Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De organisatie Clean Air Everywhere (CAE) wil benadrukken niet tegen de raffinaderij te zijn. Dit doet zij naar aanleiding van de discussie die in de samenleving is ontstaan na de uitspraak vorige week van de rechter waarin wordt aangegeven dat de overheid de bevolking moet beschermen tegen overmatige luchtvervuiling.

F05 CAE niet tegen raf 1 DushiCAE: ,,In de media wordt uitgedragen alsof er door het gerechtelijk vonnis van deze week banen verloren gaan of dit een permanente sluiting van de raffinaderij zou betekenen. Dat is onzin. Clean Air Everywhere heeft altijd gezegd dat zij niet tegen de raffinaderij is. Het enige wat wij vragen is dat de raffinaderij voldoet aan de milieunormen. Dit kan overal in de wereld en er zijn overal honderden succesvolle en winstgevende raffinaderijen die onder strenge milieuregels opereren. Dat kan dus ook op Curaçao. Burgers moeten ervan uit kunnen gaan dat een bedrijf voor een veilige omgeving zorgt en daar ook in investeert. Als dit ten koste van een beetje winst voor de aandeelhouders, of ten koste gaat van een hoger salaris voor de directie en de adviseurs dan is dat maar zo.”

De organisatie is dan ook blij met de reactie van betrokkenen, zowel de kandidaat waar nu gesprekken mee gevoerd worden, CPR, als een van de drie gegadigden die niet gekozen werd als preferred bidder, GIK. ,,Beide bedrijven geven aan dat zij vanaf dag één van de ingebruikname van de raffinaderij kunnen voldoen aan de milieunormen zoals vastgelegd door de Wereld Gezondheid Organisatie (WHO).

De organisatie voert aan dat er weliswaar een grotere investering gedaan moet worden om de Curaçaose raffinaderij te kunnen laten voldoen aan de milieunormen, maar daar staat tegenover dat er de toekomst voor een langere periode zeker gesteld wordt en kwalitatief hoogstaande banen worden gecreëerd. ,,De bevolking zal geen gezondheidsschade oplopen en niet langer ramen en deuren hoeven te sluiten vanwege de stank en het gif. Scholieren benedenwinds van de raffinaderij hoeven niet meer te vrezen dat zij vervroegd naar huis worden gestuurd in verband met misselijkmakende stankoverlast. De overheid heeft het voordeel van een veel schoner eiland, minder ziektekosten en meer ruimte voor toerisme. Er wordt een grotere en duurzamere investering gedaan. In het algemeen kan worden gesteld dat ook met goede gezondheids- en milieunormen er een bloeiende industrie kan zijn. Dat wordt bewezen in Europa. We moeten op Curaçao hier niet voor onder willen doen. We moeten vooruitkijken”, zo wordt aangevoerd. Daarnaast stelt CAE dat er nog heel veel industrieterrein over is, 500 hectare in het Schottegat en ook een groot terrein in Bullenbaai. ,,Deze terreinen leveren al vele jaren niks op. Dit zijn goede locaties en hier kan heel veel worden ontwikkeld waar heel veel banen kunnen worden gecreëerd, veel meer dan alleen in een oude, vervuilende raffinaderij. We hebben banen met perspectief nodig, bedrijven die innovatief zijn en een industrie die gericht is op de toekomst en niet op het verleden. ‘Horizonte Nobo’ van de Refineria di Kòrsou (RdK) is een voorbeeld van een goede start.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.