Al het nieuws

Kort geding BVCA tegen Makutu Básiko 2022-regeling

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Makutu Básiko 2022-regeling zoals die per 1 september is gaan gelden, leidt volgens de importeurs van consumentengoederen - verenigd in de Belangen Vereniging Curaçaose Agenturen (BVCA) - niet tot voedselzekerheid en betaalbaarheid van primaire levensmiddelen voor de minder draagkrachtigen.

basismandDat laat voorzitter Robbin Martina desgevraagd aan het Antilliaans Dagblad weten. De BVCA gaat een kort geding aanspannen tegen het Land om de regeling in te trekken of aan te passen. Hij legt uit: ,,In het oude stelsel konden de importeurs/groothandelaren betaalbare producten op de markt zetten en het lage rendement op die producten compenseren door de verkoop van duurdere producten om zo toch rendabel import en distributie op Curaçao te verzorgen. Zo bleven primaire levensbehoeftes betaalbaar voor minder draagkrachtigen.”
In het nieuwe stelsel worden ook luxeproducten met een hogere prijs gereguleerd. ,,Op alle productcategorieën mogen de importeurs nu maximaal 7 procent of 15 procent aan opslag berekenen op de kostprijs bij de wederverkoop aan de winkeliers. Voor accu’s geldt 20 procent. Uit die - willekeurig opgelegde - marge moeten de importeurs/groothandelaren hun ondernemingen draaiende zien te houden.”
Omdat de kosten van de importeurs/groothandelaren zoals bedrijfsruimte, stroom, water, personeel en vervoer niet afhankelijk zijn van de waarde van de producten die worden ingevoerd, wordt het volgens de BVCA ‘onrendabel om goedkopere producten in te kopen’. ,,In ieder geval één importeur stelt per direct te stoppen met distributie op Curaçao als de huidige regeling in stand blijft”, aldus Martina.
De nieuwe regeling Makutu Básiko 2022 brengt geen beperking aan de almaar stijgende prijzen van producten voor de eindconsument. Die prijzen worden bepaald door factoren als de prijzen in het buitenland, de vrachtkosten naar Curaçao en de lokaal gemaakte kosten tot het centraal magazijn van de inkoper. De mark-up van de importeurs/groothandel en kleinhandel/supermarkten & toko’s wordt met de regeling gereguleerd.
Martina namens de leden van BVCA: ,,De regeling draagt niet bij aan beheersen van de consumentenprijzen of de betaalbaarheid van primaire levensbehoeftes. Immers, de inkoopprijzen van de producten en de vrachtkosten blijven stijgen en daarmee ook de verkoopprijzen voor de consument.”
De Sociaal-Economische Raad (SER) heeft eerder al zeer kritische vragen en opmerkingen bij het voorstel geplaatst, merkt de voorzitter op. ,,De SER heeft vastgesteld dat er onvoldoende onderzoek is gedaan. Die opmerkingen zijn terzijde geschoven.”
De BVCA hoopt met een kort geding tegen het Land te bereiken dat de nieuwe regeling wordt ingetrokken, althans dat een periode van zes maanden wordt gegund alvorens deze in werking treedt of waarin de BVCA en de betrokken ministers tot een gewijzigde regeling kunnen komen waar de minder draagkrachtigen wél baat bij hebben.
Martina: ,,De leden van de BVCA kunnen wat betreft de voedselzekerheid en betaalbaarheid van primaire levensmiddelen op Curaçao een belangrijke en positieve rol spelen, maar dan moet er wel naar hen geluisterd worden.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.