Al het nieuws

Taskforce onderzoekt effecten en alternatieven

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Minister Ruisandro Cijntje (PNP) van Economische Ontwikkeling gaat een taskforce in het leven roepen, die zes maanden krijgt voor het verrichten van onderzoek naar de doelmatigheid en doeltreffendheid van de zogeheten ‘Makutu Básiko’ en de mogelijkheid van eventuele alternatieven.

makutuDe bewindsman vindt het noodzakelijk om de eerdere Regeling Makutu Básiko 2012 voor een beperkte duur weer te doen herleven en om de periode waarin de taskforce het onderzoek zal doen te overbruggen.
Het Antilliaans Dagblad leest dit in de toelichting op de ministeriële regeling met algemene werking van 12 december 2022 strekkende tot vaststelling van tijdelijke maximum groot- en kleinhandelsprijzen, ook wel de ‘Tijdelijke Regeling Makutu Básiko December 2022’ genoemd.
Nadat de uitgebreide basismand bij de rechter strandde, in een rechtszaak die de belangenvereniging BVCA van importeurs met succes tegen de overheid had aangespannen, heeft minister Cijntje op 10 november overleg gehad met de importeurs die hebben aangegeven uiterlijk 16 november hun standpunt met betrekking tot de Makutu Básiko kenbaar te maken.
De Belangenvereniging Curaçaosche Agenturen (BVCA) heeft op 17 november aangegeven geen bezwaar te hebben tegen de herleving van de Regeling Makutu Básiko 2012 voor een beperkte duur van zes maanden aangezien de importeurs ‘onder de veronderstelling waren dat de Regeling Makutu Básiko 2012 zou blijven gelden na het vonnis van de rechter’, zo meldt de regeringstoelichting.
Het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) heeft intussen een prijspublicatie-applicatie (PPA) ontwikkeld, die binnenkort wordt gelanceerd. Eenieder kan de PPA downloaden en via deze PPA nagaan welke groot- of kleinhandelsproducten voordeliger zijn.
Volgens de ministeriële regeling gaan momenteel de ambtenaren c.q. controleurs van MEO naar de groothandels en kleinhandels en maken foto’s van verschillende producten en vervolgens wordt de informatie van de producten gekopieerd op de PPA. ,,Op deze wijze wordt het werk van de economische inspectie langzamerhand gedigitaliseerd.”
De gegevens die door de groothandel en de kleinhandel worden verschaft zijn in feite ter controle op de naleving van de Regeling Makutu Básiko en tevens een transparante manier om informatie vast te leggen voor de consumenten ter vergelijking van prijzen tussen de verschillende aanbieders.
Om de Regeling Makutu Básiko 2022 (met een fors uitgebreide basismand) van kracht te doen gaan, werd de Regeling Makutu Básiko 2012 ingetrokken. Doordat de rechter bij vonnis het Land verboden heeft de nieuwe regeling uit te voeren, ontstond er een situatie waarin er géén Regeling Makutu Básiko meer was; dus geen bescherming voor de groep consumenten waarvoor de regeling oorspronkelijk voor bedoeld was.
,,De minister vond dit een ongewenste situatie en heeft BVCA benaderd met de vraag of de organisatie er bezwaar tegen zou hebben dat de oude regeling tijdelijk weer zou worden ingevoerd”, legt voorzitter Robbin Martina desgevraagd aan deze krant uit.
,,Hoewel de BVCA de Makuto Básiko niet een geschikte instrument vindt om de prijzen beheersbaar te houden, vindt ook de organisatie het niet wenselijk dat er helemaal geen regeling is. BVCA heeft daarom onder bepaalde voorwaarden met de herinvoering van de Regeling Makuto Básiko 2012 ingestemd.” De Makuto Básiko 2012 is overigens hetzelfde gebleven.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.