten’ werd gehangen.

ARUParkietenbos2Ze postte de foto op haar Facebookpagina met een dankwoord aan ‘iedereen die samen met mij heeft gestreden, zowel achter de schermen als in beeld’. Iets later voegde ze eraan toe dat mensen moeten stoppen om aan haar te vragen wat er nu gaat gebeuren met het afval. ,,Ik werk niet voor de minister die belast is met het afvalbeleid en ik werk ook niet voor Trash2Cash.”
De minister waar ze op doelt, Ursell Arends (Raiz), verstuurde vlak voor de jaarwisseling nog een persbericht waarin hij het verschil uitlegde tussen Parkietenbos en Ser’i Teishi. Parkietenbos is een ‘gecontroleerde landfill’ en dat is een verschil met een ‘sanitaire landfill’ zoals Ser’i Teishi wordt omschreven. Hij erkende echter ook dat er van ‘gecontroleerd’ geen sprake was, omdat er geen efficiëntie zat in het dumpen van afval. Er was geen sprake van afvalscheiding en afval werd ook niet samengeperst. ,,Het was een open dumpplek waar afval in brand werd gestoken.” Bij Ser’i Teishi, aldus Arends, wordt afval gescheiden, zodat minder afval hoeft te worden weggegooid.
De minister liet verder weten dat de afvalinfrastructuur van Aruba nog in de kinderschoenen staat. De circulaire economie en recycling moet nog verder op gang komen. Zijn ministerie werkt er hard aan om dit goede banen te leiden.

Luchtfoto van de dump van Parkietebos. Foto Regering


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.