Al het nieuws

‘Intentie nog onduidelijk, maar we verwelkomen heropstarten besprekingen’

Van een onzer verslaggevers

Willemstad/Den Haag - ,,Ik weet niet goed wat de intentie is, maar mijn reactie is dat het positief is”, zegt minister-president Eugene Rhuggenaath (PAR) van Curaçao, momenteel in Den Haag, op de jongste uitlatingen van de Venezolaanse president Nicolás Maduro richting de ABC-eilanden voor de kust van Venezuela.

barkjesMaduro verklaarde tijdens een internationale persconferentie op woensdag dat hij bereid en klaar is om de banden met Curaçao, Aruba en Bonaire weer op allerlei manieren aan te halen en slepende kwesties op te lossen. Een dag ervoor had de nieuwe koninkrijksambassadeur in Caracas, Robert Schuddeboom, zijn geloofsbrieven aangeboden.
,,Ter verduidelijking”, zegt Rhuggenaath, ,,Curaçao noch het Koninkrijk heeft ooit de grenzen met Venezuela gesloten. Venezuela heeft dit tot tweemaal toe unilateraal gedaan.”
Op een bepaald moment zijn besprekingen opgestart, legt de premier verder uit, over onderwerpen als smokkel, immigratie, commerciële uitwisseling, om tot afspraken te komen voor het heropenen van de grenzen. ,,Er vonden diverse bijeenkomsten plaats, maar hier is helaas geen vervolg aan gegeven.”

Het plotselinge ‘charmeoffensief’ vanuit Caracas heeft velen toch wel verrast en roept ook enkele vragen op. Dat blijkt ook wel uit de reactie van de Curaçaose regeringsleider, die aangeeft niet goed te weten wat de bedoeling precies is. Desondanks benadrukt ook Rhuggenaath de speciale banden.
,,Venezuela is ons buurland en ik beschouw de Venezolaanse bevolking als meer dan enkel een buur; meer als familie en als broeders. Als zodanig, als de verklaring van president Maduro betekent dat we de bespreking weer heropstarten, zullen wij dat van harte verwelkomen.”
Rhuggenaath geeft aan nog onlangs Directie Buitenlandse Betrekkingen (DBB) gevestigd op het Fortplein in Willemstad, verzocht te hebben om toenadering tot Venezuela te zoeken om na te gaan of de landen binnenkort weer met elkaar rond de tafel kunnen zitten.
,,Het laatste grensoverleg was in maart en door de Covid-19-pandemie is dat niet voortgezet, maar nu zou het goed zijn na te gaan hoe we verder kunnen. De uitspraken vanuit Caracas geven aan dat dit mogelijk moet zijn; dus om de besprekingen te hervatten”, aldus de premier van Curaçao, die aangeeft dat er ook nog afgestemd moet worden met de overige landen van het Koninkrijk.

Aruba houdt grens dicht...

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.