Al het nieuws

Eilanden moeten ook betrokken worden bij klimaatdiscussie

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Nederlandse Klimaat- en Energieminister Rob Jetten (D66) heeft zijn excuses aangeboden aan de drie Caribische landen in het Koninkrijk, omdat hij deze niet eerder heeft betrokken bij de voorbereidingen van de klimaatconferentie van de Verenigde Naties COP27.

F03 Rob Jetten biedt excuses aan 2Dat laat het ministerie van Algemene Zaken weten in een bericht waarin uitgelegd wordt dat er overleg is geweest tussen premier Gilmar Pisas (MFK) en andere ministers van de eilanden en Jetten over de klimaatverandering en COP27 in Egypte. Aanwezig bij het overleg waren naast Pisas ook de premier van Sint Maarten Silveria Jacobs, vicepremier van Aruba Geoffrey Wever, de Arubaanse minister van Natuur Ursell Arends en Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (D66) van Koninkrijksrelaties.
,,Minister Jetten wil meer samenwerken met de landen op het gebied van klimaat. Pisas heeft aangegeven capaciteitsgebrek te hebben en niet de menskracht om te voldoen aan internationale verdragen. Voor de kleine eilanden in het Caribisch Gebied zouden fondsen beschikbaar moeten komen om klimaatprojecten te implementeren die belangrijk zijn voor het tegengaan van de effecten van de klimaatverandering”, zo wordt vanuit het ministerie nader uitgelegd.
Er zijn verschillende afspraken gemaakt. Zo zal er met Nederland samengewerkt worden aan concrete projecten die gaan over het klimaat. Minister Jetten zal overleg voeren met de minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra (CDA) voor steun waar het gaat aan het implementeren van internationale verdragen die gaan over klimaatverandering, zoals bijvoorbeeld het Raamverdrag van de Verenigde Naties inzake klimaatverandering. Afgesproken is om op korte termijn een klimaatconferentie te organiseren op Aruba.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.