Nieuws Curaçao

PSB Bank blijkt al meer dan 100 jaar rente zelf te houden na overlijden rekeninghouder

WILLEMSTAD – De PSB-Bank blijkt de renteopbouw op spaarrekeningen te stoppen op de datum van overlijden van een rekeninghouder. Dat doet ze al sinds 1905, maar dat kan niet door de beugel, zo oordeelde de rechter in Willemstad vandaag.

De vader van erfgenamen in kwestie was houder van een spaarrekening bij PSB-Bank en overleed in januari 2019. Het duurde vervolgens 33 maanden voordat de verklaringen van erfrecht door de notaris aan de erfgenamen werd afgegeven. De notariële stukken werden ingeleverd bij PSB-Bank met het verzoek het saldo van de rekening over te boeken naar de Nederlandse bankrekening van de in Nederland woonachtige erfgenamen, en daarna de spaarrekening op te heffen.

bol

Ondanks herhaaldelijke verzoeken werd het saldo niet overgeboekt, waarop de erfgenamen in november 2021 een klacht indienden bij Stichting Consumenten Belangen Curaçao. Door de bemoeienis van de stichting werd het saldo overgeboekt, maar na omrekening van het saldo van guldens naar euro’s, constateerde de stichting een verschil van 2.500 gulden in het nadeel van de erfgenamen. De PSB-Bank blijkt de renteopbouw op spaarrekeningen te stoppen op de datum van overlijden van een rekeninghouder.

Stichting Consumenten Belangen Curaçao

Maria van Os van Stichting Consumenten Belangen Curaçao: “Als een rekeninghouder overlijdt geeft PSB-Bank aan erfgenamen het saldo van de datum van overlijden door. Door het niet registreren van het overlijden van vader in 2019 gaf PSB Bank het saldo met rente tot november 2021 door aan de erfgenamen in deze kwestie. Bij de overboeking naar de erfgenamen trok PSB-Bank vervolgens bijna drie jaar rente weer af van het saldo. Als PSB Bank dit “foutje” niet had gemaakt waren wij er nooit achter gekomen dat PSB Bank de rente op spaarrekeningen standaard stopt op de dag van overlijden van een rekeninghouder. In deze zaak ging het dus om rente over een periode van bijna drie jaar.”

Ook de erfgenamen in deze kwestie vonden het handelen van PSB-Bank uiterst vreemd maar ook oneerlijk: “Het geld op de spaarrekening van onze vader behoorde hem toe, en na zijn overlijden aan de erfgenamen. PSB-Bank is nooit eigenaar geweest van het geld van onze hardwerkende en hardsparende vader, dus waarom zou PSB-Bank dan recht hebben op de rente na zijn overlijden? Bovendien was dit voor ons een principekwestie en vroegen wij ons tevens af hoeveel erfgenamen van andere overleden rekeninghouders in het verleden op deze manier zijn gedupeerd.”

bol

Onredelijk bezwarend

Stichting Consumenten Belangen Curaçao deed bij de rechter met succes een beroep op het feit dat het artikel in de algemene voorwaarden van PSB-Bank waarin vermeld staat dat de bank de renteopbouw stopt op de dag van overlijden van de rekeninghouder, als onredelijk bezwarend kan worden beschouwd. Tevens beriep de stichting zich op de bijzondere zorgplicht die banken hebben ten opzichte van derden, in deze zaak de erfgenamen, én op de Legislations and Guidelines van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten.

Afspraak

In een reactie in de pers in februari naar aanleiding van een post op Facebook van Consumenten Belangen Curaçao gaf PSB-Bank aan dat zij al sinds 1905 afspraken hierover heeft met haar klanten: “Volgens deze afspraak houdt de spaarrekening op rente op te bouwen met het overlijden van de cliënt.”

Nu de rechter anders heeft geoordeeld, zal deze afspraak zeker moeten worden gewijzigd, aldus Van Os: “Erfgenamen van rekeninghouders van PSB Bank zijn zo jarenlang gedupeerd, waarschijnlijk zonder dat zij dit wisten. Het saldo op bankrekeningen kent een verjaringstermijn van 20 jaar. Erfgenamen van rekeninghouders kunnen dus tot 20 jaar terug de niet uitbetaalde rente terugvorderen. Zeker als het gaat over spaarrekeningen met een hoog saldo en het lang heeft geduurd voordat de erfenis werd afgewikkeld, kan dit om een behoorlijk hoog bedrag aan rente gaan. Erfgenamen die menen gedupeerd te zijn door PSB-Bank kunnen zich melden bij Stichting Consumenten Belangen Curaçao.”

bol

Deel dit artikel